Český exposlanec Dominik Feri dostal tri roky väzenia za znásilnenie

Súd uznal českého exposlanca Dominika Feriho vinným v prípade dvoch znásilnení a jedného pokusu o znásilnenie. Vinný je vo všetkých bodoch obžaloby, za čo mu súd uložil trest tri roky väzenia. Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný. Na základe stanice ČT24 informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

02.11.2023 09:51 , aktualizované: 10:07
dominik feri Foto:
Český exposlanec Dominik Feri
debata (29)

Okrem toho dostal Feri súhrnný finančný trest viac ako pol milióna korún (vyše 20 000 eur) ako nemajetkovú ujmu pre obete. Podľa serveru iDNES.cz ide o čiastky 300 000, 150 000 a 60 000 korún.

Vynesenie rozsudku sa stretlo s veľkým záujmom médií. Súd pre obmedzenú kapacitu súdnej siene prostredníctvom žrebu určil, ktoré médiá budú môcť robiť kamerový záznam. Feri ešte pred vynesením rozsudku zopakoval, že trvá na svojej nevine.

Jeho obhajkyňa Zuzana Smítková v utorok v záverečnej reči uviedla, že jediným poškodeným v tejto kauze je Feri. Kauza mu zničila osobný aj pracovný život a preto požadovala oslobodenie spod obžaloby v plnom rozsahu.

Obžaloba opisuje tri skutky. Pri dvoch Feri ešte ako študent Právnickej fakulty Univerzity Karlovej a člen zastupiteľstva mesta Teplice znásilnil vo svojom byte v Prahe dve ženy. Jedna z nich mala v tom čase 17 rokov, za čo mu hrozila vyššia trestná sadzba. Tretí skutok, klasifikovaný ako pokus o znásilnenie, sa podľa obžaloby odohral v Poslaneckej snemovni Parlamentu ČR, kde Feri v kuchynke obťažoval svoju stážistku.

Svedectvá viacerých žien, ktoré opisovali svoje skúsenosti s nevhodným správaním vtedajšieho politika, sa objavili v médiách pred voľbami do Poslaneckej snemovne v roku 2021. Pred súd sa nakoniec dostali tri z nich. Feri sa po medializácii vzdal poslaneckého mandátu, odstúpil z kandidátky a prerušil svoje členstvo v strane TOP 09. Z verejného života sa stiahol.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #znásilnenie #Dominik Feri