September prepísal teplotné rekordy naprieč celou Európou

Francúzsko, Švajčiarsko, Nemecko a Rakúsko zažili najteplejší september v dejinách merania. Priemerná teplota vo Francúzsku bola tento rok v septembri asi 3,5 stupňa Celzia nad priemerom rokov 1991 až 2020 a bola tiež najvyššia od začiatku merania v roku 1900. Vo Švajčiarsku boli teploty 3,8 stupňa Celzia nad priemerom a septembrové teploty boli najvyššie od roku 1864 Rekord padol aj v Rakúsku, kde ortuť teplomera pozorujú už 257 rokov či v Nemecku, kde sa meria od roku 1881. O záveroch meteorológov dnes informovali zahraničné tlačové agentúry.

29.09.2023 16:59 , aktualizované: 17:21
Nemecko počasie september najteplejší meranie DWD Foto: ,
Na snímke z 10. septembra 2023 volavka popolavá sedí na konári stromu počas východu Slnka v obci Unlingen, spolkovej krajine Bádensko-Württembersko, na juhu Nemecka.
debata (2)
Septembrové horúčavy vrcholia. Čo bude ďalej?
Video

Vo Francúzsku bola tento rok v septembri priemerná teplota 21,5 stupňa a prekonala predchádzajúci extrémne teplý september z rokov 1949 a 1961. Klimato­logička Christine Berneová z Météo-France uviedla, že vlny horúčavy možno teraz kvôli zmenám klímy očakávať od jari prakticky do začiatku októbra. Vo Francúzsku padajú teplotné rekordy už 20 mesiacov v rade, napísala agentúra AFP.

September bol v Nemecku najteplejším od začiatku meraní v roku 1881. Vyplýva to z predbežných výsledkov Nemeckej meteorologickej služby (DWD), informuje agentúra DPA. Teplota v septembri vzrástla „na úroveň, aká nebola doteraz v histórii meteorologických záznamov dosiahnutá“, informovala DWD zo svojho sídla v meste Offenbach nad Mohanom na juhozápade Nemecka. Priemerná teplota bola 17,2 stupňa Celzia.

Znamená to, že teplota v septembri bola o 3,9 stupňa vyššia ako v medzinárodne platnom referenčnom období 1961 – 1990. Zároveň bola o 3,4 stupňa vyššia ako v súčasnom a teplejšom referenčnom období 1991 – 2020. To výrazne prekonalo predchádzajúce rekordy zo septembrov 2006 a 2016, ktoré mali priemery 16,9 stupňa.

Nový pohľad na klimatické zmeny: Akú veľkú neplechu robí ľudstvo s planétou a akú si robí planéta sama?
Video

Podľa predbežných údajov bol september 2023 taktiež druhým najslnečnejším od začiatku vytvárania záznamov. Zároveň bol „značne príliš suchý“, uviedla DWD po prvom vyhodnotení výsledkov z približne 2000 meracích staníc.

„Výnimočné teploty v tohtoročnom rekordnom septembri v Nemecku sú ďalším dôkazom, že sa nachádzame uprostred klimatickej zmeny,“ povedal vedúci oddelenia DWD pre klímu a životné prostredie Tobias Fuchs.

Najvyššiu teplotu 33,3 stupňa Celzia zaznamenali 12. septembra v meste Waghäusel na Hornorýnskej nížine. Ako „osviežujúci kontrast“ označuje DWD obce Deutschneudorf v Krušných horách na východe Nemecka a Oberstdorf v Bavorsku, ktoré 25. septembra zaznamenali celoštátne minimum 0,9 stupňa.

Desaťdňová anticyklóna

Predbežné výsledky rakúskych meteorológov ukazujú, že aj v tejto hornatej krajine zažili najteplejší september v dejinách. Teplota v rakúskych nížinách bola v porovnaní s referenčným obdobím o 3,2 stupňa Celzia vyššia a na horách o 4,2 stupňa vyššia. K rekordu prispelo veľmi slnečné počasie aj absencia studenej vlny, napísala rakúska agentúra APA.

Zelené strechy: O koľko stupňov ochladzujú mestá a aké sú ich ďalšie benefity?
Video

Vo Švajčiarsku bola priemerná septembrová teplota 14,2 stupňa Celzia, čo je 3,8 stupňa nad priemerom referenčného obdobia a najvyššia od začiatku merania v roku 1864. Doterajší rekord 13,3 stupňa bol z roku 1961. Tiež Météo Suisse neobvyklé teplo pripisuje veľkému počtu slnečných dní a anticyklóne, ktorá sa nad územím Švajčiarska držala desať dní. Tohtoročné teplé počasie sa podpísalo aj na prudkom topení švajčiarskych ľadovcov, ktoré za posledné dva roky stratili desať percent objemu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #globálne otepľovanie #klimatické zmeny