Netanjahu: Je čas na vojnu, Izrael nebude súhlasiť s prímerím

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vylúčil pokoj zbraní s Hamasom. Výzvy na prímerie v Pásme Gazy sú podľa neho výzvou, aby sa Izrael vzdal teroristickej skupine. Premiér to povedal po anglicky v komentári pre zahraničné médiá.

30.10.2023 06:00 , aktualizované: 22:45
Izrael, Gaza Foto: ,
Izraelské tanky v blízkosti hranice s Pásmom Gazy.
debata (390)

Najdôležitejšie udalosti

  • Do Pásma Gazy sa dostalo najviac humanitárnych kamiónov od 7. októbra
  • Save the Children: V Gaze zahynulo viac detí ako v konfliktoch za celý minulý rok
  • Nútené vysídlenie Palestínčanov do Egypta odporúča jeden z dokumentov izraelského ministerstva
  • Izraelské tanky postupujú, prešli asi tri kilometre od hranice
  • Izraelské sily pri nočnej akcii zabili vodcu teroristov v Džaníne. Bol líder miestnej odnože islamistickej skupiny Islamský džihád
  • Izraelská armáda hlási po nočnom zásahu v Gaze desiatky zabitých militantov
  • Po nepokojoch na letisku v Dagestane, kam vtrhol dav a chcel lynčovať Izraelčanov, je zranených najmenej 20 ľudí
  • NATO: Nepokoje na letisku v Machačkale sú dôsledok ruskej propagandy. Ich médiá podnecujú nenávisť
Izraelská mobilná delostrelecká jednotka blízko...
Izraelská mobilná delostrelecká jednotka v...
+7Izraelská mobilná delostrelecká jednotka na...
Izrael, Gaza, útok na Izrael, Pásmo Gazy, Hamas Čítajte viac Druhá fáza vojny s Hamasom. Pozemná operácia v Gaze bude dlhá a ťažká, uviedol premiér Netanjahu

22:45 Izrael v pondelok vydal pre svojich občanov najvyšší stupeň výstrahy pred cestovaním do ruskej autonómnej republiky Dagestan, kde stovky protiizraelských demonštrantov vtrhli v nedeľu na letisko v hlavnom meste Machačkala.

Dav ľudí vtrhol v nedeľu na letisko v Machačkale a mal zjavne v úmysle zaútočiť na židovských pasažierov vracajúcich sa z Izraela. Desiatky demonštrantov prenikli cez dvere a bariéry letiska a niektorí z nich sa dostali aj na pristávaciu dráhu.

Letisko v Machačkale po incidente uzavreli, podľa úradov na týždeň. V pondelok popoludní však ruský úrad pre leteckú dopravu oznámil jeho opätovné otvorenie.

Vladimir Putin Čítajte viac Putin obvinil Západ i Ukrajinu z podnecovania nepokojov na letisku v Machačkale

22:00 Za tri týždne stretov na hraniciach Libanonu s Izraelom boli zabité desiatky bojovníkov Hizballáhu. Toto libanonské šiitské hnutie sa preto teraz snaží znížiť svoje straty a pripravuje sa na možnosť dlhého konfliktu, uviedla agentúra Reuters.

Hnutie podporované Iránom stratilo 47 bojovníkov pri izraelských úderoch na libanonskej hranici od 7. októbra, keď palestínska radikálna skupina Hamas zaútočila na Izrael. Pre porovnanie – vo vojne v roku 2006, keď Izrael vo viac ako mesiac trvajúcom konflikte zasiahol miesta po celom Libanone, stratil Hizballáh 263 bojovníkov.

Použitie protilietadlových rakiet bolo jedným z niekoľkých krokov, ktoré Hizballáh podnikol, aby obmedzil svoje straty, povedal agentúre Reuters jeden zo zdrojov. Hnutie tým podľa neho tiež čelí izraelským bezpilotným lietadlám, ktoré postupne likvidujú jeho bojovníkov v skalnatom teréne a v olivových hájoch pozdĺž hranice.

Hizballáh prijal „opatrenia na zníženie počtu mučeníkov“, uviedol zdroj bez ďalších podrobností.

20:55 Počet kamiónov s humanitárnou pomocou, ktoré sa od začiatku novej vojny medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas dostali do Pásma Gazy, vzrástol na 150. V nedeľu totiž prišlo ďalších 45 nákladných áut, oznámilo americké ministerstvo zahraničia. Zároveň uviedlo, že po víkendovom výpadku apelovalo na zachovanie internetového pripojenia v oblasti.

