Zatlačila Čína a Švédsko. Americký vojak, ktorý prebehol do KĽDR, je už v USA

Americký vojak Travis King, ktorý pred vyše dvoma mesiacmi prebehol z Južnej Kórey do KĽDR, je už v Spojených štátoch. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AP.

27.09.2023 17:19 , aktualizované: 28.09.2023 12:09
travis king Foto: ,
Na televíznej obrazovke je snímka amerického vojaka Travisa Kinga počas spravodajskej relácie na železničnej stanici v Soule v Južnej Kórei v stredu 27. septembra 2023.
debata (5)

AP pripomenula, že prepustenie Travisa Kinga bolo dosiahnuté za pomoci Švédska a Číny, o čom v stredu informoval Biely dom. Severná Kórea v ten istá deň oznámila, že Kinga vyhostí.

Podľa videozáznamu, ktoré dostala AP k dispozícii, King vystúpil z lietadla v meste San Antonio v štáte Texas. Oblečený v bol v odeve, ktorý vyzeral ako civilný. Krátko rozprával s ľuďmi čakajúcimi na letiskovej ploche a s jedným z nich si podal ruky. Následne ho odviedli do neďalekej budovy.

King prekročil severokórejsko-čínsku štátnu hranicu v stredu za pomoci švédskych diplomatov. V Číne ho následne prevzali americké úrady a letecky ho previezli na americkú vojenskú základňu v Južnej Kórei, odkiaľ sa vrátil do USA.

Jeho osud je neistý, keďže americká armáda ho považuje za dezertéra. To môže znamenať trest v podobe pobytu vo vojenskom väzení, prepadnutia platu alebo prepustenia zo služby.

King sa 18. júla počas civilnej prehliadky pohraničnej dediny v demilitarizovanej zóne dostal do Severnej Kórey. Stal sa tak prvým Američanom, ktorého zadržali v KĽDR za uplynulých takmer päť rokov.

V čase, keď prekročil hranice, mal King smerovať do základne Fort Bliss v štáte Texas po prepustení z väzenia v Južnej Kórei, kde bol odsúdený za napadnutie.

Rozčarovaný z armády i spoločnosti

Severokórejská tlačová agentúra KCNA v stredu informovala, že úrady ukončili vypočúvanie Kinga. Uviedla, že sa priznal k nelegálnemu vstupu na územie KĽDR, pretože v sebe prechovával „zlé pocity voči neľudskému zaobchádzaniu a rasovej diskriminácii“ v americkej armáde a bol „rozčarovaný z nerovnej americkej spoločnosti“. KCNA pripisovala Kingovi podobné výroky už predtým, ale overiť ich pravosť nie je možné.

King pochádza z amerického štátu Wisconsin a ako jeden z 28 000 amerických vojakov v Južnej Kórei pôsobil ako odstrašujúci prostriedok proti prípadnej agresii Severnej Kórey. Americkí predstavitelia vyjadrili obavy o jeho stav, pričom sa odvolávali na kruté zaobchádzanie KĽDR s niektorými americkými väzňami v minulosti.

Prekročenie demilitarizovanej zóny oddeľujúcej Kórejskú republiku od KĽDR je veľmi zriedkavé. Medzi niekoľkými Američanmi, ktorí ju v minulosti prekročili, sú vojaci, misionári, obhajcovia ľudských práv alebo osoby „zvedavé“ na KĽDR, jednu z najuzavretejších komunít na svete.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #KĽDR #Južná Kórea #Americká armáda