O čo sa usilujú Ukrajinci na ľavom brehu Dnepra v Chersonskej oblasti?

Ukrajinská aktivita na ľavom brehu Dnepra v Chersonskej oblasti sa v posledných dňoch zvyšuje. Je to predzvesť niečoho väčšieho alebo snaha o odlákanie ruských síl z iných bojísk? Aké sú vlastne možnosti ukrajinských ozbrojených síl v tejto oblasti?

24.10.2023 06:00
ukrajinsky vojensky cln Dneper Foto:
Ukrajinský vojenský čln na Dnepri.
debata (97)

Ukrajinci držia predmostia na okupovanej strane rieky Dneper už niekoľko mesiacov. Prvé vzniklo pri zničenom Antonivskom cestnom moste pri obci Olešky. Neskôr sa ukrajinskí vojaci vylodili aj pri obci Kozači Lahery o niečo severnejšie. Na oboch miestach však držia najmä ostrovy medzi Dneprom a jeho ramenami. Odtiaľ prepadávajú ruské jednotky a navádzajú na ne delostreleckú paľbu.

My sme tu doma! Na Kryme zaviala vlajka Ukrajiny
Video

Ukrajinci tiež cieľavedome vyhľadávali a ničili ruské denné i nočné kamery, radary a ďalšie elektronické senzory. Zamerali a zlikvidovali aj viacero ruských tímov operátorov prieskumných dronov. Ruská strana tak čoraz viac stráca prehľad o situácii a ukrajinské člny sa môžu po rieke pohybovať voľnejšie.

Na konci minulého týždňa sa Ukrajinci vylodili na ďalšom mieste v strede medzi spomínanými dedinami Olešky a Kozači Lahery. Nachádza sa tam železničný most, ktorý bol zničený rovnako ako cestný most o niekoľko kilometrov južnejšie. Podľa ruských zdrojov sa Ukrajinci dostali až do dedín Piščanivka a Pojma, ktoré sú päť kilometrov od brehu. Podľa posledných správ sa však medzitým aj tu stiahli na ostrovy na Dnepri.

Zbesilá streľba: ako Ukrajinci dobyli Rusmi okupované ropné plošiny
Video
Ukrajina v septembri dobyla späť štyri ťažobné plošiny pri Kryme, ktoré Rusko okupovalo od roku 2015. / Zdroj: Ukrajinská vojenská rozviedka

Zároveň ale podnikli ďalší výsadok v osade Krynky severne od obce Kozači Lahery. Tentoraz použili inú taktiku. Na ruský protiútok nečakali opevnení v domoch, ale vytvorili perimeter v lesoch okolo osady. Ruské jednotky tak majú problém ich lokalizovať na väčšiu vzdialenosť. Pri všetkých týchto výsadkoch ide o malé jednotky ľahko vyzbrojenej pechoty, ktoré majú nanajvýš sto až dvesto vojakov. Kryje ich delostrelectvo z druhého brehu, no ťažkú techniku nemajú.

Na to, aby mohli vytvoriť skutočné predmostie a pomýšľať na väčší útok do boku ruských vojsk v Záporožskej oblasti alebo smerom na Krym, však Ukrajinci potrebujú na druhý breh dostať aj ťažkú techniku. A na jej prepravu, no najmä následné zásobovanie, potrebujú mať mosty kryté proti útokom ruského delostrelectva a letectva. Protivzdušnú obranu by vedeli zaistiť aj z pravého brehu Dnepra, na ochranu pred delostrelectvom však potrebujú vytvoriť okolo prechodov cez rieku široký perimeter.

Krynky sa nachádzajú 25 km od Antonivského mosta, čo by už na potrebný perimeter mohlo postačovať. Delostrelectvo totiž nemôže byť umiestnené priamo na frontovej línii, musí byť ďalej, aby nebolo okamžite zničené. Aj Krynky sú však na brehu rieky a Ukrajinci tak ovládajú len úzky pás pozdĺž Dnepra. Na zaistenie mosta by potrebovali byť v polkruhu pred ním. Na postup ďalej od brehu však zatiaľ s ľahkou pechotou nemôžu pomýšľať.

Ukrajinci zničili systém S-400. Krym ostal bez ochrany
Video

Je tu však aj ďalšia možnosť. Krynky sú už len 10 km od Novej Kachovky, kde predtým stála priehrada a bol tam ďalší prechod cez rieku. Obsadením Novej Kachovky by vytvorili dlhý súvislý pás na ľavom brehu Dnepra a mohli by si vyberať z viacerých možností, kde by sa pokúsili prekročiť rieku vo väčšom počte aj s technikou.

Stále je tu aj možnosť, že celá ukrajinská aktivita v Chersonskej oblasti slúži len na odlákanie ruských síl z iných úsekov frontu. Dneper totiž bránia menej kvalitné a menej početné ruské jednotky. V smere na Tokmak sa medzitým ukrajinský postup prakticky zastavil a aj pri Bachmute je len pomalý. Rusi sa snažia útočiť na Kupiansk a najmä na Avdijivku, kde je situácia mimoriadne náročná. Oslabenie ruských jednotiek v každom z týchto priestorov by Ukrajinci privítali.

Na to, že by to bolo len blufovanie, sa však Rusi nemôžu spoliehať. Ukrajina zďaleka nevyčerpala svoje rezervy. Na pravom brehu rieky v Chersone sú nachystané tri brigády ľahkej pechoty a najmenej tri brigády námornej pechoty. Okrem toho tam čaká aj jedna obrnená brigáda a jedna brigáda špeciálnych jednotiek. A to sú len tie jednotky, o ktorých sa vie. Na začiatok ich možno zásobovať vrtuľníkmi, kým vytvoria dostatočný perimeter na zaistenie mosta. Momentálne Ukrajina tiež cvičí päť nových mechanizovaných brigád, takže s počtom vojakov problém nemá. Horšie to je s technikou, je možné, že jej pre všetky nové brigády nebude dosť.

© Autorské práva vyhradené

97 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Dneper #Cherson #ukrajinská protiofenzíva