Morawiecki odkazuje Zelenskému, aby neurážal Poľsko

Poľský premiér Mateusz Morawiecki v piatok odkázal ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému, aby neurážal Poľsko a jeho obyvateľov. Reagoval tak na Zelenského vyjadrenia na Valnom zhromaždení Organizácie Spojených národov (OSN) v New Yorku, píše agentúra PAP.

22.09.2023 23:20
morawieclk, zelenskyj Foto: ,
Poľský premiér Mateusz Morawiecki a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo Varšave, apríl 2023.
debata (17)

Zelenskyj na Valnom zhromaždení OSN v utorok povedal, že jeho krajina vyvíja veľké úsilie, „aby zachovala trasy na vývoz obilia“, ale „niektorí európski priatelia z toho robia divadlo. V skutočnosti však len pripravujú scénu pre hlavného herca z Moskvy“.

Premiér Mateusz Morawiecki reagoval na jeho slová na stretnutí v meste Swidnik na východe Poľska. Zelenskému odkázal, že Poliaci nedovolia, aby ich krajinu urážal. Brániť dobré meno štátu je podľa neho tá najdôležitejšia úloha vlády.

Zelenskyj sa takto pustil do susedov a nahneval Poliakov
Video

Morawiecki si podľa svojich slov uvedomuje, že Ukrajina vo vojne bojuje aj v mene európskej bezpečnosti. „Uvedomujeme si to a pomáhame posielaním zbraní a najmä organizáciou ich prepravy, keďže teraz v prvom rade vyzbrojujeme svoju armádu,“ povedal. „Prekladisko západných zbraní v Rzeszowe funguje a bude aj naďalej fungovať pre našich spojencov,“ dodal poľský premiér.

Poľský prezident Andrzej Duda povedal pre televíziu TVN24, že hoci Zelenskyj Poľsko vo svojej reči nemenoval, „všetci pochopili, o kom hovorí“. Slová ukrajinského prezidenta považuje za „nespravodlivé“ a vyvolali v ňom „trpké sklamanie“.

Volodymyr Mateusz Čítajte viac Zbohom poľským zbraniam? Moskva sa zo sporu Kyjeva s Varšavou teší predčasne
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo...
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hovorí...
+7Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj...
17 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #vojna na Ukrajine #Mateusz Morawiecki #Volodymyr Zelenskyj #obilie z Ukrajiny