Nech už vojna v Gaze dopadne akokoľvek, Netanjahuov súdny deň sa blíži

Jednému z ministrov izraelskej vlády bol odmietnutý vstup na návštevu ranených v nemocnici. Na osobného strážcu ďalšieho ministra pozostalý vylial kávu. Tretej ministerke ľudia nadávali do "zradkýň" a "hlupane", keď prišla utešiť evakuované rodiny. Šokujúci masaker, ktorý 7. októbra spáchali ozbrojenci Hamasu, Izraelčanov vzájomne zblížil. K vláde, ktorá je všeobecne obviňovaná z toho, že upustila od ostražitosti a zatiahla krajinu do vojny v Gaze, a otriasa celým regiónom, však prejavujú len málo náklonnosti. Nech už to dopadne akokoľvek, premiéra Benjamina Netanjahua po rekordne dlhej politickej kariére čaká súdny deň, napísala agentúra Reuters.

18.10.2023 17:36
Benjamin Netanjahu Foto: ,
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu
debata (11)

Hnev verejnosti kvôli približne 1 400 izraelským obetiam na životoch ešte podporila Netanjahuova sebaprezentácia ako churchillovského stratéga, ktorý predvídal hrozby pre národnú bezpečnosť.

Svoju úlohu tiež zohráva rozdelenie spoločnosti v tomto roku, keď sa Netanjahuova nábožensko-nacionalistická koalícia pokúšala presadiť justičnú reformu, ktorá vyvolala odchod niektorých vojenských záložníkov a vyvolala pochybnosti o pripravenosti na boj, ktoré sa teraz podľa niektorých potvrdili obrovským krviprielivaním.

Krvavá explózia v nemocnici v Gaze

Pri výbuchu v nemocnici v pásme Gazy, ktorú spôsobil raketový útok, zahynuli stovky ľudí. UPOZORNENIE: Niektoré fotografie nie sú vhodné pre citlivé povahy.

Fotogaléria
Zranení Palestínčania ležia na dlážke v...
Zranené palestínske deti v nemocnici al-Shifa...
+8Zranení Palestínčania v nemocnici al-Shifa po...

„Debakel v októbri 2023“, znel titulok v najpredávanejšom denníku Jediot Achronot, ktorý mal pripomenúť izraelské zlyhanie pri predvídaní dvojitej egyptskej a sýrskej ofenzívy v októbri 1973, ktoré nakoniec viedlo k rezignácii vtedajšej premiérky Goldy Meirovej.

Tento pád znamenal koniec nadvlády Meirovej stredoľavej Strany práce. Novinár a výskumný pracovník Amoc Asa-El z jeruzalemského inštitútu Shalom Hartman Institute predpovedal podobný osud Netanjahuovi a jeho dlho dominujúcej konzervatívnej strane Likud.

Ako chce Izrael znížiť civilné obete v Gaze? Odpovedá veľvyslanec.

Video

„Nezáleží na tom, či bude vyšetrovacia komisia, alebo nie, či prizná vinu, alebo nie. Záleží len na tom, čo si myslia ‚bežní Izraelčania‘ – a to je, že ide o fiasko a že zaň nesie zodpovednosť premiér, povedal Asa-El. "Odíde a s ním aj celý jeho establishment,“ do­dal.

Prieskum verejnej mienky v denníku Maariv ukázal, že 21 percent Izraelčanov si praje, aby Netanjahu zostal premiérom aj po vojne. Šesťdesiat šesť percent uviedlo „niekoho iného“ a 13 percent nebolo rozhodnutých.

Keby sa voľby konali dnes, prišiel by podľa prieskumu Likud o tretinu kresiel, zatiaľ čo centristická Strana národnej jednoty Netanjahuovho hlavného rivala Bennyho Ganca by sa o tretinu rozrástla – čo by mu zaistilo najvyšší vládny post.

Izraelčania si však teraz voľby neprajú. Chcú konať, a keďže protiofenzíva prerastá do potenciálnej pozemnej invázie, Ganc, bývalý vojenský veliteľ, odložil politické rozdiely a spoločne s Netanjahuom vytvoril mimoriadny kabinet.

Izrael je vo vojne. Na túto chvíľu cvičil s Američanmi.

Video

Netanjahu, zaneprázdnený konaním s najvyššími predstaviteľmi a zahraničnými veľvyslancami, obmedzil svoje stretnutia s verejnosťou. Bez prítomnosti televíznych kamier sa stretol s príbuznými asi 200 rukojemníkov zajatých v Gaze. Uprostred rastúceho rozhorčenia navštívila jeho manželka jednu smútiaci rodinu.

Netanjahu tiež doposiaľ neurobil žiadne vyhlásenie o osobnej zodpovednosti – aj keď jeho najvyššie postavený generál, minister obrany, poradca pre národnú bezpečnosť, minister zahraničných vecí, minister financií a šéfovia spravodajských služieb priznali, že nedokázali predvídať a zabrániť najhoršiemu útoku na civilistov v dejinách Izraela.

Izrael získal pre svoju protiofenzívu hlasnú podporu Západu. Tá sa môže vytratiť, ak pozemná invázia v Gaze stroskotá na rastúcich palestínskych obetiach a vojenských stratách.

Vojna by tiež mohla narušiť dva piliere Netanjahuovej zahraničnej politiky: mier so Saudskou Arábiou, ktorý je teraz na bode mrazu, a krotenie Iránu, ktorý útok Hamasu oslavuje ako víťazstvo blízkovýchodnej osi, ktorá prisahala, že Izrael zničí.

Vojenskí stratégovia tvrdia, že vojna v Gaze, ktorej deklarovaným cieľom je zničenie Hamasu, môže trvať mesiace. Netanjahu by počas jej trvania ťažil z politického prímeria, povedal Asa-El. Či premiérovi vydrží zdravie, je iná otázka. V júli, keď pribudli protesty proti justičnej reforme, mu bol voperovaný kardiostimulátor. V sobotu oslávi 74 rokov.

Asa-El si všimol pohŕdanie, ktoré sa znieslo na niektorých ministrov kabinetu, a dodal, že sa zdá, že vo vládnej koalícii sa už objavujú trhliny.

„Na ulici počujete ľudí, ktorí sú prirodzenými priaznivcami Likudu, ako o nich hovoria s jednoznačným nepriateľstvom,“ povedal. „Hnev bude len narastať a táto zjavná Netanjahuova snaha vyhnúť sa vlastnej zodpovednosti ľudí len rozčuľuje. On sa jednoducho nedokáže prinútiť povedať: ‚Po*rali sme to‘,“ dodal.

Gaza Čítajte viac Hrôza v Gaze. Zasiahol nemocnicu Hamas či Izrael? Biden sedí na sude s pušným prachom
11 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Hamas #Benjamin Netanjahu