Pri streľbe v Rotterdame zomreli traja ľudia. Útočník podpálil byt i nemocnicu

Pri streľbe v Rotterdame zomreli traja ľudia. Oznámila to holandská polícia. Útoky sa stali na dvoch miestach - v jednom obytnom dome a v neďalekej fakultnej nemocnici Erasmus. Na oboch miestach potom údajný páchateľ založil aj požiar, ktorý hasiči uhasili. Polícia zadržala 32-ročného vysokoškolského študenta, ktorý podľa nej konal bez komplicov. Motív činu sa stále vyšetruje, polícia sa domnieva, že išlo o cielený útok, píšu zahraničné agentúry.

28.09.2023 17:34 , aktualizované: 21:25
holandsko, rotterdam, streľba Foto:
Útočník (32) v nepriestrelnej veste vtrhol najprv do domu, kde spustil streľbu. Potom strieľal v nemocnici – v učebni zdravotníckeho centra Erasmus.
debata (7)

Podľa informácií úradu je medzi mŕtvymi žena, ktorá žila v rovnakom dome ako údajný páchateľ. Zranená bola aj jej maloletá dcéra, ktorá neskôr zomrela v nemocnici, uviedla polícia. Na mieste potom muž založil požiar, ktorý sa podarilo uhasiť.

Útočník (32) v nepriestrelnej veste vtrhol... Foto: SITA/AP
holandsko, rotterdam, streľba Útočník (32) v nepriestrelnej veste vtrhol najprv do domu, kde spustil streľbu a potom strieľal v nemocnici – v učebni zdravotníckeho centra Erasmus.

Údajný páchateľ sa podľa rekonštrukcie polície následne presunul do neďalekej fakultnej nemocnice Erasmus. Zastrelil tam muža, ktorý vo fakultnej nemocnici vyučoval, a založil tam požiar. Streľba a oheň vyvolali medzi zdravotníkmi a pacientmi paniku a mnohí začali z areálu nemocnice utekať. Do nemocnice prišla zásahová jednotka polície, ktorá muža podozrivého zo streľby zadržala.

„Najskôr vypukla streľba vo štvrtom podlaží. Vystrelených bolo štyri alebo päť rán. Potom do vyučovacieho strediska bola hodená zápalná fľaša,“ povedal jeden zo svedkov útoku v nemocnici televízii NOS.

„Zaskočil nás desivý incident,“ uviedol starosta Rotterdamu Ahmed Aboutaleb. Podľa neho bolo pri udalostiach veľa svedkov a v meste je cítiť silné emócie. Svoj smútok vyjadrili aj holandský kráľ Viliam Alexander a jeho manželka Maxima.

Polícia podozrieva z útoku 32-ročného muža, ktorého zadržala policajná jednotka pri nemocnici. Podľa šéfa polície v Rotterdame Freda Westerbekeho s vyšetrovateľmi spolupracuje. O jeho motívoch polícia nič nezverejnila. Pred niekoľkými rokmi však bol trestaný za týranie zvierat.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Holandsko #streľba #Rotterdam