Izrael posledné tri týždne Gazu masívne bombarduje. Aktuálne tam stupňuje pozemné operácie, zatiaľ čo dva milióny obyvateľov čelia katastrofálnej humanitárnej situácii. V piatok sa k nedostatku potravín či paliva pridalo prerušenie prístupu k internetu, krátko po tom, ako sa začali objavovať správy o nových izraelských útokoch.

„Jasne sme izraelskej vláde cez víkend dali najavo, že komunikačné siete je potrebné obnoviť, a sme spokojní, že v tomto ohľade prijali opatrenia,“ reagoval hovorca americkej diplomacie Matthew Miller. Podľa Reuters dodal, že Spojené štáty budú teraz pracovať na tom, aby sa výpadky v Gaze neopakovali.

20:30 Za uplynulých 72 hodín prišlo v Gaze o život desať zamestnancov OSN. Celkový počet obetí v radoch pracovníkov svetovej organizácie tak od začiatku konfliktu 7. októbra stúpol na 63, oznámila v pondelok Agentúra OSN pre pomoc a prácu v prospech palestínskych utečencov (UNRWA).

UNRWA tiež upozornila na ťažké podmienky vo svojej sieti škôl v Gaze, ktoré sú v súčasnosti útočiskom pre tamojších vysídlených civilistov. Počet týchto ľudí však podľa UNRWA štyrikrát presahuje kapacitu jej zariadení, čo predstavuje riziko pre fyzické i duševné zdravie vysídlencov.

V dovedna 92 útočiskách UNRWA sa nachádza viac než pol milióna ľudí.

19:05 Benjamin Netanjahu vylúčil pokoj zbraní s Hamasom. Výzvy na prímerie sú podľa premiéra výzvou, aby Izrael kapituloval.

Izrael podľa Netanjahua nepristúpi na prímerie s Hamasom po útoku zo 7. októbra rovnako, ako by USA nepristúpili na pokoj zbraní po japonskom útoku na Pearl Harbor v decembri 1941 alebo po teroristických útokoch z 11. septembra 2001.

„Výzvy na prímerie sú výzvami na to, aby sa Izrael vzdal Hamasu, aby sa vzdal terorizmu a barbarstva. To sa nestane,“ povedal premiér. „Biblia hovorí, že je čas na mier a je čas na vojnu. Toto je čas na vojnu, na vojnu za našu spoločnú budúcnosť,“ uviedol s tým, že nastal čas, aby sa všetci rozhodli, na akej strane stoja.

„Izrael bude stáť proti silám barbarstva, kým nezvíťazí. Dúfam, a modlím sa za to, že civilizované krajiny po celom svete tento boj podporia, pretože boj Izraela je aj vaším bojom. Ak zvíťazí Hamas a iránska os zla, budete ďalším terčom vy,“ odkázal Netanjahu spojencom. Dodal, že Izrael bude bojovať bez ohľadu na to, ktoré krajiny sa postaví na jeho stranu. „Boh žehnaj Izraelu a všetkým, ktorí stoja za Izraelom,“ vyhlásil.

18:35 Izraelskú vojačku, ktorú palestínske hnutie Hamas zajalo počas útokov zo 7. októbra, sa podarilo oslobodiť počas pozemnej operácie v Pásme Gazy.

„Včera večer bola počas pozemnej operácie oslobodená vojačka Ori Megidišová, ktorú 7. októbra uniesol Hamas,“ uviedla izraelská armáda vo vyhlásení s tým, že vojačka absolvovala lekárske vyšetrenie, darí sa jej dobre a stretla sa so svojou rodinou.

Kancelária izraelského premiéra Benjamina Netanjahua zverejnila fotografiu, na ktorej je Megidišová obklopená rodinnými príslušníkmi.

Megidišová podľa denníka Times of Israel (TOI) pracovala ako vojak-pozorovateľ, keď ju Hamas počas vpádu do Izraela zajal z kibucu Nahal Oz.

18:15 Izrael povolí námestníkovi generálneho tajomníka OSN pre humanitárne záležitosti Martinovi Griffithsovi vstúpiť do krajiny – po vyše troch týždňoch od začiatku vojny s palestínskym militantným hnutím Hamas. V pondelok to potvrdilo izraelské ministerstvo zahraničných vecí.

Izrael povolil Griffithsovi vstup na základe žiadostí iných krajín o zrýchlenie odchodov cudzincov z Pásma Gazy, uviedol hovorca rezortu.

Izrael pritom minulý týždeň oznámil, že zakáže do krajiny vstup predstaviteľom Organizácie Spojených národov. Židovský štát tak reagoval na vyjadrenia generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa, ktorými kritizoval Izrael.

