Švajčiarsky súd oslobodil bývalého agenta bieloruskej eskadry smrti

Súd na severe Švajčiarska vo štvrtok oslobodil bývalého agenta bieloruských špeciálnych bezpečnostných síl Juryja Garavského od obžaloby z núteného zmiznutia troch politických odporcov prezidenta Alexandra Lukašenka koncom 90. rokov 20. storočia. Oznámila to skupina advokátov TRIAL International, ktorá prípad dostala na súd.

28.09.2023 22:46
debata (3)

Sudcovia v severnom meste Rorschach uviedli, že nie sú presvedčení, že obžalovaný Juryj Garavski (Yuri Harauski), bývalý príslušník bieloruskej vojenskej jednotky známej ako SOBR alebo eskadra smrti, sa na zmiznutiach podieľal.

Podľa skupiny advokátov TRIAL International so sídlom v Ženeve súd rozhodol, že Garavského účasť na zločinoch sa nedá preukázať „bez rozumných pochybností“.

„Rodiny obetí zostávajú v stave neistoty, pokiaľ ide o presné okolnosti okolo ich milovaných,“ uviedla skupina advokátov.

Prípad na súd predložili spoločne TRIAL International, Medzinárodná federácia pre ľudské práva a bieloruská ľudskoprávna organizácia Viasna, ktorej zakladateľ Ales Biaľacki sa stal v roku 2022 jedným z laureátov Nobelovej ceny za mier.

Globsec, Cihanovská Čítajte viac Čo by sa stalo, keby Lukašenko zomrel? Cichanovská má plán

Tieto tri organizácie „ľutujú dnešný verdikt a budú ďalej podporovať obete hľadajúce spravodlivosť, aj počas odvolacieho procesu“, napísala skupina TRIAL International. Súdny proces sa konal počas dvoch dní minulý týždeň.

Aktivisti vyhlásili, že tento súdny proces je kľúčovým momentom v oblasti medzinárodnej spravodlivosti, pretože môže v zahraničí spustiť trestné stíhanie aj ďalších bieloruských predstaviteľov, vrátane Lukašenka.

Belarus Foreign Minister Čítajte viac Záhadná smrť Lukašenkovho ministra. Pomohla mu na druhý svet ruská tajná služba?

Garavského súdili za nútené zmiznutie Juryja Zacharenka, bývalého ministra vnútra, ktorého Lukašenko odvolal v roku 1996; opozičného lídra Viktora Gončara a vydavateľa Anatolyja Krasovského.

Belarus Lukashenko Čítajte viac Načo sú Lukašenkovi vagnerovci? Odpovedá bieloruský expert

Garavski žije vo Švajčiarsku, kde v roku 2018 požiadal o azyl. Za veľkej pozornosti verejnosti sa priznal k účasti na únosoch a vraždách Lukašenkových politických odporcov v roku 1999. Motívy za jeho priznaniami nie sú úplne jasné, píše agentúra AP.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #bielorusko #Alexandr Lukašenko