Ukrajinci ukázali, ako používajú staré rakety S-200 proti ruským cieľom

Ukrajinské ozbrojené sily vôbec prvýkrát zverejnili video, na ktorom odpaľujú raketu S-200. Ide o starý protivzdušný systém, ktorý Ukrajinci po novom používajú v úlohe balistických rakiet proti pozemným cieľom.

04.10.2023 06:00
System S-200 Polsko Foto:
Systém S-200 v poľskej výzbroji.
debata (12)

Systém S-200 pochádza ešte zo 60. rokov minulého storočia. Sovietska doktrína pri protilietadlových raketách dlhého dosahu vyžadovala v prípade potreby možnosť použiť ich aj v úlohe zem-zem. Rusko teraz často používa strely zo systému S-300 ako balistické rakety na ostreľovanie ukrajinských miest. Ukrajina na tento účel začala využívať staré rakety S-200.

Nórsky systém NASAMS bráni nebo nad Ukrajinou už od minulej zimy
Video
Video: Ukrajinské ministerstvo obrany.

Systémy S-200 sa už v pôvodnej úlohe takmer nepoužívajú. Vo väčších počtoch ich majú už len štáty ako Severná Kórea, Irán, Sýria či Turkmenistan. Vo výzbroji ich má aj Bulharsko a Poľsko, tie však chystajú ich vyradenie a nahradenie modernými raketami. Malo ich aj Československo. Po rozdelení spoločného štátu ostali všetky batérie S-200 v Česku, ktoré sa ich pre zastaranosť zbavilo ešte v polovici 90. rokov.

Ukrajinci si na Rusov vyrobia české pušky
Video
Ukrajinské médiá informovali, že Česko sa chystá umožniť licenčnú výrobu útočných pušiek BREN 2 na Ukrajine. / Zdroj: Česká zbrojovka

Aj Ukrajinci vyradili posledné S-200 z výzbroje v roku 2013, no ponechali si ich v skladoch. Teraz ich zrejme upravili zabudovaním nového navádzacieho systému na základe GPS, aby ich mohli použiť proti bodovým cieľom. Prvé bojové nasadenie ukrajinských S-200 v novej úlohe bolo zaznamenané začiatkom júla. V ruskej Brianskej oblasti zachytilo video dopad strely na priemyselný podnik. Vzápätí došlo aj k útoku týmito raketami na letisko Morozovsk v Rostovskej oblasti. V auguste sa nimi Ukrajinci pokúsili trafiť Krymský most vedúci na Krym.

Na nové použitie proti pozemným cieľom je S-200 ideálna. Má dĺžku takmer 11 metrov a hmotnosť skoro 8 ton. To jej spolu s rýchlosťou 4 Machy dáva pri dopade ohromnú kinetickú energiu. Má pomerne veľkú hlavicu s hmotnosťou 217 kg a k výbušnému efektu prispeje aj nespotrebované raketové palivo. V balistickom režime má dolet až 400 km, čo je najviac zo všetkých rakiet v ukrajinskom arzenáli.

Na najnovšom videu vypustenia tejto rakety sa zdá, že Ukrajinci používajú pôvodné odpaľovacie rampy, ktoré nie sú samohybné. To je jedna z nevýhod tohto systému. Pri štarte pomáhajú strele štyri pomocné raketové motory, ktoré po pár sekundách letu odhodí a následne začne manévrovať do ideálnej polohy pre navedenie na cieľ.

Ukrajinci používajú pri útokoch na dôležité ruské ciele všetko, čo majú k dispozícii. Okrem týchto starých rakiet sú to aj rovnako staré sovietske prúdové prieskumné drony Tu-141 Striž upravené na nesenie náloží, nové drony vlastnej i západnej výroby, západné strely s plochou dráhou letu Storm Shadow i vlastné nové rakety Neptun. Koordinovaný útok viacerými prostriedkami s rôznymi charakteristikami obyčajne vedie k zahlteniu ruskej protivzdušnej obrany.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #balistické rakety #vojna na Ukrajine #systém protivzdušnej ochrany