Guterres totiž kritizoval izraelské odvetné útoku v Pásme Gazy. Podľa šéfa OSN je svet v Gaze svedkom „jasného porušenia medzinárodného humanitárneho práva“. Guterres pritom odsúdil útok Hamasu na Izrael zo 7. októbra, no povedal, že k útoku neprišlo vo vákuu a poukázal na okupáciu palestínskych území Izraelom.

18:00 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu označi v pondelok video zverejnené hnutím Hamas, ktoré zachytáva trojicu izraelských rukojemníčok, za krutú psychologickú propagandu. Ženy zajal Hamas podľa svojich vyjadrení počas útokov zo 7. októbra.

„Toto je krutá psychologická propaganda Hamasu a Islamského štátu,“ uviedol Netanjahu vo vyjadrení, ktoré jeho kancelária vydala krátko po zverejnení videa. Militantov v Pásme Gazy prirovnal k organizácii Islamský štát (IS), píše AFP.

Izraelský premiér trojicu žien identifikoval ako Yelenu Trupanobovú, Danielle Aloniovú a Rimon Kirshtovú. Zároveň prisľúbil, že všetky unesené a nezvestné osoby budú privedené domov.

16:45 Dvadsaťtriročná Shani Nicole Louková, ktorú militanti z palestínskeho hnutia Hamas zajali počas útoku na Izrael 7. októbra, je mŕtva. V pondelok to potvrdila izraelská vláda.

„S ľútosťou oznamujeme, že sme dostali správu o zabití Shani Nicole Loukovej,“ uviedol izraelský prezident Jicchak Herzog pre nemecký denník Bild. Dodal, že na hraniciach Izraela a Pásma Gazy sa podľa neho neodohral pogrom, ale „jatky“.

Shani Louk Čítajte aj Pomôžte, Hamas mi uniesol dcéru, prosí zúfalá Nemka. Spoznala ju podľa tetovania

Podľa nemenovaného rodinného príslušníka sa našla časť tela, ktorá sa zhodovala s DNA Loukovej. Jej rodina si najprv myslela, že pri zajatí bola iba zranená. Teraz je však presvedčená, že v deň zajatia aj zahynula a pravdepodobne ju strelili do hlavy, uviedla nemecká stanica RTL/ntv. Matka Loukovej pre túto stanicu povedala, že jej dcéra „aspoň netrpela“.

Louková mala izraelské aj nemecké občianstvo. Militanti z Hamasu ju uniesli počas útoku na účastníkov hudobného festivalu v Izraeli neďaleko Gazy. O život tam vtedy prišlo najmenej 260 ľudí.

Hamas jej smrť nekomentoval. Nemecká vláda potvrdila, že o život prišiel nemecký občan, no neposkytla ďalšie podrobnosti. Okolnosti jej úmrtia zatiaľ nie sú jasné.

16:30 Český prezident Petr Pavel v pondelok varoval pred zvýšeným rizikom terorizmu v prípade, že by konflikt medzi palestínskym militantným hnutím Hamas a Izraelom prerástol do regionálneho konfliktu na Blízkom východe.

„Žiadna riadená strela odpálená Hamasom do Česka nedoletí. To však neznamená, že by sme mali byť úplne pokojní. Riziko rozšírenia konfliktu je veľmi vážne, pretože keby sa doň zapojilo napríklad (libanonské hnutie) Hizballáh a jeho prostredníctvom Irán, mohol by prerásť do regionálneho konfliktu s globálnymi dôsledkami,“ vyhlásil Pavel.

Podľa neho by rozšírenie konfliktu bezprostredne ovplyvnilo ceny ropy a súvisiacich produktov vrátane služieb. „Zároveň by sa enormne zvýšilo riziko terorizmu. Vypuknutie konfliktu medzi Izraelom a arabskými krajinami by určite podnietilo všetky radikálne a extrémistické sily, aby sa realizovali, a my by sme od toho určite neboli ušetrení. Musíme to brať do úvahy,“ upozornil český prezident.

EÚ, Štrasburg, Petr Pavel, Česko, Francúzsko, Európsky parlament Čítajte aj Musíme odolať únave z vojny, vyzval Pavel Európsky parlament. Pomenoval zlyhania EÚ

15:50 Palestínske islamistické hnutie Hamas zverejnilo video troch zajatých Izraelčanok. Na kameru hovorí jedna z nich, pričom kritizuje izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a vyzýva ho, aby zabezpečil prepustenie všetkých rukojemníkov, informuje spravodajský web The Times of Israel (ToI). Agentúra AP uviedla, že krátke naliehavé vyhlásenie pravdepodobne vzniklo pod nátlakom. Palestínski radikáli pri krvavom útoku na južný Izrael 7. októbra uniesli späť do Pásma Gazy približne 240 ľudí.

