Po streľbe v centre Bruselu sú dvaja mŕtvi, polícia už pozná identitu atentátnika

Po streľbe v centre Bruselu sú dvaja ľudia mŕtvi a pravdepodobný páchateľ je na úteku, informujú belgické médiá.

16.10.2023 21:12 , aktualizované: 17.10.2023 06:39
Belgicko, streľba Foto: ,
Polícia uzavrela oblasť v centre Bruselu, kde došlo k streľbe, v pondelok 16. októbra 2023. Belgická polícia uviedla, že po niekoľkých výstreloch sú v centre Bruselu mŕtvi dvaja ľudia.
debata (45)

Streľba sa podľa webu televízie RTBF ozvala okolo 19.15 h SELČ pri námestí Sainctelette nachádzajúcom sa asi kilometer severne od historického centra belgickej metropoly.

Médiá s odvolaním sa na zábery z videa poskytnutého svedkom udalosti uvádzajú, že muž v oranžovej veste a helme najprv vypálil na človeka vo vstupnom priestore jednej z budov a potom strieľal na ľudí idúcich v taxíku. Potom odišiel na motorke. Mŕtvymi sú podľa zdrojov niektorých médií dvaja občania Švédska.

Mŕtvymi sú dvaja švédski futbaloví fanúšikovia, ktorí do Bruselu prišli na kvalifikačný zápas svojho tímu s Belgickom o postup na majstrovstvá Európy. Podľa švédskej televízie TV6 počas prestávky zápasu švédski futbalisti oznámili, že už do druhého polčasu nenastúpia, a belgický tím s tým súhlasil.

Podľa premiéra Alexandra De Crooa je čin spojený s terorizmom, úrady zvýšili stupeň varovania pred terorizmom. Zároveň bol kvôli útoku predčasne ukončený večerný futbalový zápas Belgicka so Švédskom.

Vyšetrovania sa ujala federálna prokuratúra zaoberajúca sa teroristickými činmi, uviedla agentúra AFP. Belgicko zvýšilo stupeň varovania pred terorizmom, napísal web Sudinfo.be. V Bruseli tak podľa agentúry AP teraz platí najvyšší stupeň varovania pred terorizmom, pre zvyšok krajiny potom druhý najvyšší.

„Práve som vyjadril úprimnú sústrasť švédskemu premiérovi po dnešnom večernom hrozivom útoku na švédskych občanov v Bruseli… Ako blízki partneri bojujeme proti terorizmu spoločne,“ uviedol De Croo na sieti X. Francúzsky prezident Emmanuel Macron označil útok za čin islamského terorizmu. Švédsky minister spravodlivosti Gunnar Stromer hovoril podľa agentúry Reuters o hroznej správe a dodal, že Štokholm intenzívne zisťuje podrobnosti. Útok odsúdila aj predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

814224170 Čítajte viac Teror v Bruseli, zápas sa nedohral. V Belgicku zastrelili dvoch Švédov, útočník vraj kričal „Alláhu akbar“

Polícia pozná identitu podozrivého

Atentátnik, ktorý v pondelok večer v širšom centre Bruseli zabil dvoch občanov Švédska a zranil taxikára, bol identifikovaný ako Abdesalem L. Narodil sa v roku 1978 a má 45 rokov. Na informácie belgickej federálnej prokuratúry upozornil bruselský spravodajca TASR.

Federálna prokuratúra, ktorá prípad vyšetruje a ktorej vyjadrenia okolo polnoci prebrali belgické médiá, informovala, že atentátnik má podľa všetkého pobyt v bruselskej štvrti Schaerbek a má tuniský prízvuk. Televízna stanica RTBF priniesla informáciu, že podozrivý bol usvedčený z terorizmu aj v Tunisku.

