Rozsiahle vylodenie Kyjeva cez Dneper, Rusi píšu o prielome. Putin hovorí o ďalšej ukrajinskej protiofenzíve

Ukrajinské jednotky námornej pechoty podnikli dva dni po sebe výpady na východný breh rieky Dneper, píšu analytici ISW. Ruskí blogeri potvrdzujú vylodenie ukrajinských vojakov aj obsadenie istých oblastí. Podľa nich ide o rozsiahlejší výsadok, aké podnikali doteraz. Vladimír Putin útok označil ako ďalšiu ukrajinskú protiofenzívu.

19.10.2023 11:07
vojna na Ukrajine Foto: ,
Ukrajinský vojak počas cvičenia pri Vuhledare 1. mája 2023.
debata (93)

Ukrajinský generálny štáb nepriamo potvrdil šíriace sa správy o novom ukrajinskom výsadku na ľavom brehu rieky Dneper. K takémuto záveru došli server Ukrajinska pravda a ruskojazyčný web stanice BBC, ktoré upozorňujú, že velenie ukrajinských ozbrojených síl v posledných dvoch operačných zvodkách zaradilo tamojšiu obec Piščanivka medzi mestá a dediny ostreľované ruskou armádou. Ľavý breh Dnepra v Chersonskej oblasti okupujú ruské invázne vojská.

Čo ukrajinské drony zbadajú, to Rusom zničia
Video
Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany

Piščanivka sa v prehľadoch o vývoji bojov ukrajinského generálneho štábu objavila ako obec bombardovaná Rusmi v stredu večer a tiež dnes ráno. Časť Piščanivky spoločne s neďalekou dedinou Pojma podľa ruských vojenských blogerov pred dvoma dňami obsadila ukrajinská námorná pechota, ktorá sa vylodila na okupovanom brehu, píše BBC. Obe dediny sa nachádzajú niekoľko kilometrov od Dnepra.

Ruský kanál na telegrame Z komitieť zverejnil zábery ukazujúce ukrajinské jednotky, ako sa približujú k Piščanivke, vzdialenej 14 kilometrov východne od Chersonu. Približne tri kilometre od brehu rieky Dneper sa ich taktiež podarilo geolokovať telegramovému kanálu.

Zbesilá streľba: ako Ukrajinci dobyli Rusmi okupované ropné plošiny
Video
Ukrajina v septembri dobyla späť štyri ťažobné plošiny pri Kryme, ktoré Rusko okupovalo od roku 2015. / Zdroj: Ukrajinská vojenská rozviedka

V utorok ruský vojenský telegramový kanál Rybar a po ňom aj ďalší ruskí vojenskí blogeri podľa BBC informovali o dvoch útočných skupinách ukrajinskej námornej pechoty, ktoré prešli prvou obrannou líniou ruských vojsk za Dneprom, pričom obsadili dedinu Pojma a časť Piščanivky. Neskôr ich Rusi zatlačili späť k brehu, uviedli ruské zdroje.

„Pretože sa im podaril prielom, mohli námorní pešiaci za podpory delostrelectva a pozorovacích dronov obsadiť dedinu Pojma. Tam nepriateľské jednotky zaujali kruhovú obranu a po príchode posil sa dostali k severnému okraju Piščanivky,“ uviedol ruský bloger Rybar.

zákopy, krym Čítajte aj Pripravujú sa na „Deň-D“? Rusi budujú na Kryme kilometre zákopov

Údajne sa Ukrajincom malo podariť obsadiť aj niekoľko domov. Rybar tvrdí, že sa na prechod rieky pripravujú ďalšie ukrajinské jednotky v sile asi 300 mužov, ktoré majú dobyť Piščanivku a dosiahnuť dedinu Pidstepne.

Ako referuje portál Novinky.cz, ukrajinský útok spomenul dokonca aj ruský prezident Vladimír Putin, keď na tlačovej konferencii odpovedal na otázku, ako bude Rusko reagovať na nasadenie rakiet ATACMS.

Ukrajinci odpaľujú taktické rakety ATACMS
Video
Video, ktoré zverejnil hlavný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny generál Valerij Zalužnyj. "ATACMS. Práca našich vojakov. Ďakujeme za vašu službu! Ďakujeme partnerom za podporu. Spolu – k víťazstvu,“ napísal v sprievodnom texte.

Okrem toho, že sa vyjadroval k strelám ATACMS a označil ich za istú hrozbu, povedal aj: „Teraz začali dlho oznamovanú a očakávanú protiofenzívu v smere od Chersonu. Výsledok zatiaľ nie je. Sú straty, ale výsledky nemajú rovnako ako v záporožskom a ďalších smeroch,“ povedal Putin.

raketa ATACMS raketomet M270 MLRS Čítajte aj Strely ATACMS sú výraznou hrozbou pre Rusov, môžu zmeniť situáciu na bojisku. USA ich poslali tajne

Informáciám o ukrajinskom výsadku sa vo svojej poslednej analýze vývoja bojov venuje tiež americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW), ktorý píše o geolokačných záberoch zverejnených v stredu, ktoré naznačujú, že Ukrajinci postupovali severne od Piščanivky a do Pojmy. ISW ale odmietol špekulovať o rozsahu a perspektívach ukrajinských aktivít na ľavom brehu Dnepra. Zároveň upozornil, že zatiaľ nedospel k záveru, že by sa ukrajinským vojakom podarilo vytvoriť predmostí vhodných pre postup mechanizovaných síl.

„Je však pozoruhodné, že prominentné a všeobecne spoľahlivé ruské zdroje hovoria o ukrajinských aktivitách na východnom (ľavom) brehu (v zmysle), že sa odohrávajú vo väčšom meradle ako predtým zdokumentované taktické nájazdy ukrajinských síl cez rieku,“ poznamenal ISW.

Inštitút zároveň naznačil, že ruskí blogeri majú obavy ohľadom schopnosti inváznej armády odraziť potenciálny ukrajinský útok v regióne, ktoré môžu čiastočne súvisieť so stavom tamojších ruských síl. Ruská armáda podľa neho odtiaľ v posledných mesiacoch stiahla niektoré elitnejšie jednotky a poslala ich do Záporožskej oblasti, aby pomohli odraziť ukrajinskú protiofenzívu.

ISW ďalej konštatuje, že ukrajinská armáda pokračovala v protiofenzíve na východe a juhu Ukrajiny a údajne postúpila pri Bachmute a v západnej časti Záporožskej oblasti. Ruská invázna armáda naproti tomu útočila okrem iného pozdĺž línie Kupjansk-Svatove-Kreminna, pri Bachmute, pri Avdijivke, na pomedzí Doneckej a Záporožskej oblasti a v západnej časti Záporožskej oblasti. Postúpila južne od Avdijivky, píše inštitút.

hufnica Čítajte aj Rusi pri Avdijivke zlyhali, píšu experti. Ukrajinci im odpaľovali jeden tank za druhým
93 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Ukrajina #vojna na Ukrajine #Dneper #ISW