Mená troch žien neboli bezprostredne zverejnené. Podľa ToI je takmer isté, že príslušníci Hamasu zajatkyni nariadili, čo má hovoriť. Vo vyhlásení napríklad viní premiéra z toho, že útoku zo 7. októbra nezabránil, a vyzýva ho na výmenu rukojemníkov za zadržiavaných Palestínčanov.

„Prepustite ich občanov, prepustite ich väzňov. Oslobodili nás. Oslobodili nás všetkých. Nechajte nás vrátiť sa k našim rodinám!“ uviedla okrem iného.

Spravodajský web televízie Al-Džazíra napísal, že sa rozhodol video nezverejniť a že nie je jasné, či išlo o vynútené vyhlásenie. Zverejnil však prepis vyhlásenia.

Portál The Times of Israel video označuje za propagandu Hamasu, ktorej cieľom je rozdeliť Izraelčanov a oslabiť odhodlanie v izraelskej spoločnosti v čase, keď izraelská armáda zintenzívňuje svoju operáciu v Pásme Gazy. Cieľom Hamasu sú podľa portálu rokovania prepustení rukojemníkov, získať viac času a zdrojov na boj s Izraelom. Medzi rukojemníkmi je aj rad cudzích štátnych príslušníkov, ktorých Hamás označil za hostí. Izraelčanov chce naopak Hamas vymeniť za všetkých Palestínčanov zadržiavaných v Izraeli. Tých bolo podľa odhadov z polovice októbra viac ako 6 000.

15:40 Rusko v pondelok obvinilo Ukrajinu z priamej účasti na vyvolaní nedeľňajších protiizraelských nepokojov na letisku v Machačkale, hlavnom meste ruskej autonómnej republiky Dagestan.

„Zločinecký kyjevský režim zohral priamu a kľúčovú úlohu pri uskutočnení tohto najnovšieho zničujúceho aktu,“ uviedla vo vyhlásení hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

Reagovala tak na vyjadrenia ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ktorý ešte v nedeľu v súvislosti s nepokojmi v Machačkale uviedol, že sa nejedná o „ojedinelý incident, ale súčasť rozšírenej ruskej kultúry nenávisti voči iným národom, ktorú propaguje štátna televízia, odborníci a úrady“.

„Pohotovosť“ a „obsah“ Zelenského reakcie je podľa Zacharovovej „priamym dôkazom informačnej sabotáže, ktorú vykonávajú kyjevské špeciálne jednotky“.

Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak v pondelok vyvrátil tvrdenia Zacharovovej a povedal, že Kyjev nemá s nepokojmi na letisku v Machačkale „nič spoločné“.

14:30 Nemecko v pondelok vyzvalo Izrael, aby chránil Palestínčanov obývajúcich okupovaný západný breh Jordánu.

Nemecko prostredníctvom hovorcu ministerstva zahraničných vecí Sebastiana Fischera odsúdilo útoky a násilie páchané izraelskými osadníkmi na palestínskom obyvateľstve, ktoré zaplatilo mnohými životmi.

„Izrael ako okupujúcu mocnosť žiadame, aby Palestínčanov ochránil pred činmi extrémistických osadníkov a vyvodil zodpovednosť voči páchateľom. Izrael ako mocnosť okupujúca západný breh Jordánu zodpovedá za bezpečnosť a zdravie palestínskeho obyvateľstva,“ uviedol Fischer.

14:15 Organizácia Severoatlantickej zmluvy (NATO) uviedla, že nedeľňajšie večerné nepokoje na letisku v ruskom meste Machačkala v regióne Dagestan neboli pre Kremeľ prospešné, ale boli výsledkom ruskej propagandy podnecujúcej nenávisť. Povedal to riaditeľ Centra výnimočnosti NATO pre strategickú komunikáciu Janis Sarts.

„Ruské médiá podnecujú nenávisť voči Ukrajincom, Západu a teraz aj voči Izraelu. V Rusku narastá napätie a Dagestan je jedným z miest, odkiaľ pochádzajú mnohí z tých, ktorí zomreli na Ukrajine,“ povedal Sarts. Dodal, že ho udalosti v Machačkale nijako zvlášť neprekvapili a uviedol, že tieto strety sú jedným z prejavov radikalizácie ruskej spoločnosti. „Takéto prejavy nie sú pre Kremeľ prospešné a budú pokusy ich potlačiť,“ poznamenal expert a dodal, že sa tak stane „jediným spôsobom, ktorý poznajú – silou“.

