Aj s Američanmi. Južná Kórea po desaťročí ukázala svoju armádu v plnej paráde

Južná Kórea dnes po desiatich rokoch usporiadala v Soule prvú rozsiahlu vojenskú prehliadku, v ktorej ukázala modernú techniku svojej armády od balistických rakiet po tanky domácej výroby. Prvýkrát sa na prehliadke zúčastnil aj kontingent 300 amerických vojakov, ktorí prešli centrom metropoly spolu s tisíckami juhokórejských vojakov, informovala agentúra AFP. Cieľom prehliadky bolo podľa agentúr demonštrovať vojenskú silu krajiny v čase, keď sa Soul rozhodol zaujať tvrdší postoj k susednej KĽDR.

26.09.2023 14:37
kórea Foto: ,
Vojaci juhokórejskej armády na prehliadke počas 75. ceremónie Dňa ozbrojených síl v Soule v utorok 26. septembra 2023.
debata (1)

Juhokórejský prezident Jun Sok-jol na úvod prehliadky varoval Severnú Kóreu, že ak použije jadrovú zbraň, ukončí jej vládu vojenská reakcia Spojených štátov a Južnej Kórey. Prezident prejav predniesol na leteckej základni neďaleko Soulu na úvod osláv dňa ozbrojených síl. Ten pripadá na 1. októbra, prehliadka ale bola usporiadaná s predstihom, pretože by sa inak prekrývala so sviatkom žatvy Čchusok, napísala agentúra Reuters.

Deň ozbrojených síl býva v Južnej Kórei spravidla oslavovaný podstatne menej okázalo, než je tomu u jej severného suseda, kde diktátor Kim Čong-un pravidelne predvádza aj strategické zbrane vrátane medzikontinen­tálnych balistických rakiet. V Južnej Kórei sa veľká vojenská pouličná prehliadka konala naposledy v roku 2013.

Stíhačky nezvzlietli

Juhokórejská armáda dnes na leteckej základni na predmestí Soulu predstavila jedny z najnovších juhokórejských rakiet Hjun-mo, juhokórejský systém protiraketovej obrany L-SAM či prieskumné drony. Americké bojové lietadlá F-35 ani stíhačky domácej výroby KF-21 sa nakoniec na oblohe kvôli zlému počasiu neukázali, oznámila prezidentská kancelária.

Vladimir Putin a Kim Čong-un Čítajte viac Kto má väčší? Putin a Kim si na kozmodróme Vostočnyj porovnávali Aurus s Maybachom

Do ulíc metropoly Soulu sa následne vydalo 4 000 juhokórej­ských vojakov a 300 príslušníkov americkej armády, spoločne s vojenskou technikou. Prítomnosť amerických vojakov mala symbolicky demonštrovať pevnosť vojenskej aliancie medzi Južnou Kóreou a USA.

Proti prehliadke v hlavnom meste protestovala skupina demonštrantov, ktorí kritizovali vládu za rozdúchavanie napätia a rozvinuli transparent s nápisom Zastavte zbrojné závody.

Jasné varovanie

Konzervatívny prezident Jun sľubuje rýchlu a ničivú odozvu na akúkoľvek agresiu Pchjongjangu. Vojenská prehliadka s účasťou najmodernejšej vojenskej techniky je podľa analytikov jasným varovným odkazom Severnej Kórei.

V Soule a Washingtone vzbudilo obavy zbližovania medzi Severnou Kóreou a Ruskom. Minulý týždeň sa severokórejský vodca Kim Čong-un vrátil z návštevy v Rusku, kde navštívil aj závody na výrobu zbraní. Pri rokovaní s ruským prezidentom Vladimírom Putinom sa Kim dohodol na posilnení vojenskej spolupráce Ruska a KĽDR.

Hwasong-17, KĽDR Čítajte viac KĽDR znervózňuje prítomnosť USA v Južnej Kórei, pohrozila jadrovou odvetou
1 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Južná Kórea #vojenská prehliadka