Ukrajina čoskoro dostane aj novšie verzie rakiet ATACMS s dlhším doletom

Ukrajina ďalej úspešne zasahuje ruské ciele s raketami ATACMS, ktoré boli dodané v októbri. V januári by zároveň mala dostať novšie verzie, ktoré majú takmer dvojnásobný dolet, až 300 km. V ich dosahu sa tak ocitne aj Kerčský most spájajúci Rusko s okupovaným polostrovom Krym.

01.11.2023 06:00
raketa ATACMS raketomet M270 MLRS Foto:
Odpálenie rakety ATACMS z pásového raketometu M270 MLRS.
debata (173)

Prvý útok strelami ATACMS mieril 17. októbra na letiská v Berďansku v Záporožskej oblasti a v Luhansku. Na tom prvom bolo zničených alebo vážne poškodených až 29 vrtuľníkov, na tom druhom 17. Pre Rusov to bolo prekvapenie, pretože USA vopred neohlásili dodanie rakiet ATACMS na Ukrajinu.

Ako Ukrajinci proti Rusom. NATO cvičí na zákopovú vojnu
Video
Ako Ukrajinci proti Rusom. NATO cvičí na zákopovú vojnu / Zdroj: NATO

V ich úspešnom používaní však pokračujú Ukrajinci aj naďalej. V posledných dňoch októbra tieto rakety zasiahli predsunuté letisko v Tokmaku v Záporožskej oblasti a batériu protivzdušného systému S-400 v Luhanskej oblasti. V tom druhom prípade boli zničené najmenej tri odpaľovacie zariadenia.

Nácvik streľby zo systémov ATACMS a z ďalších zbraní
Video
Zdroj: US Army

Úspešný útok na S-400 je zaujímavý najmä z toho hľadiska, že tento systém je určený na zostreľovanie balistických rakiet. V priamom súboji však prehral. Rakety ATACMS totiž s nepriateľskou obranou rátajú a jej prácu sa snažia všemožne skomplikovať. Po štarte naberú rýchlosť 3 Machy (trojnásobok rýchlosti zvuku) a zároveň začnú sériu manévrov, pri ktorých menia nielen výšku, ale aj smer letu. V boji proti balistickým raketám je dôležité najmä vyrátanie ich dráhy – čo v tomto prípade nie je možné. Manévrovanie ihneď po štarte tiež komplikuje určenie miesta, z ktorého boli rakety vystrelené. Tým je odpaľovacie zariadenie chránené pred odvetnou paľbou.

Ukrajina má zatiaľ najstaršiu verziu týchto rakiet s označením M39. Tá má dosah 165 km, kaliber 610 mm a nesie 950 kusov submunície M74. Každý z nich má veľkosť bejzbalovej loptičky a hmotnosť pol kila. Raketa sa roztrhne ešte vo vzduchu a jej submunícia zasype plochu viac ako tri hektáre. Črepiny na tejto ploche zabíjajú všetko živé a ničia neobrnenú techniku. Mnohé z vrtuľníkov zasiahnutých pri prvom útoku v Berďansku a v Luhansku nezhoreli, ale boli prederavené stovkami črepín, čo z nich spravilo nepoužiteľné vraky.

Od začiatku budúceho roka by však mali mať ukrajinské ozbrojené sily aj novšie verzie rakiet ATACMS s doletom 300 km. Vyplýva to z informácií stanice Hlas Ameriky. „Podľa vysokopostaveného predstaviteľa generálneho štábu Ukrajiny je výsledkom stretnutia vojenského velenia Ukrajiny s vojenským velením spojencov to, že sa tempo dodávok zbraní Ukrajine nezníži. V januári dostane Ukrajina nové rakety s dosahom 300 km,“ napísala novinárka Miroslava Gongadze z Hlasu Ameriky. Práve tento číselný údaj znamená, že pôjde o rakety ATACMS. Iné zbraňové systémy, o ktoré sa Kyjev tiež usiluje, majú totiž odlišný dolet.

Do úvahy prichádzajú tri varianty rakiet ATACMS s dosahom 300 km. Verzia M39A1 je tiež kazetová, nesie však iba 300 kusov submunície. Vďaka tomu má viac paliva a dlhší dosah. Má tiež presnejšie navádzanie, takže menší počet submunície neprekáža – pravdepodobnosť, že črepiny zasiahnu cieľ, je rovnaká. Nevýhodou však je, že tieto kazetové rakety nemožno použiť proti odolnejším cieľom.

Na to by mohli poslúžiť rakety M48 a M57. Ich dosah je tiež 300 km, ale obe verzie nesú jednu hlavicu s hmotnosťou 230 kg s prierazným účinkom. M57 sa od M48 líši o niečo presnejším navádzaním. Tieto strely už možno použiť aj proti cieľom, ako sú sklady munície či mosty. Dá sa predpokladať, že ich dodanie tiež nebude vopred ohlásené.

© Autorské práva vyhradené

173 debata chyba
Viac na túto tému: #Krym #vojenská pomoc #vojna na Ukrajine #ATACMS #Kerčský most