Masívny zosuv pôdy zničil vo Švédsku diaľnicu, autá skončili v priekope

Zosuv pôdy spôsobil v noci na dnešok v západnom Švédsku neďaleko Göteborgu na dôležitom cestnom ťahu do Nórska obrovské prepadliny. Traja ľudia boli zranení, keď ich autá a autobus zišli z cesty, píše agentúra AP. Podľa serveru The Local, ktorý zverejnil snímky z miesta, sa prepadli celé úseky diaľnice. Príčiny sa zisťujú.

23.09.2023 13:58
zosuv Foto: ,
Pohľad na diaľnicu E6 pri švédskom Stenungsunde, uzavretú v oboch smeroch po tom, čo vytrvalý dážď spôsobil zosuv pôdy v sobotu 23. septembra 2023.
debata (1)

Masa zeminy spôsobila obrovské škody na diaľnici E6 blízko mesta Stenungsund, zničila aj niekoľko budov a zariadení vrátane reštaurácie rýchleho občerstvenia Burger King. Záchranári dostali hlásenie o kolapse častí cesty okolo 1:45 hodiny v noci.

„Zasiahnuté je veľmi rozsiahle územie s priemerom približne 500 metrov,“ uviedol policajný hovorca August Brandt. Záchranári oblasť prehľadávajú so špeciálne cvičenými psami, aby sa uistili, že v troskách nie sú uväznení žiadni ľudia.

Cesta je teraz v oboch smeroch uzavretá. Úrady nevylučujú ďalšie zosuvy pôdy a ľuďom odporúčajú, aby sa miestu vyhli.

Švédske médiá k možným príčinám zosuvu poznamenali, že v postihnutej oblasti sa vykonávali stavebné činnosti, ktoré zahŕňali odstrely a výkopové práce. V posledných niekoľkých dňoch spadlo aj veľké množstvo zrážok. Či medzi stavebnými prácami a zosuvom existuje súvislosť, zatiaľ nie je jasné. Prípad vyšetruje švédska polícia.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Švédsko #zosuv pôdy