Oprava: V Izraeli nezahynula rodáčka zo Slovenska, ktorá prežila holokaust. Došlo k zámene identity

Útok palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael si nevyžiadal život rodáčky zo Slovenska, ktorá prežila holokaust. Upozornil na to Martin Korčok z Múzea holokaustu v Seredi, ktorý sa spojil s Kibucom Kisuffim, kde došlo k tragédii.

15.10.2023 14:40 , aktualizované: 18:55
Jina Semiatiz Foto:
Jina Semiatiz
debata (71)

„Chcel som o skutočnosti, že dáma sa narodila na Slovensku a nie v Českej republike informovať redakciu Noviny.cz. Historické databázy nie sú vždy najpresnejšie, tak som sa spojil priamo s Kibucom Kisuffim, kde sa tragédia udiala. Informovali ma, že dáma z fotografie sa volá Jina Semiatiz a nenarodila sa v Československu,“ vysvetľuje v statuse na sociálnej sieti Martin Korčok, od ktorého pôvodnú informáciu prevzalo aj Múzeum holokaustu v Seredi.

Omyl spôsobilo to, že zavraždená žena a slovenská preživšia holokaustu mali rovnaké meno aj dátum narodenia. „Gina Smiatich aj Jina Semiatiz sa hebrejsky píšu úplne rovnako (ג’ינה סמיאטיץ‘). Dokonca majú aj rovnaký vek, 90 rokov. Obeťou teroristov však nebola rodáčka od Michaloviec z bývalého Československa,“ napísal Korčok a dodal, že rodine pani ג’ינה סמיאטיץ‘ z Kibuc Kisuffim vyjadrujú úprimnú sústrasť.

Za chybné informácie v pôvodnej správe sa ospravedlňujeme.

Pôvodné znenie správy:

Útok palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael si vyžiadal už tisícky obetí. Medzi nimi je aj Gina Smetach/Semia­tichová, rodená Regina Grünsteinová, ktorá sa 11. mája 1933 narodila v Nemeckej Porube. Obec bola neskôr premenovaná na Porubu pod Vihorlatom a nachádza sa v okrese Michalovce.

Jej telo našli ležať pred jej domom v kibuci Kisuffim, pár kilometrov od Pásma Gazy. O tragédii informoval oficiálny facebookový profil pamätníku Terezín. Česť jej pamiatke vyjadrilo aj Múzeum holokaustu v Seredi.

„Počas holokaustu sa ukrývala. Chytili ju a dňa 11. januára 1945 ju deportovali z Hlohovca do koncentračného tábora v Seredi. Následne bola odtransportovaná do Geta Terezín," píše sa vo vyhlásení.

Či ide o obeť s dvojakým izraelsko-slovenským občianstvom, o ktorej médiá informovali v piatok, sa zatiaľ nedá potvrdiť.

Ako informuje český denník Blesk, podľa Gininho vnuka teroristi z Hamasu jeho babičku vyviedli z úkrytu a nemilosrdne ju popravili strelou do hlavy v obývačke domu, kde žila. Správu pôvodne priniesol izraelský denník Haaretz. Mala údajne deväťdesiat rokov.

Izrael, Palestína, bombardovanie, Pásmo Gaza, armáda, vojaci, Hamas, Čítajte viac Medzi obeťami teroristických útokov Hamasu v Izraeli môže byť aj Slovenka
71 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Hamas #úmrtie #útok na Izrael