Grizzly v kanadských horách zabil manželov, správcovia parku ho usmrtili

Správcovia národného parku Banff na západe Kanady cez víkend zabili medveďa grizzlyho, ktorý zaútočil na dvojicu turistov v odľahlej časti prírodnej rezervácie. Muž a žena stretnutie so šelmou neprežili, podľa dostupných informácií išlo o manželský pár z Kanady, informovala dnes agentúra AP.

02.10.2023 22:17
Medveď grizzly Foto:
Medveď grizzly na ilustračnej snímke.
debata (2)

Útok sa odohral v piatok večer, keď správa parku dostala núdzový signál z údolia rieky Red Deer severne od mesta Banff, uviedla hovorkyňa Natalie Fayová. Záchranári kvôli nepriaznivému počasiu nemohli turistom prísť na pomoc vrtuľníkom a museli sa na miesto vydať pešo. Krátko po polnoci v horách našli dve telá.

Tiež sa stretli s agresívnym medveďom, ktorého potom bližšie nešpecifikovaným spôsobom usmrtili, povedala Fayová. Časť najstaršieho národného parku v Kanade, ktorý leží na juhozápade provincie Alberta, bola z preventívnych dôvodov uzavretá.

Útoky medveďov na ľudí sú vzácnym úkazom a úmrtia v tejto súvislosti ešte vzácnejšie, uvádza kanadská verejnoprávna televízia CBC. Minulý týždeň však jeden grizzly vybehol proti ľuďom v Banffe, kam prišiel hľadať ovocie. Podľa CBC je aktuálna ročná doba riziková vzhľadom na naliehavejšie snahy medveďov zaistiť si dostatočný prísun potravy pre zimný spánok.

Medveďa so zaseknutým valcom na hlave zachránili
Video

„Máme ich len niekoľko za rok, a to sa bavíme o celej Severnej Amerike,“ povedala o smrteľných útokoch medveďov Kim Titchenerová, ktorá založila v tejto súvislosti osvetovú organizáciu. Dvojicu zabitú v Banffe údajne poznala a označila ju za „veľmi skúsených outdoorových nadšencov“. Uviedla, že išlo o pár z Kanady.

„Boli zvyknutí často chodiť do divočiny… Určite je to pre ich rodinu neuveriteľný šok,“ dodala Titchenerová.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Kanada #grizzly #útok medveďa