Sarts verí, že Kremeľ a centrálnu vládu nič neohrozuje, no z hľadiska logiky autoritárskeho systému sú takéto prejavy niečím, čo nemožno pripustiť, pretože udalosti môžu zájsť nepredvídateľne ďaleko.

vojna na Ukrajine, Mariupol Čítajte aj Etnické konflikty v ruskej armáde majú fatálne dôsledky. Schyľuje sa k ďalším

Stovky ľudí vtrhli na spomenuté letisko, aby na pristávacej ploche protestovali proti príletu dopravného lietadla z izraelského Tel Avivu. Na internete sa šíria videá, ako Dagestanci v priestoroch letiská hľadajú izraelských pasažierov. Všetky lety z letiska, ktoré sa nachádza v prevažne moslimskej časti Ruska, boli presmerované na iné letiská v okolí. Podľa miestnych zdravotníckych úradov bolo zranených približne 20 ľudí. Zatknutých bolo približne 60 ľudí a identifikovali 150 „najaktívnejších demonštrantov“. Pri incidente utrpelo zranenia deväť policajtov, dvoch z nich museli hospitalizovať

13:50 Z Pásma Gazy v pondelok ráno odpálili smerom na územie Izraela niekoľko rakiet. Podľa stanice CNN je to znakom toho, že palestínske militantné hnutie Hamas je napriek viac ako trojtýždňovému intenzívnemu bombardovaniu zo strany izraelskej armády stále schopné vykonávať raketové útoky, píše TASR.

Spravodajcovia CNN v meste Aškelon na juhu Izraela počuli krátko pred poludním miestneho času dve po sebe nasledujúce raketové streľby s celkovo najmenej šiestimi strelami. Podľa miestnych médií jedna raketa dopadla na priemyselný komplex v Aškelone. Zvyšné zjavne zneškodnil systém protivzdušnej obrany Železná kupola.

Rakety odpaľované na Izrael z Pásma Gazy, ako... Foto: SITA/AP, Leo Correa
Izrael, Palestína, Hamas, bombardovanie, rakety, Pásmo Gazy Rakety odpaľované na Izrael z Pásma Gazy, ako je vidieť z južného Izraela, 16. októbra 2023.

13:40 Palestínčan ozbrojený nožom v pondelok vo východnom Jeruzaleme spôsobil vážne zranenia izraelskému policajtovi. Útočníka následne zastrelili.

Polícia útočníka označila za teroristu z východného Jeruzalema, ktorý ozbrojený nožom prišiel na čerpaciu stanicu v tomto meste. Príslušníkovi pohraničnej polície spôsobil bodné zranenie, následne vzal policajtovu zbraň, pokúsil sa z nej vystreliť a ušiel z miesta činu. Hovorca polície neskôr pre AFP potvrdil smrť útočníka, podrobnosti o jeho totožnosti však neposkytol.

Jedna z jeruzalemských nemocníc potvrdila, že ošetrila muža tridsiatnika s bodnou ranou na trupe. Jeho stav označila za vážny, ale stabilizovaný.

13:05 Rusko v pondelok označilo zásahy zo zahraničia za príčinu nedeľňajších protiizraelských nepokojov na letisku v meste Machačkala v Dagestane.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov povedal, že v spojitosti s televíznym zábermi situácie v Pásme Gazy, kde zomierajú ľudia, je pre nepriateľov jednoduché využiť výhodu a vyprovokovať situáciu. Kremeľ však tvrdenia o zahraničných zásahoch nespresnil.

Dagestanské štátne média predtým sprostredkovali vyjadrenia najvyššieho predstaviteľa tejto autonómnej republiky Sergeja Melikova o tom, že iniciátormi tohto činu boli nepriatelia, ktorí ho organizovali z územia Ukrajiny.

12:00 Po nedeľňajšom násilnom protiizraelskom proteste, ktorý zastavil prevádzku na letisku v hlavnom meste prevažne moslimskej Dagestánskej autonómnej republiky v Rusku zadržala polícia 60 ľudí. Deväť policajtov utrpelo zranenia, dvaja z nich skončili v nemocnici. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na ruskú agentúru RIA Novosti. Stovky protestujúcich v nedeľu večer vtrhli na letiskovú plochu v Machačkale, kde krátko predtým pristálo lietadlo z Izraela, ktoré potom malo pokračovať do Moskvy.

Na videozáznamoch z letiska je vidieť, ako protestujúci mávajú palestínskymi vlajkami, rozbíjajú sklenené dvere, pobehujú po letisku a kričia „Alláhu akbar“ (arabsky Boh je veľký), opísala agentúra Reuters. Úradom sa postupne situáciu, ktorá nastala v čase vojny medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas, podarilo dostať pod kontrolu.

