Ako po bombardovaní. Otis v Mexiku zabil 39 ľudí a napáchal miliardové škody: Prišiel ako zúriaci býk

Hurikán Otis, ktorý tento týždeň s rekordnou silou zasiahol letovisko Acapulco na mexickom tichomorskom pobreží, za sebou zanechal 39 obetí, oznámila podľa agentúry Reuters mexická vláda. Skoršie správy uvádzali najmenej 27 mŕtvych. Podľa mexických úradov bol Otis najsilnejšou búrkou, aká kedy zasiahla tichomorské pobrežie Mexika.

28.10.2023 11:40 , aktualizované: 20:42
hurikán Foto: ,
Hotely zdevastované hurikánom Otis dva dni po vyčíňaní živlu v Acapulcu v Mexiku v piatok 27. októbra 2023.
debata (1)

Oficiálne sa nezvestujú štyria ľudia, podľa agentúry Reuters však niektorí mexickí predstavitelia anonymne vyjadrili obavy, že počet mŕtvych ešte vzrastie. Podľa agentúry DPA ľudia na sociálnych sieťach stále pátrajú po svojich blízkych. V okolí Acapulca po hurikáne, ktorý na pevninu udrel v stredu ako hurikán piatej, teda najvyššej kategórie, skolabovala internetová a telefónna sieť.

Otis pravdepodobne spôsobil ekonomické škody presahujúce desať miliárd USD, a môže tak pre mexický priemysel znamenať jednu z najväčších strát v histórii krajiny. Podľa agentúry Reuters to odhaduje poisťovacia spoločnosť Gallagher Re. So zasiahnutými oblasťami je stále ťažké sa spojiť, na mieste podľa agentúry AP je nedostatok vody, elektriny, benzínu aj základného tovaru.

Hurikán s vetrom s rýchlosťou 266 kilometrov za hodinu zaplavil mesto, prerušil aj cestné a letecké spojenie a zdevastoval hotely, reštaurácie a nákupné centrá. V známom prímorskom letovisku sa po katastrofe ľudia uchýlili k rabovaniu, čo mexický prezident Andrés Manuel López Obrador označil za dôsledok „mimoriadnej situácie“. Obyvateľov zasiahnutých miest vyzval, aby situáciu nezneužívali. Na záberoch na sociálnych sieťach bolo vidieť, ako si ľudia z jedného zo supermarketov odnášajú krabice a regály v obchode zívali prázdnotou.

Ako zúriaci býk

„Momentálne nám peniaze nie sú k ničomu, pretože nie je čo kúpiť, všetko je vyrabované,“ povedal Reuters 57-ročný obyvateľ Acapulca Rodolfo Villagómez. Hurikán sa podľa neho cez mesto prehnal ako zúriaci býk.

Ešte vo štvrtok večer si ľudia z obchodov odnášali tovar vrátane potravín, vody a toaletného papiera. „Prišli sme po jedlo, pretože žiadne nemáme,“ uviedla na mieste jedna žena.

Mexické úrady uviedli, že Otis bol najsilnejšou búrkou, aká kedy zasiahla tichomorské pobrežie Mexika. Hurikán prekvapil najmä tým, ako rýchlo pred príchodom nad pevninu zosilnel a prekonal predpovede. Meteorológovia ešte na začiatku tohto týždňa pochybovali, či Otis prerastie silu tropickej búrky. Americké Národné stredisko pre hurikány (NHC) v pondelok hovorilo o tom, že Otis na pevninu udrie „pravdepodobne ako búrka blízka sile hurikánu“.

Mexická vláda zatiaľ neodhadla náklady spojené s búrkou. Zatiaľ čo Gallagher Re odhaduje škody okolo desiatich miliárd dolárov, spoločnosť pre výskum prírodných rizík Enki Research hovorí o nákladoch „blížiacich sa 15 miliardám dolárov“.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #hurikán #prírodná katastrofa