BBC o Smere a voľbách na Slovensku: Vyhrala populistická promoskovská strana

Populistická promoskovská strana vedená bývalým premiérom Robertom Ficom vyhrala parlamentné voľby na Slovensku. Takto opisuje výsledky hlasovanie britská televízia BBC. Pripomína, že Smer tvrdí, že chce zastaviť vojenskú pomoc pre Ukrajinu.

01.10.2023 08:48 , aktualizované: 14:00
Robert Fico Foto:
Robert Fico ako premiér na summite EÚ v decembri 2017.
debata (218)

Vrúcne proruské postoje

"Táto hrozba vyvolala obavy medzi členmi Európskej únie a NATO a zároveň si získala podporu na sociálnych sieťach medzi Slovákmi, ktorí tradične prejavujú vrúcne postoje k Moskve,“ uviedla na svojom portáli BBC.

Ódor: Ďakujem Ficovi, že podporil Ukrajinu v NATO. Neviem, prečo zmenil názor
Video
Zdroj: TV Pravda

Podobne voľby na Slovensku opísala aj agentúra Reuters, ktorá hlási, že v nich zvíťazil proruský expremiér.

"Vláda na čele s Ficom a jeho stranou Smer by mohla viesť k tomu, že člen NATO Slovensko sa pripojí k Maďarsku a spochybní konsenzus Európskej únie o podpore Ukrajiny v čase, keď sa EÚ snaží zachovať jednotu v odpore proti ruskej invázii. Signalizovalo by to i ďalší posun v regióne proti politickému liberalizmu, ktorý sa môže posilniť, ak konzervatívna strana Právo a spravodlivosť vyhrá voľby v Poľsku, ktoré sa konajú v októbri,“ pripomenul Reuters.

ipiccy image  1 Čítajte viac Smer suverénne vyhral voľby, PS je sklamané: Pellegrini vie, že rozhodne o budúcej vláde. KDH oslavovalo, Kollár pohorel

"Liberálny zázrak sa nekoná,“ reagovala na výsledky volieb rakúska tlačová agentúra APA a podobne výsledok Progresívneho Slovenska komentovala agentúra AP. Podľa nej však hlasovanie prinieslo i prekvapenie. Nečakane sa do parlamentu nedostala krajne pravicová Republika a ani Sme rodina doterajšieho predsedu parlamentu Borisa Kollára.

Francúzska agentúra AFP či americká spravodajská televízia CNN podobne ako BBC a Reuters zdôraznili, že s víťazstvom Smeru hrozí možný príklon Slovenska ku Kremľu. Vyvodzujú to predovšetkým z Ficových predvolebných vyhlásení vrátane už spomenutého, že po návrate k moci by ukončil vojenskú pomoc Ukrajine, ktorá čelí ruskej vojenskej agresii. "Na základe výsledkov videli pozorovatelia ešte počas volebnej noci na Slovensku ako pravdepodobnú koalíciu vedenú proruským Ficom,“ napísala i APA. Agentúra AFP poznamenala, že šéf Smeru a jeho populistická strana predstavujú riziko, že diplomatická rovnováha krajiny sa veľmi jasne nakloní na stranu Kremľa.

Financial Times pre správu o slovenských voľbách zvolil titulok: Robert Fico zvíťazil v slovenských voľbách s protiukrajinským postojom. Podobne sa vyjadril chorvátsky denník Večernji list, ktorý uviedol, že proruský expremiér vyhral slovenské voľby s kampaňou za zrušenie pomoci Ukrajine.

Koho by na Slovensku (ne)volil Václav Havel? Vysvetľuje jeho exhovorca
Video
Zdroj: TV Pravda

Poľský denník Gazeta Wyborcza napísal, že najpravdepodob­nejším povolebným scenárom na Slovensku je koalícia Smeru, Hlasu a nacionalistov zo strany SNS. "Poslednému menovanému subjektu predsedá Andrej Danko, ktorý je otvorene proruský a stavia sa proti podpore Ukrajiny vo vojne s Ruskom. Podobne uvažuje aj Fico, ktorý oznámil, že po nástupe k moci zastaví dodávky zbraní na Ukrajinu,“ komentoval poľský denník.

Orbánova gratulácia

"Európski liberáli asi z víťazstva Roberta Fica veľkú radosť nemajú,“ reagoval maďarský denník Magyar Nezmet. "Politik v kampani niekoľkokrát zdôraznil, že v prípade jeho zvolenia Slovensko nebude posielať ďalšiu muníciu na Ukrajinu a úplne zastaví dodávky zbraní. Fico navyše presadzuje aj tvrdší postup proti migrácii, takže v týchto dvoch oblastiach môže Maďarsko získať nového spojenca,“ dodali maďarské noviny.

Predseda vlády Viktor Orbán zablahoželal na sociálnej sieti Twitter Ficovi k víťazstvu vo voľbách. „Hádajte, kto je späť! Gratulujem Robertovi Ficovi k nespochybni­teľnému víťazstvu v slovenských parlamentných voľbách. Vždy je dobré spolupracovať s vlastencom. Teším sa na to!“ napísal Orbán.

Viktor Orbán Čítajte viac Demeš: Odtrhnuté územia? Orbán sa odtrhol od reality v čase, keď chce Putin prekresľovať mapy

"V Bruseli panujú obavy, že by sa Fico mohol spojiť s maďarským premiérom. Mohli by tak vzniknúť spory s EÚ o právny štát, o migračné témy a o vojnu na Ukrajine. Ficov pragmatizmus z jeho predchádzajúcich funkčných období, keď Slovensko priviedol do eurozóny a do značnej miery sa vyhýbal rozporom s partnermi z EÚ a NATO, však niektoré z týchto obáv mierni,“ pripomenul nemecký týždenník Die Zeit.

Dlhá noc

"Keď bol v opozícii, Fico sa stal blízkym spojencom maďarského premiéra Viktora Orbána, najmä pokiaľ ide o kritiku EÚ. Existujú špekulácie, že ak sa vráti k moci, Fico a Orbán by sa mohli spojiť a klásť prekážky Bruselu. Ak poľská vládnuca strana Právo a spravodlivosť dokáže získať tretie volebné obdobie v parlamentných voľbách budúci mesiac, tento problematický blok v únii by sa mohol ešte posilniť,“ varuje CNN.

Z okien centrály Smeru znie spev víťazov a Duchoňova v Dolinách
Video
Zdroj: TV Pravda

"Dlhá slovenská noc sa neskončila pohromou, ako sa ešte v lete mnohí demokrati obávali, ale ani happy endom, ktorý sľubovali niektoré prieskumy. Proruský populista Fico a jeho Smer pozbierali hlasy malých proruských strán a vyhrali s výrazným náskokom. Otvorene fašistické strany Republika a kotlebovci síce prepadli, ale do parlamentu sa tesne dostala nacionalistická SNS,“ zhodnotil hlasovanie český magazín Respekt.

© Autorské práva vyhradené

218 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Rusko #Smer #Ukrajina #vojna na Ukrajine #predčasné voľby 2023 #parlamentné voľby 2023