Berlusconiho obria zbierka umenia je pre dedičov nočnou morou

Obria zbierka umenia zosnulého talianskeho expremiéra Silvia Berlusconiho sa dočkala výsmechu od jedného z popredných talianskych umeleckých kritikov Vittoria Sgarbiho. Podľa neho je väčšina z asi 25 000 obrazov zlej kvality a nemá prakticky žiadnu hodnotu.

23.10.2023 07:18
Silvio Berlusconi Foto:
Silvio Berlusconi na archívnej snímke.
debata

Berlusconi mnoho malieb a sôch nakúpil v nočných telemarketingových programoch. Spravovať zbierku sa pre Berlusconiho potomkov stáva nočnou morou, píše spravodajský server BBC News.

Diela, ktoré miliardár Berlusconi nakúpil, sú uložené v skladisku s rozlohou 3200 metrov štvorcových neďaleko jeho vily pri Miláne. Zbierka zahŕňa madony, ženské akty a mestské krajiny zachytávajúce Paríž, Neapol či Benátky, uvádza denník La Repubblica.

Na umeleckého kritika Sgarbiho ale zbierka dojem neurobila. "Ľuďom, ktorí toho o umení veľmi nevedia, by sa návšteva múzea s takýmito dielami mohla páčiť. Umeleckú hodnotu má ale z oných 25-tisíc diel snáď len šesť, sedem,“ dodal Sgarbi.

Berlusconi Čítajte viac Ďakujem vám, mám vás rád. Berlusconi deťom zanechal miliardy

Odhadovaná cena celej zbierky sa pohybuje okolo 20 miliónov eur, čo je v priemere 800 eur na obraz, píše BBC. Berlusconi, ktorý vládol talianskej politike od začiatku 90. rokov, mal v čase svojej smrti v júni tohto roku majetok v hodnote okolo šiestich miliárd eur.

Taliansky expremiér ale vlastnil aj kvalitné diela. Jeho hlavné sídlo bolo zdobené obrazmi renesančného maliara Tiziana či holandského majstra Rembrandta.

„Rád kupoval portréty žien, ktoré dával priateľom ako darčeky. Keď bol mladší, nakupoval v galériách a od obchodníkov s umením, neskôr ale diela kupoval v televíznych aukciách. Vedel, že to, čo kupuje, je bezcenné,“ uviedol obchodník s umením sídliaci v Londýne Cesare Lampronti, ktorý udržoval tri desaťročia s Berlusconim blízky vzťah.

Silvio Berlusconi Čítajte viac Pán všetkého si vybral obchodníka s obuvou. Vybudovali prvý superklub a navždy zmenili futbal

Pre dedičov predstavuje Berlusconiho zbierka ťažké bremeno. Spravovať skladisko so všetkými obrazmi a sochami príde zhruba na 800 000 eur ročne, píše La Repubblica. Časť zbierky už zničili červotoče.

debata chyba
Viac na túto tému: #zbierka #umenie #silvio berlusconi #Talianko