USA na Blízkom východe aktivovali systémy protivzdušnej obrany. Američania nebudú váhať zasiahnuť

Pentagón v sobotu zvýšil svoju vojenskú pripravenosť na Blízkom východe, nariadil aktiváciu systémov protivzdušnej obrany "v celom" regióne a upozornil ďalšie americké sily, že môžu byť čoskoro nasadené.

22.10.2023 10:00 , aktualizované: 21:46
Systém protiraketovej obrany / THAAD / Foto:
Americký systém protiraketovej obrany THAAD
debata (12)

Americký minister obrany Lloyd Austin vo vyhlásení uviedol, že tieto kroky sú reakciou na „nedávnu eskaláciu zo strany Iránu a jeho zástupných síl na celom Blízkom východe“. Austin však nešpecifikoval, koľko ďalších amerických vojakov bude nasadených v danom regióne.

Austin zároveň vyhlásil, že USA by neváhali zasiahnuť, ak by nejaká organizácia či krajina chcela rozšíriť konflikt medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas.

„Existujú obavy z výrazného stupňovania útokov na našich vojakov a občanov po celom (blízkovýchodnom) regióne,“ povedal šéf Pentagonu v programe americkej televízie ABC This Week. „Tým, ktorí by sa pokúšali konflikt rozšíriť… radíme, aby to nerobili. Máme právo sa brániť a nebudeme váhať podľa toho konať,“ dodal.

Izrael je vo vojne. Na túto chvíľu cvičil s Američanmi.

Video

USA tak presúvajú do východného Stredomoria ďalšie zbraňové systémy v súvislosti s hroziacou eskaláciou násilia na Blízkom východe.

Austin zdôraznil, že „aktivoval rozmiestnenie batérie terminálnej výškovej obrany (Terminal High Altitude Area Defense – THAAD), ako aj ďalších práporov Patriot na miesta v celom regióne s cieľom zvýšiť ochranu amerických síl“.

Americké systémy protiraketovej obrany THAAD Foto: SITA/AP, Kim Jun-beom
Systém protiraketovej obrany / THAAD / Americké systémy protiraketovej obrany THAAD

Spojené štáty už predtým vyslali do východného Stredomoria dve lietadlové lode a ich úderné skupiny ako odradzujúci prostriedok po teroristickom útoku palestínskeho islamistického hnutia Hamas na Izrael, ku ktorému došlo 7. októbra.

Austin uviedol, že rozhodnutie „ešte viac posilniť pozíciu ministerstva obrany v regióne“ nasledovalo po rozhovoroch s prezidentom USA Joeom Bidenom. „Tieto kroky posilnia regionálne odradzujúce úsilie, zvýšia ochranu síl USA v danej oblasti a pomôžu pri obrane Izraela,“ uviedol šéf silového rezortu.

Joe Biden, USA, Izrael Čítajte viac Biden: Putin a Hamas chcú zničiť susedné demokracie, USA to nedopustia

Od útoku židovský štát letecky útočí na ciele Hamasu v pásme Gazy a pred očakávanou pozemnou ofenzívou v Gaze zmobilizoval státisíce vojenských záložníkov.

Pri tomto veľkom koordinovanom útoku zahynulo v Izraeli vyše 1 400 ľudí, z toho viac ako 1000 civilistov. Približne 200 ľudí bolo unesených – militanti ich držia v zajatí v Gaze. Počet Palestínčanov zabitých pri izraelských odvetných útokoch v pásme Gazy stúpol na 4 385, uviedlo v sobotu tamojšie ministerstvo zdravotníctva riadené Hamasom.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Blízky východ #Pentagon #systém protivzdušnej ochrany