Najväčší obchod v dejinách Izraela. Nemci budú rakety zostreľovať „šípom“

Nemecko kúpi od Izraela tri systémy protiraketovej obrany Arrow 3. Dohodu podpísali vo štvrtok v Berlíne ministri obrany oboch krajín Boris Pistorius a Joav Gallant. TASR správu prevzala z agentúr AFP a DPA.

28.09.2023 15:13
arrow 3 Foto: ,
Nemecký spolkový minister obrany Boris Pistorius (vpravo) a jeho izraelský kolega Joav Galant vo štvrtok 28. septembra 2023 v Berlíne po podpísaní zmluvy na nákup protiraketového obranného systému Arrow 3.
debata (38)

Berlín by mal všetky tri systémy dostať do roku 2030. Dohoda v hodnote približne 3,3 miliardy eur je vôbec najväčším zbrojným kontraktom v dejinách Izraela, uvádza AFP. Pistorius deň jej podpísania označil za historický pre obe krajiny.

Nemecko nákupom Arrow 3 reaguje na ruskú vojnu voči Ukrajine. Tento systém by mal Nemecku a s ním susediacim krajinám poskytnúť lepšiu ochranu pred potenciálnymi raketovými útokmi.

Ukrajina ako vzor? NATO precvičuje protivzdušnú obranu
Video

Riadené strely izraelského systému dokážu priamym zásahom zostreliť nepriateľské vzdušné ciele aj vo výške mimo atmosféry Zeme, píše DPA.

Prvý zo systémov dodaných Nemecku by mal byť prevádzkyschopný v období najbližších dvoch rokov.

Washington minulý mesiac udelil Izraelu povolenie na predaj tohto systému, ktorý Izrael vyvinul spoločne so Spojenými štátmi. Nákup v júni schválili aj rozpočtový a obranný výbor nemeckého parlamentu. Finančné prostriedky by mali byť vynaložené zo 100-miliardového fondu, ktorý nemecká vláda vytvorila na modernizáciu nemeckých ozbrojených síl po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu v roku 2022.

Viac než desať európskych krajín sa zatiaľ zapojilo do projektu európskej iniciatívy protivzdušnej obrany Sky Shield, píše AFP. Tá má zahŕňať aj spoločné obstarávanie systémov protivzdušnej obrany vrátane nemeckého IRIS-T, amerického Patriot a izraelského Arrow 3.

GCAP stihacka Tempest Čítajte viac Európa vyvíja spoločné stíhacie lietadlo šiestej generácie. A rovno dva typy naraz
38 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Nemecko #protiraketová obrana #vojna na Ukrajine #Sky Shield