Zrútenie kostolnej strechy v Ciudad Madero si vyžiadalo deväť obetí, 50 je zranených

Najmenej deväť ľudí zahynulo v nedeľu na severovýchode Mexika pod troskami strechy kostola, asi 50 utrpelo zranenia a ďalší sú stále uväznení pod troskami.

02.10.2023 07:48
Ciudad Madero Foto: ,
Záchranári prehľadávajú trosky po tom, čo sa počas omše zrútila strecha kostola v pobrežnom meste Ciudad Madero na severe Mexika v nedeľu 1. októbra 2023
debata

Miestny biskup uviedol, že masívna strecha kostola v meste Ciudad Madero na východnom pobreží Mexika sa zrútila práve počas prijímania eucharistie.

Podľa polície v štáte Tamaulipas v kostole bolo počas omše približne 100 ľudí. Úrady kolaps strechy pripísali pravdepodobnej „konštrukčnej chybe“.

Počiatočné snahy o vyslobodenie uviaznutých ľudí pomocou žeriavu neboli úspešné. Takýto spôsob by navyše mohol narušiť rozpadávajúcu sa konštrukciu a ešte väčšmi ohroziť živých ľudí pod troskami.

Namiesto špeciálne vycvičených psov sa záchranári rozhodli pre inú metódu používanú pri zemetraseniach: záchranári sa v troskách snažili sluchom zachytiť možné náznaky odozvy. Na záberoch z miesta nehody vidieť, že ide o stavbu z betónu a tehál, samotná strecha bola zrejme zhotovená z liateho betónu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #kostol