Slovinsko dodalo drony Ukrajine, vylepšujú ich na základe skúseností z bojiska

Skúsenosti z vojny na Ukrajine ukazujú, že bezpilotných prostriedkov nie je na modernom bojisku nikdy dosť. Ako najdôležitejšie sa javia malé drony, ktoré pechotným jednotkám na nižšej úrovni slúžia na prieskum, ale aj na útoky na nepriateľa.

03.11.2023 05:45 , aktualizované: 09:04
slovinsky dron Bramor C4EYE Foto:
Slovinský prieskumný dron Bramor C4EYE v službách talianskej armády.
debata (18)

Najnovším prírastkom v ukrajinskom arzenáli je slovinský dron Bramor C4EYE, nazývaný aj Belin. Vyrába ho firma C-Astral z malého mestečka Ajdovščina. Práve jeden z jej operátorov dronov dodanie týchto strojov Ukrajine potvrdil pre server Defense News. „Ukrajina ho skutočne používa, a to už nejaký čas,“ povedal Jernej Moderc.

Ukrajinci dostali slovinské drony, ktoré im nájdu Rusov
Video
Slovinské prieskumné drony Bramor C4EYE využívajú aj viaceré krajiny NATO. / Zdroj: C-Astral

Firma samotná nechcela komentovať, koľko jej dronov už bolo dodaných, a kedy sa tak stalo. Rovnako tak sa odmietlo vyjadriť slovinské ministerstvo obrany. Nie je tak jasné, či spoločnosť C-Astral dodala drony samostatne alebo v spolupráci s vládou. Slovinsko je však veľkým podporovateľom Ukrajiny. Na politickej scéne je za jej vstup do NATO i EÚ. Čo sa vojenskej pomoci týka, Ľubľana dodala Kyjevu tanky i obrnené transportéry. Detaily o pomoci však nezvykne zverejňovať.

Dron Bramor C4EYE nenesie výzbroj a je určený iba na prieskum či vyhľadávanie a zameriavanie cieľov. Okrem slovinskej armády ho používa aj Taliansko a Cyprus. Firma C-Astral ho vyviezla aj do Bangladéša a Kamerunu. Stroj je dlhý necelý meter, rozpätie má 2,3 m a maximálna hmotnosť je 4,7 kg. Dosahuje rýchlosť 108 km/h, dosah je 42 km a výškový dostup je 5000 m. Výdrž vo vzduchu je tri hodiny.

Jernej Moderc potvrdil, že spoločnosť je v kontakte s ukrajinskými vojakmi, ktorí tieto drony používajú. „Máme nejaké komunikačné kanály, ktorými dostávame spätnú väzbu a podľa nej robíme vylepšenia,“ povedal operátor pre Defense News.

Ďalší z operátorov tohto dronu dodal, že rádioelektronický boj na Ukrajine predstavuje výzvu pre technológie spoločnosti. „Satelitný navigačný systém dronu je často rušený a tiež môže byť prerušené komunikačné spojenie s pilotom,“ povedal operátor, ktorý chcel ostať v anonymite. „Mali sme aj prípady vlastného elektronického rušenia, kedy ukrajinské prostriedky rádioelektronického boja rušili spojenie s vlastným dronom a tým marili jeho ovládanie,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovinsko #vojenská pomoc #vojna na Ukrajine #vojenské drony