Trumpa nevyzve. Republikán Mike Pence stiahol kandidatúru na prezidenta: Toto nie je moja doba

Republikán Mike Pence oznámil, že sa nebude uchádzať o úrad prezidenta Spojených štátov. Informujú o tom tlačové agentúry.

28.10.2023 20:53 , aktualizované: 21:19
Pence Foto: ,
Bývalý viceprezident Mike Pence na výročnom stretnutí vedenia Republikánskej židovskej koalície v sobotu 28. októbra 2023 v Las Vegas oznámil, že sa vzdáva kandidatúry na republikánsku prezidentskú nomináciu, čím ukončil svoju kampaň do Bieleho domu.
debata (3)

Bývalý americký viceprezident chcel kandidovať vo voľbách v roku 2024, ale kampaň zatiaľ nezačal. „Američanom odkazujem: Toto nie je moja doba,“ povedal Pence účastníkom konferencie Republikánskej židovskej koalície v Las Vegas.

Joe Biden, Čítajte viac Biden chápe obavy z jeho veku, ale kandiduje, lebo demokracia v USA je ohrozená

Pence sa snažil republikánskych voličov neúspešne presvedčiť, že je najlepšou alternatívou k Donaldovi Trumpovi, s ktorým v minulosti spolupracoval, ale nedarilo sa mu získať peniaze a presadiť sa vo volebných prieskumoch, píše agentúra Reuters.

„Po dlhých modlitbách a úvahách som sa rozhodol s platnosťou od dnešného dňa pozastaviť svoju prezidentskú kampaň,“ povedal Pence v Las Vegas. „Vždy sme vedeli, že to bude ťažký boj, ale neľutujem to,“ dodal.

Hrozil mu prepadák?

Šesťdesiatšty­riročný Pence sa stal prvým významným politikom, ktorý opustil súboj o republikánsku nomináciu, ktorému zatiaľ dominuje jeho bývalý šéf Trump. Podľa agentúry AP sa Pence svojim rozhodnutím zachraňuje pred tým, že sa nekvalifikuje do tretej debaty republikánskych primárok, ktorá sa uskutoční 8. novembra v Miami.

Ron DeSantis Čítajte viac Prichádza mini Trump. Zaujme DeSantis v boji o Biely dom iba kultúrnymi vojnami?

Pence sa s Trumpom verejne rozišiel a bývalého prezidenta verejne kritizoval za jeho úlohu v útoku na americký Kapitol 6. januára 2021, kedy sa Trumpovi stúpenci pokúsili násilne zabrániť potvrdeniu volebného víťazstva súčasného prezidenta Joea Bidena. Pence stavil na to, že ho republikánski voliči v primárkach odmenia za to, že sa bude riadiť americkou ústavou a nie počúvať Trumpa, ktorý po ňom chcel, aby zvrátil výsledky volieb z roku 2020.

Základňa Trumpových hlavných priaznivcov však Pencovi podľa agentúry Reuters nikdy neodpustila, že dohliadal na potvrdenie Bidenovho zvolenia pri zasadnutí oboch komôr amerického Kongresu. Považovali Penceovo jednanie v jeho ceremoniálnej úlohe predsedu Senátu za vrcholný akt nelojality voči Trumpovi, ktorý sa teraz stal favoritom republikánskeho nominačného súboja.

trump Čítajte viac Trump si upevňuje pozíciu favorita republikánskych primárok, obžaloby ho posilnili
3 debata chyba
Viac na túto tému: #Republikánska strana #prezident USA #Mike Pence