Turecký prezident predložil do parlamentu ratifikáciu vstupu Švédska do NATO. Štokholm sa teší na členstvo

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan predložil parlamentu na ratifikáciu protokol o vstupe Švédska do Severoatlantickej aliancie. V pondelok to oznámila Erdoganova kancelária a svetové agentúry.

23.10.2023 16:51 , aktualizované: 17:12
Kristersson, Erdogan Foto: ,
Na archívnej snímke z 8. novembra 2022 švédsky premiér Ulf Kristersson (vľavo) a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v Ankare.
debata (4)

Kancelária tureckého prezidenta uviedla, že Erdogan podpísal prístupový protokol Švédska, ktorý následne postúpil zákonodarnému zboru. Termín hlasovania tureckého parlamentu o členstve Švédska v NATO zatiaľ nie je známy.

Švédsky premiér Ulf Kristersson správu privítal a uviedol, že sa teší na členstvo v aliancii.

Erdogan niekoľko mesiacov odďaľoval predloženie švédskeho prístupového protokolu na ratifikáciu parlamentu. Štokholm kritizoval, že poskytuje útočisko členom skupín, ktoré Ankara považuje za teroristické. Švédsko preto tento rok prijalo nový protiteroristický zákon. Turecký prezident následne v júli oznámil, že nemá ďalšie výhrady voči vstupu Švédska do NATO.

Zostane po nich len spúšť. Čo chystajú švédske delá na Rusov?
Video
Švédsko oznámilo, že Ukrajine dodá delostrelecký systém Archer. Pozrite si na videu spoločnosti BAE Systems, čo dokáže.

AP pripomína, že vstup nového člena do NATO si vyžaduje súhlas všetkých 31 členských krajín Aliancie. Dosiaľ ho neratifikovali už iba Turecko a Maďarsko.

Švédsko spolu so susedným Fínskom upustilo od svojej dlhoročnej vojenskej neutrality po tom, čo Rusko vlani vo februári zaútočilo na Ukrajinu. Obe krajiny následne požiadali o vstup do NATO. Fínsko do Severoatlantickej aliancie vstúpilo začiatkom apríla tohto roka a stalo sa jej 31. členskou krajinou.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Turecko #Švédsko #Recep Tayyip Erdogan