Nahnevaná India žiada od Kanady stiahnutie desiatok diplomatov

India žiada, aby Kanada najneskôr do 10. októbra stiahla z krajiny asi 40 zo súčasných 60 diplomatov. S odvolaním sa na dobre informované zdroje to v utorok uviedol server The Financial Times (FT).

03.10.2023 06:06
Justin Trudeau Foto: ,
Justin Trudeau
debata (2)

Medzi Indiou a Kanadou panuje napätie kvôli nedávnemu vyhláseniu kanadského premiéra Justina Trudeaua, podľa ktorého za júnovou vraždou predáka sikhskej komunity na kanadskej pôde môže byť indická vláda.

Podľa jedného zo zdrojov FT Dillí Ottawe pohrozilo, že diplomatom, ktorí krajinu včas neopustia, odoberie imunitu. Ani jeden z diplomatických zborov sa k tvrdeniu FT nevyjadril. India už skôr uviedla, že sa bude usilovať o paritu v počte a pozíciách na ambasádach.

Kanada má na konzuláte v Dillí o desiatky viac diplomatov ako je tých indických v Kanade. Dôvodom je zhruba 1,3 milióna obyvateľov Kanady, ktorí sa hlásia k indickým koreňom, píšu FT.

Pred zhruba dvoma týždňami sa kanadskí diplomati v Indii stali terčom vyhrážok na sociálnych sieťach. Kanadský zastupiteľský úrad sa preto rozhodol, že dočasne „upraví“ počet svojich zamestnancov v krajine. India v ten istý deň pozastavila vízové služby pre kanadských občanov pre bezpečnostné hrozby, ktorým podľa Dillí čelia zamestnanci indických diplomatických misií v Kanade.

Kanadský občan Hardeep Singh Nijjar bol zastrelený 18. júna pred sikhským chrámom v meste Surrey v provincii Britská Kolumbia. V roku 2020 ho indická vláda označila za teroristu, pretože podporoval vznik nezávislého sikhského štátu Chálistanu v oblasti indického Pandžábu. Indická vláda už skôr odmietla tvrdenia Kanady, že sa agenti indických tajných služieb mohli podieľať na Nijjarovej násilnej smrti.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #India #Kanada