Koho Duda poverí zostavením novej vlády? Rokovania sa začnú budúci týždeň

Poľský prezident Andrzej Duda sa budúci týždeň stretne s lídrami politických strán, ktoré sa po víkendových parlamentných voľbách dostali do parlamentu. Netrpezlivo sa očakáva najmä to, koho poverí zostavením novej vlády. Voľby síce vyhrala nacionalistická Právo a spravodlivosť (PiS), ale v parlamente stratila väčšinu. Informuje o tom agentúra Reuters.

19.10.2023 14:07
Andrzej Duda Foto: ,
Poľský prezident Andrzej Duda.
debata

„Budúci utorok a stredu (24. a 25. októbra) sa na pozvanie poľského prezidenta uskutočnia konzultácie s predstaviteľmi jednotlivých volebných komisií (strán),“ uviedla na sociálnej sieti X kancelária prezidenta. „Stretnutia sa budú konať separátne s každou volebnou komisiou (stranou) podľa výsledkov, ktoré dosiahli vo voľbách,“ dodala kancelária.

Expert o voľbách v Poľsku: S politikou Fica a Orbána k Rusku nebude V4 fungovať
Video
Zdroj: TV Pravda

Väčšinu v parlamente získali napriek víťazstvu vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS) opozičné proeurópske koalície. Pre Poľsko, ktoré osem rokov vedie spory s Bruselom vo viacerých oblastiach od súdnictva až po práva príslušníkov LGBT komunity, znamenajú výsledky volieb výraznú zmenu. Zároveň sú oslabením pravicového populizmu v krajinách Európskej únie, píše Reuters.

Duda už pred voľbami oznámil, že ako prvú zostavením vlády poverí víťaznú stranu. Je však nepravdepodobné, že PiS napriek volebnému víťazstvu zostaví vládu, pretože potrebuje koaličných partnerov.

Tusk Čítajte viac Rovnocenní súperi: Tusk sa vrátil do Poľska, aby porazil muža s mačkou

Tri opozičné strany – Občianska koalícia (KO), Tretia cesta (TD) a Ľavica – už avizovali, že sú pripravené sformovať väčšinovú vládnu koalíciu a ich lídri vyzvali Dudu, aby svoje rozhodnutie neodkladal.

„Prezident vie, aké sú jeho povinnosti, a nepoddá sa tlaku,“ uviedla pre denník Rzeczpospolita Dudova poradkyňa Malgorzata Paprocka. „Vláda bude sformovaná v rámci lehoty stanovej v ústave a s rešpektovaním vôle občanov,“ dodala.

debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Andrzej Duda