Hurikán Otis zosilnel na piaty stupeň a udrel na Mexiko, hrozia katastrofálne škody

Na mexickú pevninu dnes udrel hurikán Otis, a to ako búrka najvyššej kategórie na päťbodovej škále. Stalo sa tak na juhozápade Mexika neďaleko mesta Acapulco, ktoré obľubujú turisti. Podľa amerického Národného centra pre hurikány (NHC) by hurikán mohol napáchať katastrofálne škody.

25.10.2023 07:15 , aktualizované: 09:36
hurikán Foto:
Satelitná snímka ukazuje hurikán Otis blížiaci sa k mexickému tichomorskému pobrežiu neďaleko Acapulca.
debata

Hurikán podľa meteorológov sprevádza vietor so silou až 270 kilometrov za hodinu a veľmi silné zrážky. Živel by ale mal rýchlo zoslabnúť, ako bude postupovať smerom k hornatému vnútrozemiu.

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador obyvateľov pobrežia vyzval, aby sa presunuli do núdzových prístreškov a nezdržovali sa pri riekach, potokoch či roklinách. Na pláži v Acapulcu v utorok hliadkovali vojaci.

„Sme v najvyššej pohotovosti,“ uviedla starostka mesta Acapulco Abelina Lópezová. Tá sa obáva, že Otis by mohol mať podobne ničivý vplyv ako hurikán Pauline, ktorý na oblasť udrel v roku 1997. Vtedy v súvislosti so živlom zomrelo vyše 200 ľudí.

Úrady vyzvali obyvateľov a turistov, aby zostali v uzavretých priestoroch, a pripravili si úkryt. Ministerstvo obrany spustilo krízový plán a vojaci hliadkovali na takmer vyľudnených plážach. Školy v štáte Guerrero, kde Acapulco leží, majú dnes kvôli hurikánu zatvorené.

Hurikány sužujú Mexiko každoročne, a to ako na jeho tichomorskom, tak aj atlantickom pobreží, hoci len málo z nich zasiahne pevninu ako extrémne silný hurikán piatej kategórie. V Tichomorí sa tzv. hurikánová sezóna začína 15. mája, kým v Atlantiku 1. júna, pričom v oboch prípadoch trvá do konca novembra.

debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #USA #hurikán