606 deň: Rusko tvrdí, že Ukrajine opäť zmarilo získať pozície na východnom brehu Dnepra

Ruské sily zmarili za uplynulý deň niekoľko pokusov ukrajinských jednotiek o získanie pozícií na Ruskom kontrolovanom brehu rieky Dneper v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny. V nedeľu to uviedlo ruské ministerstvo obrany.

22.10.2023 06:45 , aktualizované: 19:48
Dnipro / Ukrajinskí vojaci / Ukrajinská armáda... Foto: ,
Ukrajinská námorná pechota na Dnepre neďaleko frontovej línie pri meste Cherson, október 2023
debata (210)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna na Ukrajine trvá už 606 dní
  • Rusko tvrdí, že Ukrajine opäť zmarilo získať pozície na východnom brehu Dnepra
  • Rusko hlási zostrelenie troch rakiet nad Chersonskou oblasťou, mierili na Krym
Čo ukrajinské drony zbadajú, to Rusom zničia
Video
Ukrajinci naďalej v boji proti ruskej okupácii využívajú drony. / Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany
vojna na Ukrajine, Kyjev Čítajte viac 605. deň: Rusi napriek veľkým stratám opäť útočia pri Avdijivke. Kyjev preráža cestu na Krym

19:48 Ruské vojská v nedeľu zostrelili nad Chersonskou oblasťou na juhu Ukrajiny tri ukrajinské rakety. Mierili podľa nich na polostrov Krym. Moskvou dosadený gubernátor Chersonskej oblasti Vladimir Saldo na sociálnej sieti Telegram uviedol, že ruské sily tam „zostrelili tri rakety nepriateľa mieriace na Krym“.

V septembri Ukrajina uskutočnila raketový útok na budovu veliteľstva ruskej Čiernomorskej flotily v meste Sevastopol na Kryme. Rusko vyhlásilo po útoku za nezvestného jedného vojaka. Ukrajina tvrdí, že ich počas útoku zahynulo viac než 30.

Krymský polostrov, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014, je od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu častým cieľom ukrajinských útokov. Tieto útoky v poslednom čase ešte zosilneli vzhľadom na prísľub Ukrajiny, že Krym získa späť. (tasr, afp)

18:06 Ruské sily zmarili za uplynulý deň niekoľko pokusov ukrajinských jednotiek o získanie pozícií na Ruskom kontrolovanom brehu rieky Dneper v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny. V nedeľu to uviedlo ruské ministerstvo obrany, informovala agentúra Reuters.

Ukrajinské „sabotážne a prieskumné“ skupiny boli zastavené pri pokuse o prechod cez Dneper pri obciach Pridniprovske, Tiahynka a Krinki, tvrdí ruský rezort obrany. Moskva tiež uviedla, že ruské sily zničili pri obci Stanislav ukrajinské vozidlá a vybavenie. Agentúra Reuters napísala, že správy z bojiska nedokáže nezávisle overiť.

Ukrajine sa koncom minulého roka podarilo oslobodiť časti Chersonskej oblasti vrátane mesta Cherson, ktoré Rusko mesiace okupovalo. Ruské sily sa z Chersonu stiahli na opačný breh rieky Dneper, odkiaľ pokračovali v ostreľovaní mesta a okolitých oblastí.

Ukrajinskí vojaci sa v priebehu posledného roka pokúsili rieku prekročiť niekoľkokrát, dosiaľ sa im tam však nepodarilo získať pevné pozície vzhľadom na pretrvávajúci odpor ruských síl.

Chersonskú oblasť v piatok navštívil aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Stretol sa tam s veliteľmi ukrajinskej armády vrátane generála Valerija Zalužného. Kyjev spresnil, že stretnutie sa týkalo prebiehajúcich operácií ukrajinských síl na juhu Ukrajiny. (reuters, tasr)

12:49 Kniha Dievčatko, ktoré malo oči otvorené chce zvýšiť povedomie o ľuďoch utekajúcich pred vojnou na Ukrajine. Určená je primárne pre deti vo veku siedmich až desiatich rokov, ale aj pre ich rodičov a učiteľov. Dostupná je tiež v slovenčine. Vydáva ju Európska komisia, informovala hovorkyňa zastúpenia Európskej komisie v SR Ingrid Ludviková.

„Kniha je momentálne k dispozícii v 13 jazykoch (angličtina, francúzština, holandčina, bulharčina, chorvátčina, čeština, estónčina, maďarčina, lotyština, poľština, rumunčina, slovenčina a ukrajinčina) a bude distribuovaná do škôl, knižníc a komunitných organizácií,“ priblížila. Záujemcovia si ju môžu stiahnuť v digitálnej podobe na webe kampane za práva obetí v Európskej únii „Majme oči otvorené“.

