Musk zverejnil meme so Zelenským. Zožal za to vlnu kritiky aj posmešky

Americký podnikateľ Elon Musk zverejnil v pondelok na svojej sociálnej sieti X meme s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským s napätým výrazom v tvári. Fotografiu sprevádza popis: "Keď ubehlo päť minút a stále si nepožiadal o pomoc za miliardu dolárov".

03.10.2023 07:09
Elon Musk Foto: ,
Elon Musk
debata (84)

Na Muskov status podľa agentúry Reuters reagovali tisíce ľudí, pričom väčšina z nich ho odsúdila: podporu Ukrajine zo strany USA označovali za nutnú a pripomínali Muskovi, že balíky vojenskej pomoci pre Ukrajinu sú aj investíciami do amerického vojensko-priemyselného komplexu, teda do ekonomiky USA.

Zbesilá streľba: ako Ukrajinci dobyli Rusmi okupované ropné plošiny
Video
Ukrajina v septembri dobyla späť štyri ťažobné plošiny pri Kryme, ktoré Rusko okupovalo od roku 2015. / Zdroj: Ukrajinská vojenská rozviedka

Na sociálnych sieťach sa objavili i meme s Muskom v hlavnej úlohe: je v nich vyobrazený v uniforme vojaka ruskej armády, ako pes na reťazi vedený ruským prezidentom Vladimirom Putinom či v analogickej póze ako Zelenskyj v pôvodnom meme, ale s popisom: „Keď uplynie päť minút a ty si ešte nepovedal ani jednu hlúposť“.

Tento motív využil vo svojej reakcii aj ukrajinský parlament, pričom fotokoláž doplnil textom: „Keď prešlo päť minút a ty si nešíril ruskú propagandu“.

Na Muskov „vtip“ reagoval aj predseda ukrajinského parlamentu Ruslan Stefančuk, ktorý v narážke na aprílový neúspešný štart rakety SpaceX ku koláži s Muskom doplnil text: „Keď si sa pokúšal dobyť vesmír, ale čosi nevyšlo a ty si po piatich minútach po uši v sra.kách“.

Britská stanica BBC označila Muskovo meme so Zelenským za „hraničiace s urážkou“ a ukrajinský publicista Mychajlo Tkač adresoval americkému podnikateľovi otvorený list s titulkom „Záchrana sveta nie je biznis“.

Elon Musk, Twitter Čítajte viac Musk vypol Ukrajincom satelity nad Krymom, tvrdí jeho životopisec

Musk vlastní spoločnosť SpaceX poskytujúcu satelitné komunikačné služby Starlink, ktoré sú životne dôležité pre obranné úsilie Ukrajiny.

Muskove vyhlásenia v čase vojny rozpútanej Ruskom však vedenie v Kyjeve už viackrát rozhnevali. Tento podnikateľ totiž obhajuje zníženie objemu vojenskej pomoci USA a NATO pre Ukrajinu a nalieha na vyriešenie vojnového konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou prostredníctvom rokovaní.

Pred rokom dokonca predložil vlastný plán, podľa ktorého by sa na ukrajinských územiach okupovaných Ruskom mali konať nové referendá a Ukrajina by si mala zachovať neutrálny status.

Európska komisia v septembri zverejnila správu, v ktorej tvrdí, že sociálna sieť X – predtým známa ako Twitter – pod vedením Elona Muska zohrala významnú úlohu v šírení ruskej propagandy o Ukrajine, pretože umožnila, aby sa dezinformácie dostali k väčšiemu počtu ľudí ako pred začiatkom vojny.

Musk Čítajte viac Musk videom a komentárom k migrácii podráždil Berlín, vymenili si názory na twitteri
84 debata chyba
Viac na túto tému: #Elon Musk #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj