Útočník na škole vo francúzskom Arrase zabil nožom učiteľa, ďalších ľudí zranil

Útočník na strednej škole v Arrase na severe Francúzska dnes nožom zabil učiteľa a ďalších ľudí zranil, informujú francúzske médiá.

13.10.2023 12:16 , aktualizované: 13:37
debata (32)

Motív útoku je zatiaľ neznámy, stanica BFM TV s odvolaním sa na nemenovaný zdroj uvádza, že útočník kričal „Alahu akbar“ (arabsky „Boh je veľký“). Úrady túto informáciu zatiaľ nepotvrdili.

Minister vnútra Gérald Darmanin na sieti X oznámil, že „páchateľa polícia zadržala“.

Arras leží v severofracúzskom departemente Pas-de-Calais neďaleko hraníc s Belgickom.

S odvolaním sa na policajný zdroj BFM TV uvádza, že podozrivému mužovi je okolo 20 rokov a ide o bývalého študenta školy. Polícia vypočúva aj brata podozrivého. AFP s odvolaním sa na policajný spis uvádza, že páchateľ je čečenského pôvodu a že prípadom sa začala zaoberať Francúzska protiteroristická prokuratúra (PNAT).

Útočníka podľa denníka Libération zachytáva video na školskom dvore okolo 11. hodiny dopoludnia, očividne pri vyostrenom rozhovore. Iné video ukazuje, ako sa útočníka snaží dostať pod kontrolu niekoľko osôb. Jeden z mužov zviera stoličku, pomocou ktorej sa od agresora snaží udržať odstup, muž ho však zvalí na zem a napadne ho.

Na miesto okolo pol jednej vyrazil francúzsky prezident Emmanuel Macron. V parlamente medzitým sústrasť „rodinám, školskej obci i národu“ vyjadril Jean-Noël Barrot, vládny námestník pre telekomunikácie a prechod na digitálne technológie. Barrot tiež vzdal „hold hrdinstva tých, ktorí podľa všetkého chceli sami zasiahnuť, aby zabránili tragédii“.

Devätnásťročný študent Samuel, ktorý sa v čase útoku nachádzal v inej budove školského komplexu, krátko pred 13:00 novinárom opísal, že varovný poplach sa na škole rozoznel okolo 11:10. Študenti sa v súlade s inštrukciami s učiteľmi zavreli v triedach a telocvični.

Libération hovorili aj žiaci, ktorí boli priamymi svedkami útoku. "Odchádzali sme z triedy do jedálne, keď sme videli, ako chlap s dvoma nožmi napadá učiteľa, ten na sebe mal krv. Snažil sa ho upokojiť a chrániť nás. Povedal nám, nech odídeme, veľmi sme tomu nerozumeli, ale bežali sme preč, " uviedol jeden z nich.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #útok nožom