Netanjahu: Izrael je vo vojne, Hamas bude za svoj útok tvrdo potrestaný

Izrael je vo vojne, povedal obyvateľom premiér Benjamin Netanjahu po tom, čo na krajinu raketami a po zemi zaútočili ozbrojenci z palestínskeho radikálneho hnutia Hamas. V ďalšom prejave potom večer sľúbil, že Hamas bude za svoj útok tvrdo potrestaný, varoval však, že vojenská operácia môže trvať dlho. Obyvateľom pásma Gazy izraelský premiér odkázal, aby opustili miesta, kde sa ozbrojenci Hamasu skrývajú, pretože armáda tam zasiahne "plnou silou".

07.10.2023 22:42
Netanjahu, Foto: ,
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
debata (1)

„Občania Izraela, sme vo vojne,“ povedal Netanjahu vo videu publikovanom niekoľko hodín po prvých správach o ofenzíve. „Túto vojnu vyhráme, ale cena bude vysoká. Pomstíme sa im za tento čierny deň,“ uviedol premiér v ďalšom prejave zverejnenom večer a varoval, že vojna potrvá dlho a bude náročná.

palestína, izrael, hamas Čítajte viac Izrael je podľa Netanjahua po útoku Palestínčanov vo vojne, mŕtvych sú stovky. Hamas unáša civilistov

Radikáli z pásma Gazy počas dňa na Izrael vypálili skoro 2 500 rakiet a ozbrojenci Hamasu prenikli do niektorých pohraničných komunít, kde došlo k stretom s políciou a armádou.

Izraelská mobilná delostrelecká jednotka...
Izraelský tank spolu s vojakmi na hraniciach s...
+47Izraelská mobilná delostrelecká jednotka...

„Nepriateľ zaplatí cenu, akú doteraz nikdy nepoznal,“ reagoval Netanjahu. Dodal, že nariadil bezpečnostným zložkám, aby vyhnali útočníkov z infiltrovaných miest a mobilizovali zálohy. Neskôr premiér predsedal zasadnutiu Národnej bezpečnostnej rady a povedal, že prvoradou úlohou armády teraz je oslobodiť regióny na juhu krajiny od teroristov a „obnoviť bezpečnosť a mier vo všetkých obciach, ktoré čelili útoku“.

Netanjahu sa vyjadril tiež k správam o tom, že Palestínčania zajali niekoľko desiatok Izraelčanov a držia ich ako rukojemníkov. „Izrael si vybaví účty s kýmkoľvek, kto by im ublížil,“ uviedol.

izrael, palestína, hamas Čítajte viac Palestínski bojovníci držia množstvo izraelských rukojemníkov vrátane vojakov

„Dnes sme videli pravú tvár Hamasu. Teroristickej armády, ktorej jediným cieľom je chladnokrvné vraždenie nevinných mužov, žien a detí,“ povedal izraelský prezident Jicchak Herzog. „Štát Izrael prijme všetky potrebné opatrenia, aby eliminoval jasné a bezprostredné ohrozenie svojich občanov. Izrael túto nepriazeň prečká,“ dodal.

„Izraelská armáda zaplavuje oblasť jednotkami,“ uviedol vo vlastnom vyhlásení hlavný hovorca armády Daniel Hagari. „Izraelská armáda vyhlásila vojnový stav. Sme vo vojnovom stave,“ citoval ho The Times of Israel. Hagari tiež uviedol, že ozbrojené sily začali povolávanie záložníkov vo všetkých svojich zložkách.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Hamas #Pásmo Gazy #Benjamin Netanjahu