Na jeho prízvuk upozornili lingvisti. Tých vyšetrovatelia zavolali vypočuť si videozáznam, ktorý po útoku zverejnil sám útočník a v ktorom sa priznal, že konal v mene Islamského štátu (IS) a cielene sa zameral na občanov Švédska. Na videonahrávke bolo dobre vidieť aj jeho tvár, ktorú belgické médiá a najmä televízne stanice neváhali zverejniť v pondelňajších večerných hodinách.

Vzhľadom na skutočnosť, že okolo polnoci bol atentátnik stále na úteku, inštitúcie EÚ so sídlom v Bruseli vyzvali svojich zamestnancov, aby v utorok radšej neprišli do práce a svoje pracovné povinnosti vykonávali on-line. V utorok zostanú zatvorené aj jasle a Európske školy, ktoré navštevujú deti zamestnancov a úradníkov európskych inštitúcií.

Flámsky minister vnútra Bart Sommers vyzval obyvateľov Flámska, aby v utorok, ak nemusia, necestovali do Bruselu. Na maximálnu ostražitosť obyvateľov Bruselu vyzval aj federálny premiér Alexander De Croo, ktorý v pondelok večer vyjadril sústrasť švédskemu premiérovi Ulfovi Kristerssonovi.

Susedné Francúzsko po atentáte v Bruseli posilnilo kontroly na hraniciach s Belgickom. Holandsko zvýšilo stupeň výstrahy na úroveň tri na päťbodovej škále.

Moslimská rada Belgicka, ktorá zastupuje veriacich moslimskej viery, medzitým útok spáchaný v Bruseli dôrazne odsúdila a vyzvala zodpovedné úrady, aby čo najskôr tento závažný incident objasnili.

Belgický kráľ aj Von der Leyenová atentát odsúdili

Belgický kráľ Filip slovne odsúdil útok, ktorý si v pondelok večer v Bruseli vyžiadal dvoch mŕtvych. Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová ho označila za „opovrhnutiahodný čin“, informuje bruselský spravodajca TASR.

„Dnes večer som v myšlienkach s rodinami dvoch obetí opovrhnutiahodného útoku v Bruseli. Vyjadrujem svoju úprimnú podporu belgickej polícii, aby podozrivého rýchlo zatkla. Stojíme spoločne zjednotení proti terorizmu,“ uviedla šéfka exekutívy EÚ na sieti X (predtým Twitter).

Na maximálnu ostražitosť obyvateľov Bruselu vyzval aj federálny premiér Alexander De Croo. Ten spolu s niekoľkými ministrami zavítal do krízového centra, kde mestská samospráva a jednotlivé bezpečnostné zložky koordinujú svoju činnosť pre zaistenie bezpečnosti mesta a stíhanie páchateľa.

Belgický Úrad pre koordináciu a analýzu hrozieb (OCAM) sa rozhodol po streľbe zvýšiť úroveň varovania pred teroristickými útokmi na číslo štyri, čo je maximum a zároveň synonymum vážnej a bezprostrednej hrozby. Najvyššia úroveň varovania však platí len pre región Brusel – hlavné mesto. Pre Belgicko OCAM ponechal stupeň dva, čo je mierna hrozba.

Vyšetrovaním prípadu bola poverená federálna prokuratúra, ktorá má kompetencie konať v prípade teroristických útokov.

Na streľbu v Bruseli zareagovalo aj susedné Francúzsko. Minister vnútra Gérald Darmanin v pondelok večer nariadil posilniť kontroly na hraniciach s Belgickom, ak by neznámy páchateľ chce uniknúť touto trasou.

Teroristický útok, pri ktorom zahynuli dvaja švédski občania a zranený bol šofér taxislužby, mal vplyv aj futbalový kvalifikačný zápas medzi Belgickom a Švédskom. K atentátu došlo niekoľko minút pred výkopom. Zápas bol v polovici hry prerušený a krátko po 23.00 h miestneho času polícia začala s organizovaným prepúšťaním fanúšikov po malých skupinách zo štadiónu Heysel. Polícia predtým posilnila svoje hliadky v okolí štadiónu.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #Brusel #streľba #Belgicko