V mexickom meste niekto na uliciach nechal časti 12 ľudských tiel

Na rôznych miestach v meste Monterrey na severe Mexika boli nájdené zvyšky ľudských tiel. Podľa úradov patrí najmenej 12 rôznym osobám, píše agentúra EFE. Vyšetrovatelia sa domnievajú, že ide o akt v rámci čistky v jednom z miestnych drogových kartelov.

27.09.2023 09:07
debata

Podľa prokuratúry v štáte Nuevo Léon, ktorý sa nachádza na severe Mexika pri hraniciach so Spojenými štátmi, boli obete mužského pohlavia. Ich pozostatky niekto zanechal na verejných priestranstvách v siedmich rôznych častiach Monterrey, ktoré je správnym strediskom štátu Nuevo Léon.

Podľa ministra pre bezpečnosť štátu Nuevo Léon Gerarda Palaciosa Pámanesa ide zrejme o čistku „v skupine organizovaného zločinu, ktorá má sídlo v (susednom štáte) Tamaulipas“. Podľa odkazov nájdených pri častiach tiel sa vyšetrovatelia domnievajú, že išlo o pomstu kvôli zrade vo vnútri kartelu.

Demonštratívne akty, ako vystavenie znetvorených tiel údajných zradcov či protivníkov, sú bežnou praxou mexických drogových kartelov a ďalších skupín organizovaného zločinu. V meste Monterrey sa však v posledných rokoch podarilo znížiť kriminalitu.

„V najkrvavejšom období pred desiatimi až 12 rokmi sa stali podobné činy, v takom rozsahu ich ale v nedávnej minulosti nepamätajú,“ povedal novinárom zástupca prokurátora Luis Enrique Orozco. Podľa neho sa podobný akt stal naposledy zhruba pred piatimi rokmi. V uplynulých mesiacoch však úroveň násilia spojená s organizovaným zločinom v štáte Nuevo León vzrástla.

debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #drogové kartely