Kniha mapuje príbeh ukrajinského dievčatka, ktoré sa v novej škole na Slovensku stretne s vnímavou spolužiačkou. „Prostredníctvom ich spoločnej cesty k priateľstvu kniha krásne ilustruje, aké dôležité je všímať si druhých a ponúkať im podporu, keď sa snažia nájsť si svoje miesto v novej komunite po tom, ako museli utiecť pred vojnou,“ píše sa na webe zastúpenia eurokomisie v SR. Na knihe sa podieľala aj ukrajinská ilustrátorka Anna Sarvira. (tasr)

12:03 Rusko od začiatku jeho vojny na Ukrajine pravdepodobne utrpelo 150– až 190-tisíc permanentných obetí, a teda zabitých alebo zranených s trvalými následkami. O ruských stratách informuje vo svojom nedeľňajšom spravodajskom hlásení na platforme X britské ministerstvo obrany.

So zranenými, ktorí sa zotavili a majú sa vrátiť na bojisko, celkový počet ruských obetí predstavuje 240– až 290-tisíc. Nedávne ruské útoky v meste Avdijivka prispeli k 90-percentnému nárastu ruských obetí, ktoré zaznamenáva ukrajinský rezort obrany, konštatuje Londýn. Snaha Ruska obsadiť Avdijivku sa podľa ukrajinskej armády v sobotu stretla s tvrdým odporom.

Rusko od februára 2022 výrazne zvýšilo svoju silovú stopu zintenzívnením náboru, čo mu umožňuje lepšie vykonávať nákladné útoky, pripomína tiež britské ministerstvo obrany. (sita, theguardian.com)

8:20 Najmenej šesť mŕtvych si vyžiadal ruský raketový útok na poštové distribučné centrum v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny, ku ktorému došlo v sobotu neskoro večer, uviedla agentúra AP. Stanica BBC News informuje o ďalších 14 zranených osobách.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na komunikačnej platforme Telegram uviedol, že v Charkove bola zasiahnutá triediareň súkromnej poštovej a kuriérskej spoločnosti Nova pošta. Na fotografiách z miesta udalosti zverejnených na účte prezidenta bolo vidieť budovu s vyrazenými oknami.

Gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov uviedol, že prevádzka tejto doručovateľskej spoločnosti bola „výlučne civilným miestom“. „Rusi spôsobili ďalší teror pokojnému obyvateľstvu Charkova,“ napísal vo svojom príspevku na Telegrame.

„Všetkých šesť mŕtvych a 14 zranených v dôsledku útoku okupantov tvoria zamestnanci spoločnosti, ktorí sa nachádzali v termináli Nova pošty,“ dodal Synehubov.

Zelenskyj dodal, že záchranná operácia pokračuje a na mieste pracujú záchranné zložky. Rusko sa k údajnému útoku zatiaľ nevyjadrilo, ale už skôr poprelo, že by sa počas svojej invázie na Ukrajinu zameralo na civilistov.

6:45 Ženisti britskej armády vyškolili ukrajinských stavebných inžinierov, ako brániť svoj energetický sektor pred ruskými útokmi počas nastávajúcej zimy, informovala agentúry DPA.

Poškodenie a zničenie kritickej národnej infraštruktúry ruskými raketovými a dronovými útokmi predstavuje jednu z najväčších hrozieb pre životy a bezpečnosť ukrajinských civilistov od začiatku invázie vo februári 2022. Dvojtýždňové školenie bolo vypracované na základe žiadosti Kyjeva.

Podľa britského ministerstva obrany sa účastníci kurzu učili, ako identifikovať potenciálne dosahy výbuchov, účinok rôznych zbraní a výbušnín, ako aj to, kde najlepšie umiestniť fyzické a vzdušné bariéry, aby pomohli ochrániť objekty pred útokmi.

Britský minister obrany Grant Shapps uviedol, že výcvik je „nevyhnutný“ na ochranu ukrajinských civilistov pred blížiacou sa zimou. „Ukrajinské civilné obyvateľstvo čelí dennodenne smrteľnému nebezpečenstvu zo strany Putinových síl a ich nerozlišujúcemu bombardovaniu kritickej infraštruktúry,“ povedal.

„Ukrajinský ľud preukázal neochvejnú odolnosť tvárou v tvár nezákonnej invázii, a tento na mieru šitý balík školení pomôže zachrániť životy počas krutých zimných mesiacov, keď je prístup k spoľahlivej energii životne dôležitý,“ dodal Shapps.

„Niet pochýb o tom, že zručnosti nadobudnuté týmto výcvikom sa v najbližších týždňoch uplatnia na Ukrajine a budú mať reálny vplyv na kvalitu života jej civilistov, ako aj na schopnosti Ukrajiny odolávať ruským útokom počas celej zimy,“ vyhlásil Michael Suddaby zo 63. pracovnej skupiny Kráľovských ženistov (RE).

„Ukrajinskí účastníci boli mimoriadne motivovaní a budú schopní uplatniť špecializované opatrenia na ochranu síl i metódy hodnotenia infraštruktúry, ktoré boli poskytnuté na tomto kurze, na podporu svojej krajiny,“ zdôraznil Suddaby.

© Autorské práva vyhradené

210 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine