Španielsko trápi aj v októbri vlna horúčav. V prvých dňoch mesiaca prelomila rekordy

Teploty v Španielsku stúpli v októbri na rekordné hodnoty, pričom pre toto ročné obdobie nezvyčajne intenzívne horúčavy by v krajine mali pretrvávať ešte vyše týždňa, uviedol v pondelok tamojší meteorologický úrad AEMET.

03.10.2023 08:02
Počasie / Horúčavy / Otepľovanie / Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Mimoriadne vysoké teploty v celom Španielsku vyústili do troch „rekordných dní horúčav“, ktoré sa začali ešte v piatok. V nedeľu v meste Montoro blízko Cordóby vystúpili na 38,2 stupňa Celzia.

Je vám horúco? Pozrite ako sa ľudia chladia na púšti.

Video

Predchádzajúci rekord pre október zaznamenali v roku 2014, keď v juhošpanielskom meste Marbella namerali 37,5 stupňa Celzia.

„Prvý október dosiahol historické maximum pre toto ročné obdobie prakticky na celom Pyrenejskom polostrove,“ uviedol AEMET na sociálnej sieti X (predtým Twitter) s tým, že takmer 40 percent jej meteorologických staníc zaznamenalo teplotu 32 stupňov Celzia alebo vyššiu.

počasie, horúčava, leto, teplomer Čítajte viac Na letisku vo Valencii zaznamenali nový teplotný rekord

Podobná situácia bola aj v priebehu pondelka, keď v meste Sevilla na juhu krajiny namerali 38,1 stupňa Celzia.

„Najmimoriadnejšie je však to, že ešte stále zostáva pomerne veľa nezvyčajne teplých dní: mohli by sme mať až desať ďalších dní rekordných horúčav,“ uvádza sa vo vyhlásení meteorologické­ho úradu.

Španielsko, ktoré zažilo svoj najteplejší rok v histórii meraní v roku 2022, bolo tento rok v zovretí po sebe nasledujúcich vĺn horúčav, ktoré začali nezvyčajne skoro – v apríli – a zhoršili tak pretrvávajúce sucho.

Experti sa domnievajú, že vlny horúčav, ktoré sú čoraz dlhšie a intenzívnejšie, sú dôsledkami klimatickej zmeny. Práve Pyrenejský polostrov znáša ťarchu klimatických zmien v Európe a suchá i lesné požiare sú v tejto oblasti čoraz bežnejšie.

Alžírsko počasie horúčavy Alžír Čítajte viac V Maroku namerali po prvý raz viac ako 50 stupňov Celzia
debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #horúčavy