Zelenskyj: Musíme poraziť Rusko. Inak svoju agresiu obráti inam

Ukrajina musí podľa prezidenta Volodymyra Zelenského zvíťaziť v obrannej vojne proti Rusku, aby ruský prezident Vladimir Putin neobrátil svoju agresiu voči inej krajine. Vďaka Ukrajine sa nemusia pred ruskými útokmi brániť vojaci iných európskych krajín, povedal Zelenskyj európskym politikom začiatkom dnešného summitu Európskeho politického spoločenstva (EPC) v španielskej Granade.

05.10.2023 14:20
Volodymyr Zelenskyj Foto:
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
debata (20)

Zelenského vystúpenie popoludní začalo v poradí tretí summit EPC, na ktorý do Španielska prišli lídri viac ako štyroch desiatok európskych krajín. Slovensko na ňom zastupuje predseda vlády Ľudovít Ódor.

Ukrajinské drony si nájdu aj zakopaných Rusov
Video
Dronová vojna pokračuje. / Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany

O potrebe európskej jednoty voči ruskej agresii na Ukrajine hovorili aj predseda Európskej rady Charles Michel aj predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, ktorí so Zelenským tvorili trojicu rečníkov v úvodnej verejnej časti rokovania EPC.

„Tisíce a tisíce zariadení boli (v Charkove) zničené ruskými raketami. Domy, školy, univerzity, kostoly. Väčšina detí bude študovať online, kým nebude plne fungovať systém protivzdušnej obrany. Charkov ale našiel riešenie pre 65 tried s viac ako 1000 deťmi, ktoré sa učia v metre, v podzemí. Také to je, keď máte za suseda Rusko. Ale susedmi teroristického štátu sú aj rôzne európske štáty,“ povedal Zelenskyj a varoval, že Rusko môže podľa ukrajinskej spravodajskej komunity po roku 2028 obnoviť vojenské kapacity vyčerpané na Ukrajine a zaútočiť na inú krajinu.

„Sme ohromení odvahou vášho i ukrajinského ľudu,“ obrátil sa vo svojej reči šéf únijných summitov Michel na Zelenského a uviedol, že ruská agresia je výzvou, ktorej žiadny štát nemôže čeliť sám, a že európske krajiny budú Ukrajinu naďalej vojensky i ekonomicky v jej obrane podporovať.

Joe Biden Čítajte aj Biden chystá prejav o dôležitosti pomoci Kyjevu: Je v záujme USA, aby Ukrajina uspela

Von der Leyenová vyzdvihla, že Európskej únii sa vďaka spolupráci s mimoúniovými štátmi ako Moldavsko, Ukrajina alebo Británia podarilo docieliť nezávislosť od ruských fosílnych palív a premeniť „energetické vydieranie na prázdnu hrozbu“.

„Čo nás tu v EPC musí viesť, je vízia kontinentu, na ktorom všetci Európania žijú v mieri a slobode,“ zdôraznila predsedníčka Európskej komisie.

Pomoc napadnutej Ukrajine je jednou z hlavných tém dnešného summitu. Šéf únijnej diplomacie Josep Borrell v Granade povedal, že „zlou správou“ pre Ukrajinu sú politické spory v americkom Kongrese, ktorý zatiaľ nevyčlenil ďalšie miliardy dolárov na zbrane pre Kyjev v nadväznosti na spory ohľadom nového vládneho rozpočtu. Zelenskyj vo svojej dnešnej reči pred európskymi kolegami vyhlásil, že „má vieru v Ameriku“. „Sú to silní ľudia so silnými inštitúciami a silnou demokraciou,“ predniesol ukrajinský prezident.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Granada #Vladimir Putin #Ukrajina #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj