Izraelský premiér Netanjahu navštívil vojakov pri hranici s Gazou. Hovoril o 'ďalšej fáze'

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu navštívil v sobotu vojakov na frontovej línii v blízkosti s hranicou s pásmom Gazy, informuje TASR podľa agentúry AFP a stanice CNN.

14.10.2023 18:47
Benjamin Netanjahu Foto: ,
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v Gaze.
debata (4)

Zábery s vojakmi zverejnil Netanjahu na sociálnej sieti X (predtým Twitter). Ide o prvú návštevu izraelského premiéra v pohraničnej oblasti od bezprecedentného útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas na územie Izraela, ktorý sa začal v sobotu 7. októbra.

Netanjahu navštívil kibucy Be'eri a Kfar Aza, aby si prezrel zničené domy po „strašnej masakre“, ktorá sa tam odohrala pred týždňom, uviedol vo vyhlásení jeho úrad.

Počas stretnutia s vojakmi sa izraelský premiér opýtal, či sú pripravení „na ďalšiu fázu“, uviedli izraelské médiá. Médiá aj analytici v posledných dňoch špekulujú o tom, že Izrael sa chystá v Pásme Gazy začať rozsiahlu pozemnú ofenzívu.

Izrael, Libanon Čítajte viac Irán, Izrael, Rusko... Túži niekto po väčšej vojne na Blízkom východe?

V Izraeli odznela v uplynulých dňoch kritika v súvislosti so skutočnosťou, že izraelský premiér zatiaľ nenavštívil zdevastované dediny a mestá na juhu Izraela.

Izrael teraz v Pásme Gazy pokračuje v náletoch, ktoré začal po útoku Hamasu, pri ktorom ozbrojenci zabili na 1 300 ľudí a viac ako 100 ďalších odvliekli ako rukojemníkov. Pásmo Gazy má vyše dva milióny obyvateľov a islamistické hnutie Hamas mu od roku 2007 vládne. Izrael tvrdí, že bombarduje vojenskú infraštruktúru Hamasu a civilistov vyzval na evakuáciu na juh. Izraelské útoky v Pásme Gazy majú podľa palestínskych úradov už viac ako 2 200 obetí.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Benjamin Netanjahu #útok na Izrael