Šéf kanadskej snemovne končí po pozvaní niekdajšieho člena nacistickej jednotky

Predseda kanadskej Dolnej snemovne Anthony Rota oznámil rezignáciu na svoju funkciu preto, že pozval niekdajšieho člena nacistickej jednotky, 98-ročného ukrajinského imigranta, na zasadnutie parlamentu, ktoré navštívil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej incident pomohol Rusku ospravedlniť svoju vojnu proti Ukrajine.

26.09.2023 21:35
debata (26)

Rota minulý piatok na zasadnutí parlamentu privítal kanadského občana ukrajinského pôvodu Yaroslava Hunku a ocenil ho ako „ukrajinsko-kanadského veterána druhej svetovej vojny, ktorý bojoval za nezávislosť Ukrajiny proti Rusom, a ukrajinského a kanadského hrdinu“.

Volodymyr Zelenskyj, Justin Trudeau, Jaroslav Hunka Čítajte viac Zelenskyj aj Trudeau tlieskali veteránovi, ktorý bojoval na strane nacistov. Židovská komunita bola šokovaná

Rota sa v nedeľu za svoje vyjadrenie ospravedlnil a uviedol, že ocenenie ukrajinského rodáka v parlamente bola jeho iniciatíva. Ocenenie Hunku zo strany predsedu Poslaneckej snemovne odsúdila napríklad židovská organizácia pre ľudské práva Priatelia Strediska Simona Wiesenthala.

Zelenskyj sa takto pustil do susedov a nahneval Poliakov
Video

Podľa Reuters sa pozícia predsedu snemovne rýchlo stala neudržateľnou. „Verejné ocenenie spôsobilo bolesť jednotlivcom a komunitám, vrátane židovskej komunity v Kanade a po celom svete. Preberám plnú zodpovednosť za svoje kroky,“ oznámil Rota, člen vládnej Liberálnej strany. Dodal, že jeho rezignácia vstúpi do platnosti v stredu.

Incident v kanadskom parlamente podľa Reuters nahral ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ktorý vlani vo februári začal inváziu na Ukrajinu, čo odôvodnil nutnosťou susednej krajiny „demilitarizovať a denacifikovať“. Kremeľ označil ovácie pre ukrajinského člena niekdajšej nacistickej jednotky za škandalózne.

Hunka bol členom 14. granátnickej divízie SS. Útvar bol vytvorený z haličských dobrovoľníkov ukrajinského pôvodu a bojoval na strane Nemecka proti Červenej armáde.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Volodymyr Zelenskyj