V centre Varšavy vyliezol muž na pomník leteckej katastrofy. Hrozil, že sa odpáli

Polícia vo Varšave uzavrela v sobotu časť centra po tom, čo na pomník venovaný obetiam leteckej katastrofy z apríla 2010 vyliezol muž a hrozil, že sa vyhodí do vzduchu. Neskôr z pomníka zostúpil. Na mieste boli členovia policajnej protiteroristickej jednotky, hasiči i ženisti.

14.10.2023 15:36
poľsko, pomník Foto: ,
Na pomník venovaný obetiam leteckej katastrofy z apríla 2010 vyliezol vo Varšave muž a hrozil, že sa vyhodí do vzduchu. 14.10.2023
debata

Policajti muža zadržali, povedal hovorca varšavského policajného riaditeľstva Sylwester Marczak. Prečo na pomník vyliezol, nie je zatiaľ jasné.

Človek v sivej mikine so zamaskovanou tvárou vystúpil na pomník na Pilsudského námestí v sobotu dopoludnia a postavil sa naň. Na chrbte mal batoh a v ruke neurčený predmet. Ľudia na sociálnej sieti X z hotela na kraji námestia zverejňovali videá toho, čo sa deje. K pomníku prišlo vozidlo zásahových jednotiek a policajný vyjednávač s mužom komunikoval cez megafón.

Tusk, Kaczynski Čítajte aj Po Ficovi Varšava: zmení sa po voľbách postoj Poľska k Ukrajine?

Pri leteckej nehode pri západoruskom Smolensku 10. apríla 2010 zomrelo 96 ľudí, vrátane vtedajšieho poľského prezidenta Lecha Kaczyńského, poľskej prvej dámy, špičiek armády a mnohých osobností verejného života. Delegácia smerovala do neďalekej Katyne, aby si uctila pamiatku tisícov poľských dôstojníkov zavraždených v roku 1940 sovietskou tajnou políciou NKVD.

Pomník pripomínajúci schody do lietadla bol odhalený na ôsme výročie leteckého nešťastia.

V Poľsku sa v nedeľu konajú parlamentné voľby. Na čele vládnej národno-konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (PiS), ktorá sa uchádza o bezprecedentný tretí mandát pre vedenie krajiny, stojí Jaroslaw Kaczyński, brat-dvojča zosnulého prezidenta. Jaroslaw Kaczyński k pomníku na Pilsudskom námestí každý desiaty deň mesiaca nosí veniec, aby uctil pamiatku svojho brata.

debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Lech Kaczyński