11:15 Schvaľovanie terorizmu, antisemitizmu alebo násilia voči menšinám nemá v Európe miesto. V reakcii na demonštrácie a príspevky na sociálnych sieťach tohto charakteru to v rozhovore zverejnenom v pondelok uviedla predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.

„Naše otvorené demokratické spoločnosti sú veľkou silou Európy,“ uviedla šéfka EK pre nemecký denník Bild. Otvorenosť nás však robí podľa nej aj zraniteľnými.

„Preto musíme bojovať proti všetkým prejavom nenávisti voči inak zmýšľajúcim už v ich začiatkoch, či už na internete, alebo v našich uliciach,“ dodala von der Leyenová.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der...

10:25 Izraelské tanky postúpili na okraj mesta Gazy, asi tri kilometre od izraelskej hranice, uviedla agentúra AFP s odvolaním sa na svedectvo ľudí z miesta. Izraelské sily, ktoré bojujú s palestínskym hnutím Hamas, tiež podľa agentúry obsadili významnú cestu spájajúcu sever a juh Pásma Gazy. Izraelčania podľa svedkov citovaných AFP „strieľajú na každé vozidlo“, ktoré po ceste ide.

Útočiaci izraelský tank na ceste v Gaze údajne zachytáva video zdieľané dnes dopoludnia na sieti X. Pravosť záberov, ani konkrétne informácie o priebehu bojov však nemožno bezprostredne overiť.

„Izraelská armáda konkrétnu polohu svojich jednotiek nepotvrdí, a to ani v prípade, že sa nejaký materiál objaví na sociálnych sieťach. Naše jednotky (v Pásme Gazy) pozvoľna postupujú podľa plánu,“ vyhlásil dnes hovorca izraelskej armády Daniel Hagari podľa agentúry Reuters.

10:05 Na izraelskom ministerstve pre spravodajské služby vznikol dokument, ktorý odporúča nútene vysídliť Palestínčanov z Pásma Gazy do Egypta, na Sinajský polostrov. V noci na dnes o tom informoval server The Times of Israel. Palestínčania, ktorých v Gaze žije 2,3 milióna, sa podobného scenára hrozia a odmietajú ho. Proti akémukoľvek presunu Palestínčanov na svoje územie je tiež Egypt.

Dokument upozorňuje na pravdepodobné ťažkosti medzinárodného schválenia takéhoto kroku, no zároveň nútený transfer obyvateľov ospravedlňuje ako riešenie problému utečencov, ktorí hľadajú úkryt pred vojnou. Izrael v Gaze podniká rozsiahle letecké i pozemné útoky ako odvetu za masakry palestínskeho radikálneho hnutia Hamas v Izraeli zo 7. októbra, pri ktorých zomrelo 1400 ľudí, prevažne civilistov.

Materiál predkladá aj dvojicu iných možných riešení. Jedným z nich by bolo nechať po skončení vojny, ktorej cieľom je zničiť Hamas, v Gaze vládnuť palestínsku samosprávu, ktorá teraz kontroluje časti Západného brehu. Druhým potom podporiť iný miestny režim. Obe tieto varianty pre úzke pobrežné Pásmo, v ktorom už si izraelské útoky vyžiadali vyše 8000 obetí, z veľkej časti detí, potom dokument ale zavrhuje. Jedným z hlavných dôvodov je to, že by tieto možnosti neslúžili ako dostatočné odstrašenie pred ďalšími útokmi na Izrael.

Palestínčania po izraelských náletoch, v Pásme...
Palestínčania po izraelských náletoch, v Pásme...
+15Palestínčania po izraelských náletoch, v Pásme...

Izraelská vláda význam dokumentu podľa The Times of Israel znižuje. Kancelária premiéra Benjamina Netanjahua denníku Haarec povedala, že materiál predstavuje „počiatočné úvahy“ týkajúce sa tejto otázky, ktorými sa teraz úrady nezaoberajú, pretože sa sústredia na vojnu, a nie na to, čo bude deň po nej.

10:00 Izraelské sily v noci na dnes vykonali ďalšie ozbrojené záťahy v Džaníne na severe Západného brehu Jordánu, pri ktorých zabili najmenej troch Palestínčanov. Jedným z nich je líder miestnej odnože islamistickej skupiny Islamský džihád. Informoval o tom spravodajský server The Times of Israel.

Nočnú akciu Izraela v Džaníne potvrdil tiež spravodajský server Al-Džazíra, podľa ktorého išlo o jeden z najrozsiahlejších záťahov od začiatku vojny v Gaze. Podľa zdrojov Al-Džazíru boli zabité štyri osoby a rad ďalších utrpel zranenia. Vojaci zatkli desiatky osôb.

