Poliaci si vyberajú nových poslancov a senátorov. Zároveň s voľbami sa koná aj referendum

V Poľsku sa začali parlamentné voľby, v ktorých ľudia rozhodnú, či národno-konzervatívna strana Právo a spravodlivosť zostane pri moci na bezprecedentné tretie funkčné obdobie. Táto strana presadila, aby sa zároveň s voľbami konalo referendum týkajúce sa privatizácie štátneho majetku, veku odchodu do dôchodku, zachovania bariéry na hranici s Bieloruskom a migračnej politiky.

15.10.2023 07:17 , aktualizované: 15:07
Jaroslaw Kaczyński Foto:
Volieb sa zúčastnil aj Jaroslaw Kaczyński, spoluzakladateľ a predseda konzervatívnej politickej strany Právo a Spravodlivosť. 15.10.2023
debata (10)

Vyše 29 miliónov ľudí vyberá poslancov 460-členného Sejmu a všetkých sto senátorov. Do dnešnej 12.00 hodiny prišlo podľa štátnej volebnej komisie hlasovať skoro 22,6 percenta voličov, pri posledných parlamentných voľbách to bolo asi 18 percent.

Očakáva sa, že Právo a spravodlivosť (PiS) voľby vyhrá, nie je však isté, či sa mu podarí dosiahnuť v Sejme väčšinu potrebnú na zostavenie vlády. Nádej na návrat k moci po ôsmich rokoch v opozícii si robí proeurópska Občianska koalícia, ktorá by k vládnej spolupráci prizvala Novú ľavicu a stredovú Tretiu cestu.

Tusk, Kaczynski Čítajte viac Po Ficovi Varšava: zmení sa po voľbách postoj Poľska k Ukrajine?

Odvolil už šéf KO a bývalý poľský premiér Donald Tusk či jeden z lídrov Novej ľavice Robert Biedroň, ktorý sa ako prvý známy politik v Poľsku prihlásil k homosexualite. Do volebnej miestnosti prišiel so svojím partnerom. Volieb sa zúčastnil aj Jaroslaw Kaczyńský, spoluzakladateľ a predseda konzervatívnej politickej strany Právo a Spravodlivosť.

Poľsko má za sebou volebnú kampaň, v ktorej sa strany a ich kandidáti podľa politológov sústreďovali skôr na strašenie ľudí a napádanie súperov ako na program. PiS počas nej obviňovalo predsedu Občianskej koalície a niekdajšieho predsedu Európskej rady Donalda Tuska, že sa proti súčasnej vláde vo Varšave spikol s Nemeckom a Bruselom a snaží sa ju odstaviť od moci. Vládnuca strana v čase, keď sa Ukrajina, východný sused Poľska, bráni ruskej agresii, tiež vystupuje ako jediný garant bezpečnosti krajiny a ľuďom sľubuje, že ju ochráni aj pred prílivom migrantov z krízových oblastí.

Radovan Geist Čítajte viac Ak v Poľsku vyhrá opozícia, bude to mať ťažké

Migračných pravidiel EÚ sa týka jedna z otázok v referende. Ľudia majú odpovedať, či „podporujú prijatie tisícov nelegálnych migrantov z Blízkeho východu a Afriky na základe systému nútenej relokácie vnucovaného európskou byrokraciou“. Kritici PiS upozorňujú, že táto otázka je zavádzajúca a že cieľom vlády je pritiahnuť do volebných miestností ľudí, ktorí by jej mohli odovzdať hlas. Aby bolo referendum platné, musí sa ho zúčastniť nadpolovičná väčšina oprávnených voličov.

K voľbám sa tento rok zaregistrovalo rekordných viac ako 608 000 Poliakov v zahraničí. Pred poľskými zastupiteľskými úradmi v Británii sa vytvorili rady. Podobná situácia je v Bruseli alebo Barcelone. Hlasovať naopak nemôžu kvôli vojnovému stavu Poliaci na Ukrajine, voľby boli zrušené vzhľadom na konflikt na Blízkom východe tiež v Izraeli.

Hlasovanie sa skončí v nedeľu o 21.00 h SELČ, vzápätí budú zverejnené odhady výsledkov. Sčítanie hlasov potom potrvá možno až do utorka.

walesa Čítajte viac Osemdesiatročný Wałęsa chce znova búrať režim. Ak Kaczyński vyhrá voľby, bude občianska vojna, varuje
10 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #voľby #referendum