Útok prišiel vo veľmi citlivej chvíli americko-izraelských vzťahov. Biden: Izrael má plnú podporu USA

Izrael sa po útoku palestínskych radikálov môže spoľahnúť na skalopevnú podporu zo strany Spojených štátov, ktoré mu vždy budú stáť po boku, povedal americký prezident Joe Biden. Podľa neho má Izrael plné právo na obranu.

07.10.2023 21:28
joe biden Foto: ,
Prezident USA Joe Biden.
debata (1)

Už predtým Biden po telefonáte s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom oznámil, že USA sú pripravené ponúknuť Izraelu „všetky vhodné prostriedky podpory“. Rovnako šéf americkej diplomacie Antony Blinken uviedol, že izraelská vláda má podporu USA, a doplnil, že „pre terorizmus neexistuje žiadne ospravedlnenie“.

palestína, izrael, hamas Čítajte viac Izrael je podľa Netanjahua po útoku Palestínčanov vo vojne, mŕtvych sú stovky. Hamas unáša civilistov

„Izrael má právo brániť seba a svojich občanov. Bodka. Pre terorizmus neexistuje nikdy žiadne ospravedlnenie a podpora izraelskej bezpečnosti zo strany mojej administratívy je neochvejná a skalopevná,“ povedal Biden. „Nie je vhodná chvíľa na to, aby sa akákoľvek mocnosť nepriateľská voči Izraelu snažila využiť situáciu,“ dodal.

Izraelská mobilná delostrelecká jednotka...
Izraelský tank spolu s vojakmi na hraniciach s...
+47Izraelská mobilná delostrelecká jednotka...

„Podrobne sledujem vývoj v Izraeli. Naša neochvejná podpora izraelského práva na sebaobranu trvá. V nasledujúcich dňoch sa ministerstvo obrany bude ubezpečovať o tom, že Izrael má všetko, čo potrebuje pre svoju obranu a ochranu civilistov pred nevyberaným násilím a terorizmom,“ napísal vo vyhlásení americký minister obrany Lloyd Austin.

Ako prvý z predstaviteľov Bieleho domu útok Hamasu na Izrael odsúdil bezpečnostný poradca Jake Sullivan. Ten tiež uviedol, že je v telefonickom kontakte so svojím náprotivkom, poradcom izraelského premiéra pre národnú bezpečnosť Cachim Hanegbim, a ďalší vývoj bude podrobne sledovať.

Stanica CNN pripomenula, že útok palestínskych radikálov prišiel vo veľmi citlivej chvíli americko-izraelských vzťahov, keď sa administratíva prezidenta Bidena snaží pomôcť vyrokovať dohodu o normalizácii vzťahov medzi Izraelom a Saudskou Arábiou. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu minulý mesiac v prejave na Valnom zhromaždení OSN povedal, že uzavretie mierovej dohody so Saudskou Arábiou je blízko a že dohoda premení celý Blízky východ.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Hamas #Pásmo Gazy #Benjamin Netanjahu #prezident Joe Biden