Prvú poľskú jadrovú elektráreň postavia Američania, v turistickej destinácii

Poľská štátna energetická spoločnosť Poľské jadrové elektrárne (PEJ) podpísala dohodu s konzorciom amerických firiem Westinghouse a Bechtel o výstavbe prvej jadrovej elektrárne v Poľsku. Slávnostného podpisu dohody sa zúčastnili poľský premiér Mateusz Morawiecki a americký veľvyslanec v Poľsku Mark Brzezinski, informovala televízia TVN24.

27.09.2023 18:33
Jadrový reaktor / jadrová elektráreň / Foto: ,
Ilustračné foto
debata (13)

Morawiecki sa o jadrovej energii vyjadril ako o stabilnom a čistom zdroji. Dodal, že Poľsko podľa neho nemôže riskovať stabilitu energetického systému tým, že staví na „nestabilné“ zdroje. Aké zdroje má na mysli, nespresnil.

„Tak ako 20. storočie patrilo uhliu a rope, tak 21. storočiu patrí jadru,“ uviedol.

Elektráreň by mala vyrásť na severe Poľska na pobreží Baltského mora v obci Choczewo. Výstavba má podľa súčasného harmonogramu začať v roku 2026 a elektráreň má začať prevádzku v roku 2033.

Mochovce Čítajte viac Slovensko má ďalší historický rekord v jadre. Všetky naše bloky idú na plný výkon

Jadrové elektrárne majú Poľsku pomôcť pri odklone od uhlia. Plán postaviť jadrovú elektráreň v turisticky obľúbenej oblasti už vyvolal niekoľko protestov. Občianska iniciatíva Baltyckie-SOS poukazuje na hrozby, ktoré môže elektráreň predstavovať pre miestne ekosystémy aj udržateľnosť miestneho rozvoja ako z environmentál­neho, tak ekonomického hľadiska.

Poľské Generálne riaditeľstvo pre ochranu životného prostredia (GDOS) sa však domnieva, že výstavba ani prevádzka nebudú mať na životné prostredie žiadne negatívne dopady, a minulý týždeň vydalo povolenie na výstavbu.

O deň skôr firmy Bechtel a Westinghouse Electric podpísali zmluvu o partnerstve pri návrhu a výstavbe elektrárne. Bechtel je najväčšou inžinierskou spoločnosťou v Spojených štátoch, zatiaľ čo Westinghouse je americký dodávateľ jadrovej technológie, ktorého si Poľsko pre tento projekt vybralo už skôr.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #jadrová elektráreň #USA #jadrová energetika