Izraelčania ukázali zverstvá teroristov. Neporovnávajte nás s Hamasom, odkazujú

Spomienky na barbarstvo teroristov Hamasu v južnom Izraeli po vyše dvoch týždňoch vo svete už blednú. Prekrývajú ich každodenné zábery z Gazy na mŕtvych civilistov vrátane detí. Izraelská vláda sa rozhodla pripomenúť zverstvá, ktoré predchádzali bombardovaniu palestínskej exklávy.

24.10.2023 17:58
Israel Palestinians Battered Kibbutz Foto:
Zakrvavená detská postieľka po útoku teroristov Hamasu zo 7. októbra v juhoizraelskom kibuci Nir Oz.
debata (70)

Vybraným dvom stovkám zahraničných novinárov v pondelok na vojenskej základni v Tel Avive premietli 43-minútový dokument necenzurovaných záberov na masakry, ktoré 7. októbra spáchali ozbrojenci Hamasu.

Mnohí reportéri podľa denníka Guardian zostali otrasení a v slzách, keď uvideli šokujúce scény, ktoré zachytili telové kamery útočníkov Hamasu, bezpečnostné kamery i kamery na palubných doskách vozidiel.

Viaceré dôkazy o krvavých zločinoch pochádzajú z mobilných telefónov a účtov na sociálnych sieťach. Dokument zachytáva zabíjanie detí i stínanie hláv niektorých obetí. Novinári si nesmeli kompiláciu nahrať. Izraelské úrady zverejnili iba jeden úryvok, dlhý približne jednu minútu. Vidno na ňom teroristov Hamasu, ako na vidieckej ceste zastavujú auto. Ozbrojenci spustili paľbu a zasiahli vozidlo, ktoré vybočilo a zastavilo. Na zábere vzápätí vidno dvoch ľudia zrútených na predných sedadlách.

V inej scéne teroristi vstúpili do domu a hovorili s dievčaťom skrývajúcim sa pod stolom. „Po pár slovách ju zastrelili,“ napísal na Twitteri Jotam Confino, jeden z novinárov zúčastnených na premietaní. „Ťažko povedať, koľko mala rokov, ale vyzerala na 7 až 9,“ cituje ho Guardian.

Ďalšia scéna ukazuje otca a jeho dvoch synov vo veku približne sedem a deväť rokov, ako bežia v spodnej bielizni k niečomu, čo vyzerá ako protiletecký kryt. Terorista z Hamasu do bunkra hodí granát a muža zabije. Chlapci sa vynoria zakrvavení a utekajú. „Otec je mŕtvy, to nebol žart,“ kričí jeden. „Ja viem, videl som to,“ odpovedá jeho brat a neskôr zvolá: „Prečo som nažive?“

Palestínčania / Ranení / al-Shifa / Gaza / Čítajte viac Gaza ako Kartágo? Izrael trvá na zničení Hamasu

Iná sekvencie podľa BBC ukazuje teroristu Hamasu ako v prepadnutom kibuci strieľa do nehybných tiel civilistov a pokúša sa záhradnou motykou zaživa odrezať hlavu mužovi zvíjajúcemu sa na zemi s krvácajúcim bruchom.

Ďalší záber ukazuje, ako Izraelčan prezerá čiastočne spálenú mŕtvolu ženy, aby zistil, či nejde o jeho príbuznú. Šaty obete sú vytiahnuté až k pásu, nohavičky stiahnuté. Generálmajor Mickey Edelstein, bývalý veliteľ izraelskej divízie v Gaze, podľa portálu Times of Israel novinárom bez ďalších podrobností povedal, že armáda má dôkazy o znásilňovaní žien, ktoré ale zverejňovať nebude.

Ako chce Izrael znížiť civilné obete v Gaze? Odpovedá veľvyslanec
Video
Zdroj: TV Pravda

Statické snímky ukázali sťatého vojaka, obhorené ľudské pozostatky vrátane pozostatkov malých detí a niekoľko vlajok Islamského štátu, informoval Times of Israel.

Film obsahuje aj zvukovú nahrávku jedného z ozbrojencov Hamasu, ako volá domov svojim rodičom v Gaze z telefónu svojej obete, aby sa pochválil, že „vlastnými rukami zabil najmenej desať Židov“. „Otvorte si, prosím, WhatsApp a pozrite sa, koľko je mŕtvych,“ opakovane žiadal svojich rodičov, pričom sa zjavne odvolával na obrázky alebo videá, ktoré poslal domov. „Váš syn zabil toľko Židov! Mami, tvoj syn je hrdina,“ vypýtal si pochvalu.

Palestínčanka drží svoju sesternicu, ktorá...
Kamióny egyptského Červeného kríža privážajú...
+8Predstavitelia viacerých arabských a európskych...

„Keď hovoríme, že Hamas sa rovná Islamskému štátu, nejde o snahu budovať značky,“ povedal novinárom po projekcii hovorca izraelských ozbrojených síl Daniel Hagari. Podľa Hagariho príslušníci armády dlho zvažovali, či majú novinárom ukázať aj najdrsnejšie zábery, napokon ale usúdili, že je to potrebné. „Už chápeme, že musíme vytvoriť kolektívnu pamäť pre budúcnosť. Nenecháme svet zabudnúť,“ dodal kontraadmirál.

Izraelský veľvyslanec: Zničenie Hamasu je krok k mieru
Video
Zdroj: TV Pravda

Príšerné scény z útoku, pri ktorom zomrelo viac ako 1 400 Izraelčanov, intenzívne kolovali na sociálnych sieťach. „Medzičasom ale dochádza k javu podobnému popieraniu holokaustu“ vysvetlil na sieti X, bývalom Twitteri, hovorca izraelskej vlády Ejlon Levy, prečo úrady premietli zahraničným novinárom surové, needitované zábery zverstiev, ktoré 7. októbra spáchali komandá smrti Hamas.

Generál Edelstein po premietaní povedal, že bol „šokovaný“ spravodajstvom viacerých médií. „Vidíme, že niektoré kanály sa snažia porovnať to, čo robí Izrael a čo robia tí odporní teroristi,“ cituje ho BBC. „Nechápem nikoho, kto to porovnáva. A po tom, o čo sme sa s vami podelili, by ste to mali vedieť," dodal podľa BBC.

Pondelňajšie premietanie sa uskutočnilo v čase silnejúcich výziev, aby Izrael zastavil alebo aspoň z humanitárnych dôvodov prerušil bombardovanie Gazy. Podľa utorňajších údajov zdravotníckych úradov v Gaze, ktoré sú pod kontrolou Hamasu, bol 18. deň vojny zatiaľ pre Palestínčanov najkrvavejší. Za 24 hodín ich zahynulo 704. Celková bilancia obetí sa tak na palestínskej strane vyšplhala na 5 791 vrátane 704 zabitých detí.

© Autorské práva vyhradené

70 debata chyba
Viac na túto tému: #masaker #teror #útok na Izrael