Muskova sociálna sieť sa otvára hoaxom o voľbách, zrušila možnosť nahlasovania

Sociálna sieť X miliardára Elona Muska, donedávna známa ako Twitter, znefunkčnila funkciu, ktorá umožňovala používateľom nahlasovať dezinformácie o voľbách. Upozornili na to výskumníci zo skupiny Reset.Tech Australia, podľa ktorých funkcia zmizla v uplynulých týždňoch.

28.09.2023 18:34
Elon Musk, Twitter Foto:
Elon Musk s originálnym a novým logom Twitteru na pozadí.
debata (9)

Výnimkou je Európska únia, kde pre technologické giganty platí zákon o digitálnych službách, ktorý je navrhnutý tak, aby chránil používateľov a zastavil zasahovanie do volieb. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Zmienená funkcia bola na platforme v USA, Austrálii a Južnej Kórei dostupná od roku 2021 a vlani sa rozšírila do ďalších krajín. Jej zmiznutie vyvolalo obavy pred kľúčovým októbrovým referendom v Austrálii o väčších právomociach pôvodných obyvateľov aj americkými prezidentskými voľbami, ktoré sa uskutočnia na budúci rok. Austrálske úrady uviedli, že šírenie volebných dezinformácií je najhoršie, aké dosiaľ videli. „Zdá sa, že teraz neexistuje žiadny kanál, ktorý by nahlásil volebné dezinformácie, keď sa objavia na vašej platforme,“ uviedla Reset.Tech Australia v liste.

Neuralink, mikročip, implantát Čítajte viac Musk začal hľadať dobrovoľníkov, ktorým do mozgu vloží implantát

Používatelia stále môžu na X nahlasovať príspevky, ktoré považujú za nenávistné, hrubé alebo spam.

Nedávna štúdia Európskej komisie, ktorá preskúmala príspevky na platformách Facebook, Instagram, LinkedIn, TikTok, X a YouTube, zistila, že práve X z nich mala najvyšší pomer dezinformačných príspevkov.

Odkedy Musk v októbri minulého roka prevzal Twitter, spoločnosť čelí obvineniam z toho, že umožnila nárast nenávistných prejavov a dezinformácií. Musk to poprel.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Twitter #Elon Musk #Hoaxy a podvody