Izraelské sily sú stále v utečeneckom tábore v Džaníne, odkiaľ sa objavili zábery, na ktorých sú vojenské buldozéry v blízkosti nemocnice a ďalšie ničia civilné budovy, dodala Al-Džazíra.

Oficiálny palestínsky spravodajský server WAFA napísal, že do Džanínu v noci vošlo asi sto vojenských vozidiel spoločne s buldozérmi. Zároveň Izraelčania podnikli útok s pomocou dronu.

Izrael, Gaza, útok na Izrael, Pásmo Gazy, Hamas Čítajte aj Druhá fáza vojny s Hamasom. Pozemná operácia v Gaze bude dlhá a ťažká, uviedol premiér Netanjahu

8:41 Izraelská armáda v pondelok oznámila, že jej pozemné jednotky pri operácii v Pásme Gazy počas uplynulej noci zabili desiatky militantov. TASR o tom informuje podľa agentúr AFP a DPA.

Armáda uviedla, že militanti sa zabarikádovali v budovách a tuneloch a snažili sa útočiť na izraelských vojakov. Vojenské lietadlo navádzané pozemnými silami podľa oznámenia zbombardovalo budovu palestínskeho islamistického hnutia Hamas, v ktorej sa nachádzalo viac ako 20 teroristov.

7:05 Francúzsky prezident Emmanuel Macron a britský premiér Rishi Sunak v nedeľu hovorili o potrebe zvýšenia dodávok humanitárnej pomoci do Pásma Gazy a o obavách z možnej eskalácie konfliktu na Blízkom východe. TASR správu prevzala z agentúr DPA a AFP.

Macron a Sunak sa v telefonáte zhodli, že Izrael má právo na sebaobranu v súlade s medzinárodným a vojnovým právom, uviedol vo vyhlásení Elyzejský palác. Dodal, že obaja lídri hovorili aj o snahách o prepustenie rukojemníkov, ktorých militanti z hnutia Hamas držia v Pásme Gazy.

Francúzsky prezident a britský premiér sa podľa hovorkyne britskej vlády zaviazali spolupracovať, aby zabezpečili, že sa k civilistom v Pásme Gazy dostanú potraviny, voda, lieky a palivo. Chcú tiež pomôcť s evakuáciou cudzincov z tejto palestínskej enklávy.

6:30 Jordánsko požiadalo Spojené štáty, aby na jeho území nasadili batérie systému protivzdušnej obrany Patriot na posilnenie obrany v čase zvýšeného napätia na Blízkom východe. Uviedol to v nedeľu hovorca jordánskej armády, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters.

Niekoľko batérii amerického systému protivzdušnej obrany Patriot bolo v Jordánsku rozmiestnených v roku 2013 z dôvodu občianskej vojny v susednej Sýrii pre obavy z eskalácie konfliktu.

Jordánski predstavitelia sú teraz znepokojení, že by boje medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas mohli prerásť do regionálneho konfliktu.

6:00 Najmenej 20 ľudí utrpelo zranenia pri nepokojoch na letisku v Machačkale, hlavnom meste ruskej autonómnej republiky Dagestan, uviedli miestne úrady. V nedeľu tam vnikol dav demonštrantov, ktorý chcel lynčovať Izraelčanov. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Dvaja ľudia sú po incidente v kritickom stave, informovali miestne zdravotnícke úrady.

Stovky propalestínskych demonštrantov na letisko prenikli po správach o prílete lietadla z izraelského Tel Avivu. Niektorým sa podarilo dostať sa až na pristávaciu plochu, zatiaľ čo iní sa snažili kontrolovať autá odchádzajúce z letiska s cieľom zistiť, či v nich nie sú Izraelčania.

Letisko v Machačkale ruské úrady v reakcii na nepokoje predbežne zatvorili pre prílety do 6. novembra. Výtržníkov sa z letiska podarilo dostať preč.

Agentúra Reuters má k dispozícii video, ktoré zobrazuje, ako prevažne mladí muži mávajúci palestínskymi vlajkami rozbíjajú sklenené dvere, bežia naprieč letiskom a kričia „Alláhu akbar“ (Boh je najväčší). Izrael po správach o nepokojoch na letisku v Machačkale vyzval Rusko, aby chránilo izraelských občanov.

Regionálna vláda v Dagestane vyjadrila podporu civilistom v Gaze, no zároveň svojich občanov vyzvala, aby zachovali pokoj a nezúčastňovali sa na takýchto protestoch.

