Rada Európy uznala hladomor na Ukrajine v 30-tych rokoch za genocídu

Parlamentné zhromaždenie Rady Európy (PZ RE) uznalo vo štvrtok hladomor na Ukrajine zo začiatku 30. rokov 20. storočia za vlády sovietskeho diktátora Josifa Stalina za "genocídu". TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

12.10.2023 23:12
debata (51)

Znenie rezolúcie bolo na zasadnutí v Štrasburgu odhlasované takmer jednomyseľne v pomere 73 hlasov za a jedného hlasu proti. Podobnú rezolúciu schválil už aj Európsky parlament (EP) v decembri minulého roka.

Holodomor, ktorý Ukrajinu postihol v rokoch 1932–33, považuje Kyjev za úmyselný zámer vyhladiť tamojších roľníkov. V dôsledku Stalinovej kampane nútenej „kolektivizácie“ zhabali obilie a iné potraviny, čo viedlo k hladomoru, ktorý postihol milióny ľudí, spresňuje AFP.

Po začatí ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu vo februári minulého roka vyzval Kyjev medzinárodné spoločenstvo, aby hladomor oficiálne vyhlásilo za „genocídu“.

Rada Európy, ktorá pozostáva zo 46 členských štátov, bola založená na monitorovanie a dodržiavanie ľudských práv v Európe. Po prijatí príslušnej rezolúcie na pôde PZ RE ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na platforme X (predtým Twitter) vo štvrtok napísal, že je za tento krok „vďačný“.

„Obnovenie historickej spravodlivosti a vzdanie úcty obetiam hladomoru vysiela odkaz, že spravodlivosť je nevyhnutná pre všetky minulé i súčasné moskovské zločiny,“ uviedol Zelenskyj.

Okrem Európskeho parlamentu prijali vlani rezolúciu vyhlasujúcu Holodomor za genocídu aj nemeckí poslanci; k podobnému kroku pristúpil aj francúzsky parlament a taliansky Senát.

Moskva obvinenia zo strany Kyjeva a udalosti stavia do širšieho kontextu v súvislosti s hladomormi, ktoré v tom čase zdevastovali regióny Strednej Ázie a Ruska.

Súčasný konflikt na Ukrajine vyvolal obavy, že história sa môže zopakovať, konštatuje AFP. Zameranie sa Ruska na zariadenia na skladovanie obilia a jeho blokáda ukrajinského exportu obilia cez Čierne more podnietili obvinenia, že Moskva používa potraviny ako vojnovú zbraň.

51 debata chyba
Viac na túto tému: #genocída #Ukrajina #hladomor #Sovietsky zväz