Nejde len o to, čo trafia. Zničia rakety ATACMS ruskú vôľu bojovať?

Armádny taktický raketový systém ATACMS sa na Ukrajine uviedol úspešne. USA dodali tieto strely Kyjevu tajne a nie je ani jasné, koľko ich poslali do boja proti ruskej agresii. "Ukrajinská armáda však presne vedela, kam namieri rakety americkej výroby,“ napísal pre magazín Forbes vojenský odborník David Axe.

20.10.2023 05:30
ATACMS Foto:
Rakety ATACMS v akcii počas vojenského cvičenia v Južnej Kórei.
debata (66)

Vojna je vojna

Strely v pondelok večer alebo v utorok skoro ráno zasiahli severnú odbavovaciu plochu na letisku pri Ruskom okupovanom Berďansku. Podľa Forbesu ukrajinský analytický tím Frontelligence Insight preskúmal snímky z 29. septembra a identifikoval štyri vrtuľníky Kamov Ka-52 a jeden Mil Mi-24, ktoré boli zaparkované na mieste útoku. Organizácia sa potom zamerala na snímky zo 17. októbra a našla stopy spálenín tam, kde predtým bolo päť vrtuľníkov.

Nácvik streľby zo systémov ATACMS a z ďalších zbraní
Video
Zdroj: US Army

Ukrajinci tvrdili, že zničili deväť helikoptér, lebo zasiahli i letisko v okupovanom Luhansku. Celkovo možno Rusi prišli až o 14 strojov, ako naznačujú niektoré satelitné zábery. Tieto straty sa nedajú potvrdiť z nezávislých zdrojov, ale na strely ATACMS sa už sťažoval aj ruský prezident Vladimir Putin, hoci zároveň zľahčoval vplyv raketového systému na boje.

„Po prvé, samozrejme, narobia škody a znamenajú ďalšiu hrozbu. Po druhé budeme, samozrejme, schopní tieto útoky odraziť. Vojna je vojna,“ povedal Putin na tlačovej konferencii v Pekingu, kde bol na pozvanie čínskeho lídra Si Ťin-pchinga. Šéf Kremľa tiež vyhlásil, že USA robia chybu, keď sa vraj stále viac zapájajú do vojny.

ATACMS-y sú vyzbrojené hlavicami s kazetovou muníciou a dobre sa hodia práve na ničenie letísk a podobných štruktúr. Ako však pre Forbes napísal Axe, nie je to systém, ktorý by Ukrajinci mohli použiť proti tankom a silno obrneným vozidlám. Podľa nepotvrdených správ dostal Kyjev variant rakiet Block 1, ktorý má dostrel 160 kilometrov, nie 300 km ako novšie typy.

Čo ukrajinské drony zbadajú, to Rusom zničia
Video
Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany

Logistické problémy

Hans Petter Midttun z Centra pre obranné stratégie, ktorý pôsobil v rokoch 2014–2018 ako nórsky obranný atašé v Kyjeve, si myslí, že hoci systémy ATACMS nemôžu zmeniť celý priebeh vojny, pre Ukrajinu sú ďalšou dôležitou vzpruhou.

"Príchod ATACMS-ov znamená, že žiadne miesta na okupovaných územiach nie sú v bezpečí pred ukrajinskými útokmi. Ruské sily sú vystavené hrozbe, ktorej nedokážu v krátkodobom horizonte účinne čeliť. Ukrajinci sa zamerajú na najzásadnejšie ciele. Strediská velenia a riadenia, logistické uzly a kľúčové bojové kapacity. Ešte dôležitejšie je, že Ukrajina je teraz schopná prerušiť ruské logistické dodávky ku Chersonu a na Krym. Pre Rusov sa zlá situácia ešte zhoršila. ATACMS-y nespôsobia kolaps okupačných síl ani rozhodujúci ukrajinský prelom. Psychický tlak na ruských vojakov sa však ešte o niečo zvýšil,“ vyhlásil Midttun.

Aj týmito zbraňami pomáha Západ Ukrajine v boji

Ukrajina potrebuje na boj s Ruskom zbrane zo Západu. Prichádzajú húfnice, tanky, protivzdušné systémy či drony.

Fotogaléria
Tank Leopard 2 v akcii počas návštevy nemeckého...
V novembri si prevzala Ukrajina už siedmu z...
+11Americká húfnica M777.

A práve toto je podľa odborníka najzásadnejšie. "V opotrebovávacej vojne je nesmierne dôležitá psychológia. Konflikt už nie je len otázkou porážky súpera, ale aj zničenia jeho vôle a schopnosti bojovať. Od 24. februára minulého roku Ukrajina oslobodila 54 percent územia, ktoré dokázali ruské sily obsadiť na vrchole invázie. Krajina nemá bojové námorníctvo, minimálne nie také, ako ho tradične definujeme. Napriek tomu prinútila Čiernomorskú flotilu Ruska vzdať sa úsilia o blokádu ukrajinských prístavov. Krym sa pomaly stáva neudržateľným ako základňa ruských ozbrojených síl. Druhá najsilnejšia armáda sveta bola zredukovaná na druhú najsilnejšiu armádu na Ukrajine. Dochádzajú jej moderné tanky, chýba jej munícia a stratila takmer sedemtisíc diel. A čo je pre ňu horšie, zozadu na ňu útočia ukrajinské špeciálne jednotky a hnutie odporu,“ vysvetlil Midttun.

Fínsky vojenský analytik Emil Kastehelmi je však zdržanlivejší.

"ATACMS je pre Ukrajincov dôležitý, pretože ešte viac skomplikuje logistickú situáciu Rusov. Teraz môže Ukrajina zasiahnuť ciele na celom pozemnom spojení medzi Krymom a Ruskom. Problémom je, že Kyjev má asi ATACMS-y len v obmedzenom počte. S najväčšou pravdepodobnosťou nebudú môcť Ukrajinci s pomocou týchto systémov viesť dlhodobú kampaň, skôr ich budú musieť použiť proti jednotlivým cieľom. Rakiet jednoducho nebude dosť na to, aby skutočne veľmi ochromili ruskú logistiku a veliteľské štruktúry. ATACMS-y ani nezabránia Rusom v pokuse o prevzatie iniciatívy na bojisku, ale môžu oslabiť určité útočné snahy, ak napríklad zasiahnu veliteľské štruktúry. Vo všeobecnosti je potrebné Rusko zastaviť v prvej línii. V tom môžu byť ATACMS-y užitočné, ale nevyriešia všetky problémy,“ povedal pre Pravdu Kastehelmi.

raketa ATACMS raketomet M270 MLRS Čítajte viac Strely ATACMS sú výraznou hrozbou pre Rusov, môžu zmeniť situáciu na bojisku. USA ich poslali tajne

© Autorské práva vyhradené

66 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #vojna na Ukrajine #dodávky zbraní #Putinova vojna #ATACMS