5:30 V severnej časti Pásma Gazy v noci na pondelok pokračujú ťažké letecké a delostrelecké útoky Izraela, strety s Palestínčanmi sú hlásené z juhu pásma z pohraničnej oblasti východne od mesta Chán Júnis. Napísala to agentúra Reuters s odvolaním sa na palestínske zdroje. Server denníku The Times of Israel informoval o útoku izraelskej armády na ciele v Sýrii.

Niektoré nálety na Gazu, v ktorej žije 2,3 milióna Palestínčanov, zasiahli aj oblasti blízko dvojice nemocníc v meste Gaza, v ktorých areáloch je podľa palestínskych činiteľov spolu okolo 64 000 ľudí. Palestínčania vyjadrujú obavu o ich osud, Izrael tvrdí, že radikálne hnutie Hamas, ktoré z Gazy 7. októbra zaútočilo na Izrael, využíva aj nemocnice ako strediská svojich operácií.

Jeruzalem tiež požaduje evakuáciu nemocnice Al-Kuds v Gaze, podľa tunajších lekárov by to ale viedlo k úmrtiu mnohých pacientov. Server BBC News píše o bombardovaní v okolí tejto nemocnice. „Všetci, všetci, najmä deti, sú vystrašení,“ napísal serveru jeden zo tunajších doktorov. „Bombardujú (obytné) veže za nemocnicou,“ doplnil.

Ani izraelská armáda, ani Hamas sa zatiaľ k správam o aktuálnych bojoch nevyjadrili a Reuters ich nebol schopný za súčasnej situácie overiť.

Izraelské letecké útoky na ciele v južnej Sýrii boli podľa izraelskej armády odpoveďou na ostreľovanie jej pozícií na Golanských výšinách, ktoré Izrael od roku 1967 okupuje. Ostreľovanie zo Sýrie v Izraeli žiadne škody ani zranenia nespôsobilo.

5:25 Do Pásma Gazy sa v nedeľu z Egypta dostalo 33 kamiónov s jedlom, vodou a liekmi, čo je zatiaľ najviac za jediný deň od 7. októbra, keď radikálne palestínske hnutie Hamas zaútočilo na Izrael. Aj tak je to ale podľa OSN a humanitárnych organizácií málo a bolo by potrebné, aby do Gazy, , v ktorej žije 2,3 milióna ľudí, denne prišlo okolo 100 kamiónov s pomocou. Napísali to agentúry AP a DPA. Humanitárna organizácia Save the Children uviedla, že v Gaze od 7. októbra zomrelo viac detí ako vlani v konfliktoch na celom svete.

Izrael od útoku Hamasu, ktorý si vyžiadal 1 400 životov, začal masívne útoky v Gaze a navyše Pásmo odrezal od všetkých dodávok, a to vrátane pohonných látok, potravín i vody. Po apeloch medzinárodných organizácií i západných spojencov Izraela sa zatiaľ do Gazy cez hraničný priechod Rafáh s Egyptom podarilo dostať dokopy okolo 125 kamiónov s pomocou.

Aj na tomto priechode však Izrael podľa AP povoľuje, aby do Gazy prúdila len malá časť pripravenej pomoci. Prokurátor Medzinárodného trestného súdu (ICC) Karim Khan preto v nedeľu varoval, že brániť humanitárnu pomoc pre úzke Pásmo na pobreží Stredozemného mora by mohlo byť posudzované ako vojnový zločin.

Agentúra Reuters s odvolaním sa na Jeruzalem napísala, že Izrael v najbližších dňoch povolí výrazne väčší prísun pomoci do oblasti. Pred 7. októbrom vozilo humanitárnu pomoc do Gazy, ktorá už predtým čelila čiastočnej blokáde, aj 500 nákladných áut denne.

Nezisková organizácia Save the Children s odvolaním sa na dostupné čísla uviedla, že v Gaze za posledné tri týždne zomrelo najmenej 3 195 detí, čo je viac ako ich bežne zomiera v ozbrojených konfliktoch po celom svete za celý rok. Vlani ich v 24 rôznych krajinách podľa správy generálneho tajomníka OSN zomrelo 2 985, rok predtým 2 515. V roku 2020 detí zabitých v konfliktoch na celom svete bolo 2 674.

„Tri týždne násilia vytrhli deti z rodín a nepredstaviteľnou rýchlosťou rozvrátili ich životy. Čísla sú otrasné a keďže násilie v Gaze nielen pokračuje, ale práve teraz sa stupňuje, ostáva mnoho ďalších detí vo vážnom ohrození,“ uviedol predstaviteľ organizácie pre palestínske územia Jason Lee. Je podľa neho nutné zastaviť boje.

390 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Pásmo Gazy #útok na Izrael