Ukrajina porazila ruské námorníctvo v Čiernom mori

Britské ministerstvo obrany je presvedčené, že ukrajinská armáda dokázala poraziť ruskú flotilu v Čiernom mori. Povedal to námestník britského ministra obrany James Heappey v prejave na Varšavskom bezpečnostnom fóre. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

03.10.2023 13:45
debata (86)

„Áno, napredovanie Ukrajiny je pomalé, ale nikto nemôže povedať, že neexistuje. Ako na vzor úspechu môžeme poukázať na prielom v Charkivskej oblasti. Ale pozrime sa, čo teraz urobila Ukrajina v Čiernom mori! Ukrajina dosiahla funkčnú porážku ruskej Čiernomorskej flotily," povedal James Heappey.

Zbesilá streľba: ako Ukrajinci dobyli Rusmi okupované ropné plošiny
Video
Ukrajina v septembri dobyla späť štyri ťažobné plošiny pri Kryme, ktoré Rusko okupovalo od roku 2015. / Zdroj: Ukrajinská vojenská rozviedka

Podľa spravodajskej služby Spojeného kráľovstva po sérii úspešných ukrajinských úderov ruská Čiernomorská flotila nedokáže mať v Čiernom mori takú kontrolu ako doteraz a jej lode sa v prístavoch cítia menej bezpečne.

Významnou ranu pre ruskú Čiernomorskú flotilu spôsobil koordinovaný nočný útok ukrajinských námorných dronov a striel s plochou dráhou letu na prístav prístav Sevastopoľ. Podľa správ bola v dokoch zlikvidovaná jedna výsadková loď a jedna ponorka. Sevastopoľ bol taktiež sídlom veliteľstva ruskej Čiernomorskej flotily. Ukrajina tam podnikla raketový útok na budovu veliteľstva ruskej Čiernomorskej flotily.

Ruská ponorka, Rostov na Done, Čítajte aj Unikli fotografie deravej ruskej ponorky. Zasiahnuté plavidlo môže ísť na odpis

Ako referuje spravodajský web CNN, potvrdil to aj Moskvou vymenovaný gubernátor prístavného mesta Sevastopoľ na polostrove Krym Michail Razvožajev. „Nepriateľ spustil raketový útok na veliteľstvo flotily,“ uviedol Razvožajev na Telegrame.

Storm Shadow v akcii: Ruské veliteľstvo čiernomorskej flotily v troskách
Video
Moment dopadu rakety Storm Shadow, ktorú Ukrajine dodala Británia, na veliteľstvo ruskej Čiernomorskej flotily v Sevastopole na okupovanom Kryme. Pri ataku zomrelo najmenej deväť ľudí, ďalších 16 ich bolo zranených. / Zdroj: Twitter/Nexta

Netreba zabúdať na krížnik Moskva, najvýznamnejšiu loď ruskej Čiernomorskej flotily, ktorá sa potopila v prvých mesiacoch vojny, v polovici apríla 2022. Podľa pozorovateľov potopenie vlajkovej lode Čiernomorskej flotily predstavuje pre Kremeľ veľký symbolický úder a pre Ukrajincov významnú psychologickú vzpruhu v pokračujúcom boji voči ruskej agresii.

Foto: Twitter (OSINTtechnical)
Krížnik Moskva
86 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Čierne more #ukrajinská armáda #čiernomorská flotila #vojna na Ukrajine