Na predvolebnej demonštrácii v Poľsku sa zúčastňuje zhruba milión ľudí

V centre Varšavy sa dnes zišla protivládna demonštrácia. Podľa varšavskej radnice sa jej v jednu chvíľu zúčastnil zhruba milión ľudí, a stala sa tak najväčšou demonštráciou v histórii poľského hlavného mesta. "Pochod milióna sŕdc" zvolal dva týždne pred voľbami opozičný vodca Donald Tusk z liberálnej Občianskej platformy (PO). Vládna nacionalistická strana Právo a spravodlivosť (PiS) dnes usporiadala vlastnú masovú predvolebnú akciu v Katoviciach.

01.10.2023 15:03 , aktualizované: 16:13
poľsko demonštrácia varšava pochod milióna sŕdc Foto: ,
Pochod milióna sŕdc vo Varšave.
debata (9)

„Keď vidím tie státisíce usmievavých tvárí, cítim, že sa blíži ten rozhodujúci moment v dejinách našej krajiny,“ vyhlásil expremiér a bývalý predseda Európskej rady pri začatí pochodu v hlavnom meste. „Je to úplne najväčšia demonštrácia v histórii Varšavy,“ povedala AFP hovorkyňa varšavskej radnice Monika Beuthová.

Opozícia dúfa, že sa dnešný pochod stane najväčším za posledné desiatky rokov a povzbudí voličov k účasti na voľbách. Prieskumy verejnej mienky naznačujú, že PiS by mohla zvíťaziť, ale vzhľadom na nespokojnosť niektorých občanov s rastúcimi životnými nákladmi a obavy z oslabenia demokratických kontrol a rovnováhy by mohla mať ťažkosti s vytvorením väčšiny.

"Prichádza veľká zmena. Je to znamenie znovuzrodenia Poľska, "povedal Tusk davom zhromaždeným v centre metropoly. Vyhlásil, že PiS by sa mohla usilovať o vystúpenie Poľska z Európskej únie, čo však táto strana popiera, a voľby označil za kľúčové pre práva menšín a žien.

Varšavský primátor Rafal Trzaskowski v prejave na zhromaždení povedal, že dnešná akcia je pochodom za víťazstvo vo voľbách 15. októbra a pochodom za úplne nové Poľsko. „Plnia odvahu a odhodlanie ideme v ústrety budúcnosti, ústrety Poľsku, ktoré je tolerantné, rozmanité, európske a usmievavé,“ povedal Trzaskowski.

Na opozičnej akcii mnoho ľudí mávalo poľskými vlajkami a vlajkami EÚ. „Chcem byť slobodná, chcem byť v EÚ, chcem mať právo rozhodovať, chcem mať slobodné súdy,“ povedala agentúre Reuters Hanna Chaciewiczová, 59-ročná zubárka z Otwocku, mesta pri Varšave. Niektorí niesli transparenty s nápismi „PiSexit“ alebo „Mačka môže zostať“, ktoré odkazovali na domáceho maznáčika vodcu PiS Jaroslawa Kaczyńského.

PiS, ktorá je pri moci od roku 2015, v kampani sľubovala, že udrží migrantov mimo Poľska, čo je podľa nej kľúčové pre národnú bezpečnosť. Chce tiež pokračovať vo vyplácaní peňazí rodinám a starším ľuďom. Na jej dnešný programový zjazd v Katoviciach sa za masívnej účasti verejnosti zišlo mnoho členov vlády. Vystúpil okrem iného minister obrany Mariusz Blaszczak, ktorý ubezpečil, že Poľsko je v bezpečí, a prišiel aj poľský vicepremiér a de facto najmocnejší politický predstaviteľ Kaczyński.

Poľský premiér Mateusz Morawiecki na podujatí v Katoviciach podľa agentúry PAP prisľúbil, že ak PiS zostane pri moci, bude priemerná mzda v krajine do štyroch rokov predstavovať 10-tisíc zlotých zo súčasných približne 7000 zlotých.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Donald Tusk