Pri siedmich zavraždených novorodencoch to nekončí. Zdravotná sestra pôjde opäť pred súd

Bývalá zdravotná sestra odsúdená v Británii na doživotie za vraždu siedmich novorodencov sa zrejme opäť postaví pred súdom. Britská kráľovská prokuratúra podľa médií oznámila, že by sa žena mala spovedať z pokusu o vraždu čerstvo narodeného dievčaťa z roku 2016. Tridsaťtriročná Lucy Letbyová, ktorú súd poslal za mreže tento rok v auguste, všetky obvinenia popiera a proti verdiktu sa v polovici septembra.

25.09.2023 17:02
Lucy Letbyová Foto: ,
Bývalá britská zdravotná sestra Lucy Letbyová.
debata (1)

Letbyová dostala doživotie za dokonané vraždy, ale bola tiež obvinená kvôli šiestim údajným pokusom o vraždu. Porota však u nich nedospela k jednoznačnému verdiktu.

Podľa hlavného prokurátora Jonathana Storera teraz úrad starostlivo zvažoval, či sa usilovať o nový proces, než dospel k „zložitému a obtiažnemu“ rozhodnutiu. „Zvažovali sme mnoho protichodných faktorov vrátane dôkazov vypočutých súdom počas dlhého procesu,“ vyhlásil Storer. Dôležitý hlas podľa neho dostali dotknuté rodiny, ktoré chceli vedieť, ako súd dospel k predchádzajúcim rozhodnutiam.

Predbežný dátum nového procesu bol stanovený na 10. júna 2024.

Letbyová podľa zistení vyšetrovateľov deti vraždila v rokoch 2015 a 2016 v nemocnici v anglickom Chesteri, kde pracovala ako sestra na pôrodníckom oddelení. Deti trávila často pri vlastných nočných smenách, kedy využívala neprítomnosť kolegov a falšovala dokumenty tak, aby to pôsobilo, že mŕtve bábätká mali zdravotné problémy, ktoré zapríčinili ich smrť. Bývalá sestra deťom podľa vyšetrovateľov vpichovala vzduch do krvného obehu, iným inzulín, ďalším podávala mlieko a niekedy úmrtiu predchádzalo viac pokusov o otravu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #vraždy #novorodenci