Zomrel taliansky exprezident Napolitano, mal 98 rokov. Pohreb bude v utorok

Vo veku 98 rokov zomrel v piatok na klinike v Ríme bývalý taliansky prezident Giorgio Napolitano. S odvolaním sa na svoje zdroje o tom informovala agentúra ANSA, ktorá dodala, že Napolitanov zdravotný stav bol už nejaký čas kritický.

22.09.2023 20:46 , aktualizované: 23.09.2023 17:50
Napolitano Foto: ,
Bývalý taliansky prezident Giorgio Napolitano na snímke z roku 2014.
debata (2)

Pohreb sa bude konať v utorok v rímskom Palazzo Montecitorio, sídle dolnej komory parlamentu. Pôjde o nenáboženský obrad, oznámila v sobotu tlačová agentúra ANSA. V nedeľu o 10.00 h bude v Senáte otvorená kaplnka odpočinku za prítomnosti talianskeho prezidenta Sergia Mattarellu a predsedu talianskeho Senátu Ignazia la Russu, uviedli parlamentné zdroje. Následne bude voľný prístup pre ľudí, ktorí chcú vzdať bývalej hlave štátu poctu. Budú tak môcť spraviť od 11.00 do 18.00 h a potom v pondelok od 10.00 do 16.00 h.

Počas kariéry bol Napolitano poslancom Európskeho parlamentu, predsedom talianskej Dolnej snemovne i ministrom vnútra. Vzhľadom na zdravotný stav a vysoký vek boli jeho verejné vystúpenia v posledných rokoch mimoriadne zriedkavé.

V politike pôsobil Napolitano viac ako 70 rokov, začínal ako komunista. Vyvrcholením jeho politickej kariéry bol post prezidenta Talianskej republiky, ktorým sa ako kandidát stredoľavej koalície stal v máji roku 2006. V apríli roku 2013 bol na tento post zvolený na ďalších sedem rokov. Stal sa tak vôbec prvým talianskym prezidentom v dejinách, ktorý bol zvolený aj na druhé funkčné obdobie. Bol tiež prvým bývalým členom Talianskej komunistickej strany, ktorý sa dostal do najvyššej talianskej politickej funkcie.

Napolitano bol prezidentom v období, ktoré analytici považujú za jedno z najkompliko­vanejších v súdobej talianskej histórii. Bol kľúčovým politickým aktérom počas finančnej krízy v rokoch 2010 a 2011, za čo si vyslúžil od novinárov prezývku kráľ Giorgio. Vďaka Napolitanovi problémy v krajine postihnutej dlhovou krízou prevzala nadstranícka vláda premiéra Maria Montiho, ktorý nahradil v úrade Silvia Berlusconiho. Príliš iniciatívne vedenie prezidentského úradu však mnohí talianski politici Napolitanovi vyčítali.

Dňa 13. januára 2015 oznámil, že pre svoj pokročilý vek odstúpi zo svojej funkcie. Novým prezidentom sa stal Sergio Mattarella. Napolitano sa potom sústredil na svoje pôsobenie v Senáte, do ktorého bol ako doživotný senátor vymenovaný v roku 2005 vtedajším prezidentom Carlom Azegliom Ciampim.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #úmrtie #Giorgio Napolitano #taliansky prezident